Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Το Ινστιτούτο για τη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων, «Κάρστι Μισίρκοφ» απορρίπτει  την πρόκληση  του Βουλγαρικού Ινστιτούτου για την μη αναγνώριση ως ‘μακεδονικής’ της γλώσσας του νοτιοσλαβικού κράτους.
Στη ανακοίνωση που εξέδωσε κατακρίνει το Ινστιτούτο της Βουλγαρικής γλώσσας- της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σόφια, για την άρνηση του να αναγνωρίσει ως ξεχωριστή γλώσσα τη σλαβική των Σκοπίων.
Αναφέρεται συγκεκριμένα: Είναι παράλογο κατά τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, νεαροί Βούλγαροι γλωσσολόγοι να υπηρετούν μια αποτυχημένη πολιτική ιδέα των μεγαλομανών του 19ου αιώνα, για το όνειρο της Βουλγαρίας του Αγίου Στεφάνου, που εντός του, πλαισιώνει και τη χώρα μας.
» Είναι προφανές ότι παρά την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Βούλγαροι, νέοι γλωσσολόγοι, δεν είναι απαλλαγμένοι από το βάρος που άφησαν οι Κομμουνιστές πατεράδες τους. Με τη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο  στη Βουλγαρία, οι νέοι γλωσσολόγοι εξακολουθούν να αρνούνται σθεναρά την ανεξαρτησία του συστήματος της γλώσσας μας.
»Με γλωσσολογικό χάρτη που εξέδωσε το βουλγαρικό αυτό ινστιτούτο θεωρεί  τη γλώσσα μας ως διάλεκτο της βουλγαρικής, είναι σαν την παροιμία «Ο λύκος κι αν γέρασε και άλλαξε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη του άλλαξε, μήτε την κεφαλή του».
Είναι τόσο δύσκολο, οι Βούλγαροι γλωσσολόγοι να παραδεχθούν την πραγματικότητα της γλώσσας μας;", γράφει το Ινστιτούτο των Σκοπίων.

«Η άρνηση της ΕΕ προς τα Σκόπια, είναι έλλειψη ευρωπαϊκής στρατηγικής»...

Σκόπια.

Ο εισηγητής για το νοτιοσλαβικό κράτος-FYROM στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ivo Vajlg, σχολίασε, σχετικά, με την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην ορίσει ημερομηνία για συνομιλίες με τα Σκόπια.
Επέκρινε την απόφαση για άρνηση διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την FYROM, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εξέφρασε την απογοήτευση του  ότι οι προτάσεις, προς την Επιτροπή πάλι δεν εισακούσθηκαν, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή ως ένα μήνυμα αδυναμίας.
«Είναι μήνυμα αδυναμίας, όχι μόνο για την FYROM, αλλά, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί αυτό δείχνει ότι υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής σκέψης, όταν παίρνουν τέτοιες αποφάσεις. Νομίζω ότι είναι αναγκαίο να προσαρμοσθεί η απόφαση σε ένα πρώτο βήμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει πολύ χρόνο και πιστεύω ότι απλά σκόνταψε σε ένα ζήτημα, το οποίο θα παύσει να υπάρχει στο μέλλον», δήλωσε ο Βάιγκλ.
Ο ίδιος τόνισε ότι  με την απόφαση αυτή δημιουργείται ζήτημα αξιοπιστίας των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
Πρόσθεσε ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βρει έναν τρόπο ως να βγει από αυτήν την κατάσταση, παρέχοντας νέα ώθηση για το ευρωπαϊκό μέλλον της FYROM, γράφει η republica shqip.


http://www.echedoros-a.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: