Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)


Νέα Υόρκη: Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της FYROM συναντήθηκε με τον Ban Ki-moon για το όνομα


Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου των Σκοπίων, Τράικο Βελιανόφσκι, ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.
Ο Βελιανόφσκι μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι τα κύρια θέματα της συζήτησης ήταν η πορεία των συνομιλιών με την Ελλάδα, ώστε να ξεπεραστεί η διαφορά του ονόματος, στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και η συνεργασία των Σκοπίων και του Διεθνούς Οργανισμού σε πολλούς τομείς.
«Η συνάντηση και το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, αποτελεί συνέχεια της συνάντησης που είχαμε από κοινού με τον πρέσβη Μάθιου Νίμιτς, τον Ιούλιο του περασμένου έτους στα Σκόπια. Με την ευκαιρία αυτή, είχα την δυνατότητα, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον Μπαν Κι-μουν για την ενεργό και καίρια συμβολή του στη διαδικασία των συνομιλιών για την επίλυση της διαφοράς, που έχουμε με το νότιο γείτονά μας, την Ελλάδα, ώστε να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν αυτό το πρόβλημα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης της χώρα μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις δομές του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Βελιανόφσκι.
Στη συνάντηση  στην οποία συμμετείχαν τα μέλη του κόμματος VMRO-DPMNE, Βλαντίμιρ Γκιόρτσεφ  και Αλεξαντάρ Σπασένοφσκι, συζητήθηκε  και η κοινοβουλευτική συνεργασία στην περιοχή καθώς και η δυνατότητα κοινοβουλευτικής διπλωματίας και επαφών, μεταξύ των χωρών της περιοχής, προκειμένου  να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών.
Ο πρόεδρος του Σκοπιανού Κοινοβουλίου, Τράικο Βελιανόφσκι, τόνισε ότι η συνεργασία και οι συναντήσεις με το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αναμένεται να  ενταχθούν στο πλαίσιο της Διαδικασίας Συνεργασίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, της οποίας η FYROM, σήμερα προεδρεύει, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα του Dnevnik.




«Στην Ελλάδα [λέει] υπάρχουν 500.000 Σκοπιανοί!»
Πρίλεπ- Σκόπια.
Το καθεστώς των Σλάβων  στη γειτονική Ελλάδα, την Αλβανία και τη Βουλγαρία, δεν έχει ακόμη επιλυθεί.
Οι Σλάβοι δεν μπορούν ελεύθερα να δηλώσουν ως «Μακεδόνες», αν και συγκεντρώνουν  το θάρρος για το βήμα αυτό, και γνωρίζουν ότι υφίστανται διακρίσεις κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους κατά τη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν οι Σλάβοι των Βαλκανίων,  στην 9η ετήσια συγκέντρωση  των Σλαβικών ενώσεων που έλαβε χώρα στην πόλη Πρίλεπ.
Στο συνέδριο ειπώθηκε ότι στην Ελλάδα ζούνε  πάνω από μισό εκατομμύριο Σλάβοι-μακεδόνες, και καθημερινά η πίεση προς αυτούς επιδεινώνεται  από το κόμμα της ‘Χρυσής Αυγής’ που συμμετέχει στη Βουλή των Ελλήνων.
«Δεν αφήνουν  τους ανθρώπους να πάνε ελεύθερα στην Εκκλησία μας και να διακηρύξουν  την καταγωγή τους, να πούνε δηλαδή ότι είναι «μακεδόνες», γιατί θα έχουν μετά προβλήματα με την οικογένειά τους»,  δήλωσε ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος Τσαρκνιάς από την Ελλάδα.
Σε σχέση με τους Σλάβους που ζουν στην Αλβανία, αν και έχουν υπογραφεί πολλές διακρατικές συμφωνίες για τις μειονότητες , δεν τους έχει δοθεί το δικαίωμα να δηλώσουν ελεύθερα  τη εθνικότητά τους.  Εκτός από τους πέντε χιλιάδες Σλάβους των Σκοπίων στη Μάλα Πρέσπα, όλοι οι άλλοι βρίσκονται σε καθεστώς καταπίεσης.
«Σε σύγκριση με άλλες χώρες δεν αναγνωρίζουν παρά μόνο 5 χιλιάδες ως σκοπιανή μειονότητα, ενώ συγχρόνως αρνούνται την αναγνώριση σε άλλους 150 χιλιάδες Σκοπιανούς, θα πεί ο Εφτίμ Μιτρεσκι, εκδότης της εφημερίδας των Πρεσπών στην Αλβανία.
Στη Βουλγαρία, ωστόσο, το OMO Ilinden  είναι ελεύθεροι να δηλώσουν την καταγωγή τους αλλά δεν έχουν το θάρρος να το κάνουν γιατί γνωρίζουν ότι θα έχουν επιπτώσεις στην εργασία τους και  διάκριση σε οποιαδήποτε άλλα δικαιώματα μέσω των θεσμικών οργάνων του συστήματος.
«Στη σημερινή Βουλγαρία, η κυβέρνηση, τα θεσμικά όργανα ασκούν ακαριαία πίεση, πέρα από την πίεση  της κοινής γνώμης και της προπαγάνδας των μέσων ενημέρωσης για θέματα εναντίον της Βουλγαρίας, που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν έχουμε  δικαιώματα», δήλωσε ο Ιβάν Χατζίεφ του OMO Ilinden Pirin.
Σε αντίθεση με αυτήν την κατάσταση, σε αυτές τις τρεις χώρες, οι Σλάβοι των Σκοπίων, απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα του συστήματος, σημειώνει το δημοσίευμα.

Λαλάκος στα Σκόπια: Ελπίζω ότι θα επιλυθεί η διαφωνία του ονόματος





Ο νέος επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου Ελλάδας Σκοπίων,  Θεοχάρης Λαλάκος, δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα ξεπεραστεί η σκοπιανο-ελληνική διαμάχη για το όνομα, αναφέρει το Πρες 24, επικαλούμενο το Κανάλ 5.
Στην πρώτη του επίσημη δήλωση, ο Θεοχάρης Λαλάκος, ανακοίνωσε ότι είναι φιλικός και ανοικτός σε όλους.
Χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Τράικο Βελιανόβσκι.
«Είμαι ευτυχής που συνάντησα πριν από μία εβδομάδα τον υπουργό Εξωτερικών και σήμερα τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Ελπίζω να γνωριστώ με την Κυβέρνηση και το πρόεδρο του κράτους. Ήρθα εδώ με ένα πολύ θετικό πνεύμα, ανοιχτό στη συνεργασία με όλους στη χώρα σας, ως επίσημος εκπρόσωπος της γειτονικής χώρας», είπε ο Λαλάκος.
Τις προσεχείς ημέρες ο Λαλάκος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Γκεόργκι Ίβανοφ, σημειώνει το σκοπιανό δημοσίευμα.


Σκόπια: Το DUI θα ζητήσει από τον ΟΗΕ να γίνουν επίσημη γλώσσα τα αλβανικά



Το αλβανικό κόμμα της «Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση»- DUI, θα ζητήσει από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, εκτός από τα σλαβικά να γίνει και η αλβανική επίσημη γλώσσα στο κράτος των Σκοπίων.
Η δημοσίευση του αιτήματος αυτού έγινε στο πρωτοσέλιδο της σκοπιανής εφημερίδας Focus (φωτό) όπως αναφέρει στην διαδικτυακή πύλη το Α1ΟΝ των Σκοπίων.

Σκοπιανοί και Βούλγαροι συζήτησαν για σχέδιο Συνθήκης Καλής Γειτονίας



Κρίβα Παλάνκα- Крива Паланка.
 Στην πόλη των Σκοπίων Κρίβα Παλάνκα πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργείων Εξωτερικών της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.
Η συνάντηση αφορούσε το σχέδιο κειμένου της συμφωνίας Καλής Γειτονίας, μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών.
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Βουλγαρία, σημειώνει το δημοσίευμα, δίχως αναφορά σε λεπτομέρειες.


www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: