Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2014

Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ…

Δεξιά, αριστερά, τα χάσαμε
dRzagoQe_400x400
Τζεγκίζ Ομέρ
Συνεχίζονται οι πολιτικές που αγνοούν την μειονότητα. Η κυβέρνηση παρά τις αντιρρήσεις της μειονότητας με ένα σκληρό τρόπο πέρασε από την βουλή τον νόμο που επηρεάζει την εκπαίδευση μας.
Και τι ενδιαφέρον, η κυβέρνηση πέτυχε να περάσει αυτόν τον στρεβλό νόμο που θερίζει την μειονότητα μας με την στήριξη αντιτουρκικών και εθνικιστικών κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή και οι ΑΝΕΛ. Αυτό είναι και το στοιχείο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε, καθώς απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, τα χάσαμε με την αριστερά και δεξιά. Πως είναι δηλαδή δυνατόν κόμματα που φαίνονται να είναι ενάντια το ένα στο άλλο από τα πιο δεξιά έως τα πιο αριστερά, να μπορούν να κινούνται από κοινού ενάντια στην μειονότητα ; Και όμως μια χαρά γίνεται ! Διότι όταν γίνεται λόγος για ¨εθνικά συμφέροντα¨, δεξιά και αριστερά δεν διαφέρουν. Με αυτή την περιγραφή του θέματος αντιλαμβάνεστε την ουσία. Ή μήπως η πυξίδα σας τα χάνει και μπερδεύετε τα δεξιά με τα αριστερά.  Εμείς αναλογιζόμενοι εάν κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν χάσει την αίσθηση δεξιάς και αριστεράς, καταλάβαμε πως δεν είναι η κυβέρνηση που τα έχει χάσει, αλλά είναι η ίδια που σε κάνει να τα χάσεις.
Εν ολίγοις αυτός που τα έχασε είναι η μειονότητα. Για την ακρίβεια την  έκαναν να τα χάσει. Στην πραγματικότητα από πολιτική σκοπιά αυτός ήταν και ο στόχος σε κοινωνικό επίπεδο.
Tι συνέβη δηλαδή ;
Οι κυβερνήσεις όταν γίνεται λόγος για τα εθνικά συμφέροντα ή τις κόκκινες γραμμές της πατρίδας, τότε η δεξιά ή αριστερή ιδεολογία δεν διαφέρει καθόλου.
Το κράτος παρά τις αντιρρήσεις και τις προειδοποιήσεις της μειονότητας σχετικά με τον νόμο, αυτό έκανε αυτό που ήξερε. Οι κυβερνήσεις όποιο κι αν είναι το μειονοτικό θέμα, προσποιούνται πως συμβουλεύονται την μειονότητα και πάλι μετά κάνουν αυτά που ξέρουν. Οι κυβερνήσεις κινούνται ανάλογα όχι με τα συμφέροντα της μειονότητας αλλά κρατώντας στο προσκήνιο πάντα τα ¨κρατικά συμφέροντα¨. Σε αυτό το σημείο είναι τόσο στέρεες που δεν δείχνουν καμιά συμπάθεια για την μειονότητα. Για αυτό το
λόγο φορείς στους οποίους επικεφαλής πρέπει να είναι τα νόμιμα εκλεγμένα από την μειονότητα άτομα, όπως ακόμη και τα σχολεία μας τελούν σε ένα είδος κατοχής.
Το κράτος συνεχίζει την πολιτική του με τους υπαλλήλους του που τους βάζει να κελαηδούν όπως αυτό θέλει. Εμείς δε, προσπαθούμε να αντισταθούμε και κάνουμε πως δήθεν αντιδρούμε φωνάζοντας μόνοι μας. Και λέω το δήθεν, καθώς αδυνατούμε να αντισταθούμε όπως πρέπει. Και αυτό δεν είναι ένα θέμα που πηγάζει από την βάση. Είναι μια κατάσταση που πηγάζει περισσότερο από τις εσωτερικές συγκρούσεις και την έλλειψη επικοινωνίας των επικεφαλής.
Το κράτος ενδεχομένως πάλι να κάνει τα ίδια που ξέρει, αλλά και εμείς πάλι ως μειονότητα θα έχουμε εκπληρώσει το καθήκον μας αν με μαζικές δημοκρατικές διαμαρτυρίες κάνουμε να ακουστεί η φωνή μας σε όλο τον κόσμο. Και με το να λέμε πως ¨και να διαμαρτυρηθούμε τι θα γίνει, αυτό είναι κάτι που θα το λύσουν τα δύο κράτη¨ αυτό δεν είναι λύση(σχ μεταφρ: τέτοια δήλωση είχε κάνει ο Μέτε). Φυσικά και αυτό είναι κάτι που θα το λύσουν τα δύο κράτη, αλλά και εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί.  Εάν εμείς δεν κραυγάσουμε για τα θέματα μας και δεν προβούμε σε αποτελεσματικές δράσεις  δεν θα πουν τότε πως ¨Μα η μειονότητα είναι ευχαριστημένη από τον νόμο, η μητέρα πατρίδα προκαλεί προβλήματα¨; Μωρό που δεν κλαίει δεν του δίνουν να βυζάξει. Όπως και να έχει εμείς ως κοινότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε τον δέοντα αγώνα.  Διαφορετικά με τον καιρό θα χάσουμε τα κοινωνικά μας αντανακλαστικά και θα καταστούμε αναίσθητοι. Και από εκεί και πέρα σκοτάδι…
ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙΣ ΜΑΝΩΛΗ
Με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών αντιληφθήκαμε καλύτερα το τι θα πει κρατική πολιτική. Στην δουλειά αυτή δεν υπάρχει δεξιά και αριστερά. Αυτός που ψάχνει δεξιά και αριστερά θα εκπλαγεί και στο τέλος θα φτάσει να μην ξεχωρίζει την δεξιά από την αριστερά.
Αυτή την εβδομάδα την ώρα που λέγαμε να συνέλθουμε, εκπλαγήκαμε για τα καλά με την επιστολή του ευρωβουλευτή-συμβόλου της αριστεράς στην Ελλάδα Μανώλη Γλέζου, σχετικά με την μειονοτική εκπαίδευση.
Πάντως είναι σαφές ότι ο Γλέζος δεν εξεπλάγη.  Αυτός όμως έκανε απλά αυτά που του αναλογούσαν σχετικά με τα εθνικά συμφέροντα. Με την επιστολή που έστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος προς το συνέδριο που οργανώθηκε από το πολιτιστικό σωματείο Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς και την υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, έδειξε ένα προφίλ ενός απόλυτα ωχρού δεξιού. Εάν κάποιος δεν τον ήξερε θα σκεφτόταν πως γράφτηκε από έναν ακραίο εθνικιστή.
Ο Μανώλης Γλέζος που είναι μια από τις προσωπικότητες της αριστεράς σύμβολο του αγώνα κατά των Ναζί και της δικτατορίας, αναφέροντας πως το ελληνοτουρκικό μορφωτικό πρωτόκολλο του 1968 είναι απαράδεκτο και διαχωρίζοντας σε τρεις εθνοτικές ομάδες την βάσει νόμων μια και μοναδική μειονότητα, έκανε κάποιους να πούνε ¨αν είναι δυνατόν¨.
Μετά από αυτές τις διασπαστικές και ενοχλητικές για την τουρκική μειονότητα δηλώσεις του Γλέζου, αντιληφθήκαμε πως και η ριζοσπαστική αριστερά ακολουθεί μια ¨γραμμή πιστή στα εθνικά συμφέροντα¨. Στην πραγματικότητα κατά την άποψη μου, ο ΣΥΡΙΖΑ που οδεύει στην εξουσία, θέλησε έτσι να δώσει μηνύματα εκεί που έπρεπε.  Το μήνυμα ήταν πως ¨όταν έρθω στην εξουσία δεν θα παρεκκλίνω από την εθνική γραμμή¨.
………………
Από την σκοπιά της αριστερά η επιστολή ήταν ένα σκάνδαλο. Και τι δεν υπήρχε σε αυτό. Έλεγε πως ο ευρωπαϊκός πολιτισμός στηρίζεται στην ελληνική γλώσσα και ότι σχεδόν οι ελληνικές εθνικές αξίες είναι πάνω από τις παγκόσμιες αξίες. Οι Έλληνες προβάλλονταν σαν οι παγκοσμίως εκλεγέντες.  Η επιστολή έχει τόσο φασιστική ρητορική, που αν δεν ήξερε κάποιος τον γράψαντα, θα σκεφτόταν πως είναι επιστολή της Χρυσής Αυγής. Προσωπικά πιστεύω πως στην ουσία πρόκειται για ένα προϊόν του παρακράτους. Ετοιμάστηκε, υπογράφηκε και αναγνώσθηκε. Ο υπογράψας ενδεχομένως να αγνοεί και το περιεχόμενο.
Πιστεύω πως ως μειονότητα έχουμε πολλά να μάθουμε από τον 90 ετών Γλέζο. Τον σέβομαι. Διότι και αυτός όπως και οι παρόμοιοι του δεξιοί, έστω και αν είναι λάθος,  εμφανίζεται χάριν των ¨εθνικών συμφερόντων¨ αδιαφορώντας για δεξιά και αριστερά. Να είναι καλά. Χάρη στα δεξιά του κροσέ με αριστερή προσποίηση, επανερχόμαστε στα συγκαλά μας.
………….

Εφ. Μιλλέτ 4/12/2014

http://tourkikanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: