Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ;

Γράφει ο Σάββας Παύλου

Παρακολουθώ τις διαφημίσεις και μένω. Έχουν μαζευτεί τα καλύτερα μυαλά, τα καλύτερα ταλέντα. Και άφθονο χρήμα. Το αποτέλεσμα εκπληκτικό, όπως η διαφήμιση της ΠΕΖΩ, με τους Ινδιάνους που καταδιώκουν έφιπποι το αυτοκίνητο που τους διαφεύγει, όμως πανέξυπνοι θα βρεθούν στο τέλος μέσα στο αμάξι και με ανωτερότητα θα παραδεχθούν ότι το “μηχανικό άλογο” είναι πολύ καλό. Η διαφήμιση της ΤΟΥΟΤΑ με την τανύσφυρο και καλλίπυγο θεογκόμενα, δίπλα από ένα δήθεν χαλασμένο αυτοκίνητο της εταιρείας, θεογκόμενα που αποδεικνύεται στο τέλος ένας απεχθής μαφιόζος, αποτελεί ένα επίτευγμα. Σε τριάντα δευτερόλεπτα λέει τόσα και κτυπά κατ’ ευθείαν στον στόχο. Όλα άψογα, λόγια -μία πρόταση, μουσική, σκηνικό, ηθοποιία, εξέλιξη της πλοκής.
Διαβάζω χιλιάδες ποιήματα, πεζά, θεατρικά, των πρωτοπόρων, ανανεωτών, εκσυγχρονιστών, επαναστατών, ρηξικέλευθων και ανατρεπτικών της σημερινής εποχής και δεν αξίζουν ούτε το δακτυλάκι αυτής της ευφυούς διαφήμισης. Παρακολουθώ ρηξικέλευθες και δήθεν ανατρεπτικές ταινίες της αμφισβήτησης και της ανανέωσης και στη διάρκεια τους, κάποτε 300 φορές μεγαλύτερη από την εν λόγω διαφήμιση, δημιουργούν ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό.
Παρακολουθώ την ταξική έκφραση της νέας εποχής. Το νέο μπλοκ εξουσίας σαρώνει. Η παλιά αριστερά, με τα ξεφτίδια των παλιών ιδεολογιών, είτε ακολουθεί από καιροσκοπισμό, είτε γιατί δεν καταλαβαίνει, ή γιατί έχει επιλεγεί από το νέο συγκρότημα εξουσίας για να δουλέψει για πάρτη του, και αυτό αποτελεί την πιο σημαντική και καινοτόμο τακτική που εφαρμόζεται στη σύγχρονη εποχή. Έχει γίνει κι άλλες φορές, όταν ανατρεπτικά κινήματα έγιναν στην εξέλιξη εκφραστές της καθεστηκυίας τάξης.
Παρακολουθώ τους παλιούς μου συντρόφους, εξοπλισμένους με δυο-τρεις μπροσούρες του δέκατου ένατου αιώνα, να νομίζουν ότι μπορούν να τα εξηγήσουν όλα, ή τα εξηγούν όλα με τον πιο απλουστευτικό τρόπο. Έτσι ένα πολύπλευρο, αντιφατικό, αντιθετικό, εναντιόδρομο, ασυντόνιστο, ή, όπου συντονίζεται, αυτό γίνεται από πολλά κέντρα, το εξηγούν με μερικές ατάκες από μπροσούρες του δεκάτου ενάτου αιώνα. Έλα μωρέ, είναι έτσι, και αναλύουν, οι ταλαίπωροι, απλουστεύοντας μπροσουροειδώς.
Ποια η επαναστατική τακτική των ανατρεπτικών σήμερα; Δείχνουν διάφορα πέη εν στύσει και νομίζουν ότι έκαναν επανάσταση. Το συγκρότημα εξουσίας γελά, γιατί απομονωμένη από τις ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συνδηλώσεις η οποιαδήποτε σεξουαλική απελευθέρωση αποτελεί άσφαιρα πυρά.
Το θέμα μπορούμε να το δούμε σε ποικίλες εκφράσεις, πόσο το παμπόνηρο συγκρότημα εξουσίας έχει επιβάλει τη δική του λογική και όλοι οι λεγόμενοι προοδευτικοί και επαναστάτες απλώς δουλεύουν για πάρτη του. Θα δούμε μερικά χαρακτηριστικά θέματα που εκφράζουν τους νέους καιρούς, αποδεικνύουν την εξυπνάδα του συγκροτήματος εξουσίας

και την ευήθεια των λεγομένων κριτικών και ανατρεπτικών. Όπως έχουμε τονίσει, το σύγχρονο συγκρότημα εξουσίας έχει μαζέψει πλούτο και δύναμη, σε πρωτοφανέρωτες διαστάσεις, πλαισιώνεται από τα καλύτερα μυαλά, έχει στρατηγική και αποθέματα εφεδρειών. Δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις, χρειάζεται, τουλάχιστον μυαλό, για να κατανοήσεις τις νέες λογικές και τις μεθοδεύσεις του και, έτσι, να δράσεις. Νομίζω ότι πρέπει να περάσουν στα αζήτητα οι δήθεν επαναστάτες και ανατρεπτικοί της μπροσούρας που δήθεν τα γνωρίζουν όλα. Αν θέλεις να αντιμετωπίσεις το σύγχρονο συγκρότημα εξουσίας πρέπει να ξεκινάς με το απλό διερώτημα: Αυτοί οι έξυπνοι τι θα κάνουν; Αυτοί οι έξυπνοι ποιες λύσεις θα προκρίνουν και με ποιες μεθοδεύσεις; Όμως πρέπει να ξεκινάς τι μηχανεύονται αυτοί οι έξυπνοι κι όχι να νομίζεις ότι με δυο τρεις μπροσούρες του 19ου αιώνα, που αναφέρονται σε ένα ξεπερασμένο κόσμο,τα ξέρεις όλα.
Είναι χαρακτηριστικό το θέμα της απαξίωσης της Δημόσιας Παιδείας και της νέας ταξικής έκφρασης με ιδιωτικά σχολεία και ξένα πανεπιστήμια. Η Δημόσια Παιδεία αποτελεί τεράστια πολιτική κατάκτηση των λαών, όμως μια στιβαρή δημόσια παιδεία δημιουργεί ατίθασους πολίτες, που είναι καλά εκπαιδευμένοι κι έχουν απαιτήσεις. Το συγκρότημα εξουσίας δεν το θέλει αυτό, και έτσι προέκρινε την κατεδάφισή της. Η πλέμπα θα πηγαίνει σε κατώτερης ποιότητας σχολεία και δημόσια πανεπιστήμια και οι ανώτερες τάξεις σε ακριβά ιδιωτικά σχολεία Μέσης Παιδείας και ξένα πανεπιστήμια. Η ταξική διάκριση της κοινωνίας μας έτσι θα αναδειχθεί καλύτερα. Βοηθούς της σ’ αυτή την προσπάθεια βρήκε πρόθυμους τους λεγόμενους προοδευτικούς εκπαιδευτικούς που με τις θεωρίες τους και τις πρακτικές τους καταβαράθρωσαν τη δημόσια παιδεία.
Ακόμη στην Κύπρο που κυριαρχεί ο τουρκικός επεκτατισμός και ο τουρκικός στρατός κατοχής, όλοι οι εκλεπτυσμένοι μιλούν με αποτροπιασμό για τον μιλιταρισμό, το δικό μας μιλιταρισμό, λες και στέλλουμε τα παιδιά μας στο μακρινό Βιετνάμ. Εν τω μεταξύ οι Αμερικανοί δέχτηκαν την ήττα στο Βιετνάμ γιατί δεν άντεχαν τα παιδιά τους να σκοτώνονται για μια μακρινή υπόθεση. Το έξυπνο συγκρότημα εξουσίας ξεφουσκώνει το μένος για τη στρατιωτική θητεία και προκρίνει τον επαγγελματικό στρατό. Θα αρχίσει ο κόσμος να μουρμουρά, σε λίγα χρόνια, πότε θα έχει πολεμική εμπλοκή ο στρατός μας, δηλαδή οι επαγγελματίες μας, έχει τόσα χρόνια που τους έχουμε υψηλόμισθους.
Τώρα, λοιπόν, έχουμε μισθοφορικό στρατό που θα επικρατήσει σιγά σιγά. Όμως οι προοδευτικοί πρέπει να ζητούν 12μηνη θητεία για όλους, άντρες και γυναίκες. Ειδικά για την Ευρώπη. Γυναίκες και άντρες θα έχουν λοιπόν θητεία, είτε στρατιωτική, για όσους θέλουν, ή οικολογική, ή της δημοτικής αυτοδιοίκησης, είτε νοσοκομειακή ή άλλη πως, όπως να περάσουν για να δώσουν χάπια σε αδύνατους γέρους στο σπίτι τους, ή να συνοδεύσουν παραπληγικούς στο καροτσάκι για να πάνε στο θέατρο ή στο γήπεδο.
Δυστυχώς τώρα που καταργείται η θητεία παράγονται οι νέοι, που συνεχώς μουρμουρούν, που δεν έχουν μάθει να προσφέρουν, έχουν απαιτήσεις μόνο, όλη μέρα δυσανασχετουν. Ας προσφέρουν στην κοινωνία υπηρεσία ενός χρόνου και μετά ας πάρουν το δικαίωμα να ψηφίζουν.
Όσον αφορά το επαναστατικό αίτημα της εποχής μας. Άρνηση του εκχρηματισμού, τουλάχιστον ας ξεκινήσουμε σταδιακά, όμως, στην εξέλιξη, αυξητικά. Όσον αφορά τον ελλαδοκυπριακό χώρο, το επαναστατικό αίτημα της εποχής μας παραμένει το αίτημα της Ένωσης με την Ελλάδα.



http://savvaspavlou.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: