Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Αγριο... κράξιμο κατά του Μοσκοβισί από Γάλλους σοσιαλιστές

Του Γιώργου Δέλαστικ

Θύελλα επιθέσεων εναντίον του σοσιαλιστή Γάλλου κομισάριου Πιέρ Μοσκοβισί από κορυφαία στελέχη της αριστερής πτέρυγας του... Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών της Κομισιόν στην Αθήνα. Ομοβροντία οι εχθρικές προς τον Μοσκοβισί δηλώσεις. Καταπέλτης εναντίον του ο Ζεράρ Φιλός, μέλος του Εθνικού Γραφείου (σ.σ. του Πολιτικού Γραφείου) του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος: «Η τρόικα δεν άφησε λίθο επί λίθου στην Ελλάδα, τη λεηλάτησε, την κατέστρεψε, την εκτέλεσε για λογαριασμό μόνο του αρπακτικού μεγάλου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και ο Πιερ Μοσκοβισί το υποστηρίζει αυτό!» τόνισε σε δηλώσεις του. Απαξιωτικές για τον Γάλλο σοσιαλιστή επίτροπο της Κομισιόν ήταν οι δηλώσεις του επίσης σοσιαλιστή βουλευτή Πολ Μποζιγιόν, που εκλέγεται στο Παρίσι. «Ο Πιερ Μοσκοβισί ξανάβαλε το κοστούμι του κλητήρα (!) της Κομισιόν του Γιούνκερ, για να κάνει εκστρατεία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε. Εκείνος πάντως που έκανε ολοκληρωμένη επίθεση κατά του Μοσκοβισί ήταν ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Γκιγιόμ Μπαλάς. «Το μόνο που αισθάνομαι είναι ντροπή» ανέφερε σχετικά με τη στάση και τις δηλώσεις του Μοσκοβισί στην Αθήνα, όπου ο Γάλλος σοσιαλιστής επίτροπος τάχθηκε εκ μέρους της Κομισιόν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα από την παρούσα Βουλή, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα καλή επιλογή τον Σταύρο Δήμα. «Εγώ είχα καταλάβει ότι εμείς (σ.σ. δηλαδή οι Γάλλοι σοσιαλιστές) ήμασταν υπέρ ενός αναπροσανατολισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής στο οικονομικό επίπεδο» δήλωσε ο ευρωβουλευτής Γκιγιόμ Μπαλάς και συνέχισε: «Καμιά στιγμή και πουθενά δεν είχα δει ότι ήμασταν σε μια ομοσπονδία με μια κυβέρνηση που έπαιρνε εντολές για να πάει να υποστηρίξει τη μία ή την άλλη πολιτική οικογένεια.
Αυτό θέτει ζήτημα (εθνικής) κυριαρχίας» τόνισε. «Δεδομένων των ερωτημάτων που τίθενται για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ικανότητά της να επιβιώσει η ίδια, αυτά που κάνουν ο Γιούνκερ και ο Μοσκοβισί συνιστούν πρόκληση, η οποία μπορεί να αυξήσει τα αντιευρωπαϊκά συναισθήματα» συνέχισε ακάθεκτος ο Γάλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής της αριστερής πτέρυγας του κόμματος. «Δεν είχα καταλάβει ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες, των οποίων ο Πιερ Μοσκοβισί είναι ο εκπρόσωπος, έβρισκαν υπέροχα τα σχέδια λιτότητας και ότι έπρεπε να υποστηρίζουμε αυτά τα σχέδια» κατέληξε σε πολιτικό επίπεδο. Στη συνέχεια, αφού είχε εκφράσει συνολικά τις πολιτικές διαφωνίες του με τη γραμμή που ακολουθεί ο Γάλλος σοσιαλιστής επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, πέρασε σε μια πραγματικά αδιανόητη για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα διατύπωση, η οποία στην Ελλάδα σίγουρα θα συνεπέφερε τη διαγραφή του, λέγοντας για τον Μοσκοβισί και τη γραμμή του: «Αυτό δεν είναι ρεφορμισμός, είναι... κατέβασμα του
βρακιού του»!!!
Βαριές κουβέντες που ούτε οι αντίπαλοί του δεν θα τολμούσαν ίσως να ξεστομίσουν, να όμως που ο Μοσκοβισί τις άκουσε από ομοϊδεάτες του - ευρωβουλευτή, βουλευτή και μέλος της ανώτατης διοίκησης του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος! Τώρα πώς ο Πιερ Μοσκοβισί μπορεί να συνυπάρχει στο ίδιο πολιτικό κόμμα με τον Γκιγιόμ Μπαλάς, τον Πολ Μποζιγιόν και τον Ζεράρ Φιλός, αυτό μόνο οι Γάλλοι σοσιαλιστές μπορούν να το απαντήσουν. Πέρα όμως από την όποια γαλλική ιδιομορφία, αυτές οι ενδοσοσιαλιστικές διενέξεις υποδηλώνουν και το βάθος της κρίσης που μαίνεται αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την ΕΕ και πρωτίστως στην Ευρωζώνη εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβάλει σε όλες τις χώρες-μέλη η Γερμανία.
Το Βερολίνο όμως κατά κανέναν τρόπο δεν δείχνει διατεθειμένο να αλλάξει γραμμή. Ακόμη χειρότερα, δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι η Γερμανία είναι η καρδιά του προβλήματος λόγω της πολιτικής που χαράζει και φυσικά με άνεση επιβάλλει σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο. Ο γερμανικός Τύπος συνειδητοποιεί καλύτερα τις συνέπειες αυτής της πολιτικής λιτότητας, όπως τουλάχιστον δείχνει ένα βαρυσήμαντο σχόλιο-άρθρο στη σκληρή δεξιά γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ», το οποίο καταλήγει γράφοντας και τα εξής:
«Η Ευρώπη γίνεται κομμάτια. Ο Βορράς και ο Νότος (σ.σ. της ΕΕ) απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον... Το τελευταίο πράγμα που η Ευρώπη χρειάζεται τώρα είναι μια ανανεωμένη συζήτηση για τη διατήρηση της νομισματικής ένωσης». Το ζήτημα όμως δεν είναι αν βολεύει ή όχι τα γερμανικά συμφέροντα μια τέτοια συζήτηση, αλλά αν τίθεται εκ των πραγμάτων.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: