Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Κλιμάκωση κόντρας Βρετανίας-ΕΕ για τους μετανάστες

Κλιμάκωση κόντρας Βρετανίας-ΕΕ για τους μετανάστες

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών με αφορμή τις ενέργειες και τη ρητορική της βρετανικής κυβέρνησης υπέρ μιας αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής, που αφορά ακόμα και πολίτες άλλων χωρών μελών της ΕΕ.
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιβιάν Ρέντινγκ κατηγόρησε τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για ανακίνηση «λαϊκιστικών μύθων» σχετικά με τους μετανάστες από την ανατολική Ευρώπη.
Ο κ. Κάμερον έχει ανακοινώσει μια σειρά μέτρων που περιορίζουν την πρόσβαση των Ευρωπαίων μεταναστών στο σύστημα κρατικών επιδομάτων πρόνοιας της Βρετανίας. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι περιορισμοί αυτοί θα αποτρέψουν πολλούς Ευρωπαίους πολίτες από τον ερχομό τους στη χώρα.
Παράλληλα, ο κ. Κάμερον και υπουργοί του έχουν διατυπώσει ενστάσεις για το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών, προκαλώντας την προειδοποίηση από την Κομισιόν ότι δεν μπορούν να αμφισβητούνται θεμελιώδεις ελευθερίες της Ένωσης.
Η κ. Ρέντινγκ σχολίασε ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον και η κυβέρνησή του προσπαθούν με την απόδοση έμφασης στο μεταναστευτικό να αποσπάσουν την προσοχή των Βρετανών από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα τους. Η κ. Ρέντινγκ προκάλεσε αποδοκιμάστηκε από μεγάλη μερίδα του Τύπου και των πολιτικών στη Βρετανία νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, όταν είπε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».
Η άρση των επταετών περιορισμών στην έλευση Βουλγάρων και Ρουμάνων στη Βρετανία με την αρχή του νέου έτους έχει ανανεώσει τις ανησυχίες πολλών Βρετανών για ένα νέο κύμα μαζικής μετανάστευσης από την ανατολική Ευρώπη, ανάλογο με εκείνο του 2004.
Αίσθηση προκάλεσε το βράδυ της Πέμπτης παρατήρηση του σκιώδους υπουργού Επιχειρήσεων των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τσούκα Ουμούνα πως όταν θέσπιζαν το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών οι ιδρυτές της ΕΕ είχαν στο μυαλό τους τους εργαζόμενους και όχι τους αναζητούντες εργασία.
Οι Εργατικοί χρεώνονται από τους πολιτικούς τους αντιπάλους τη χωρίς περιορισμούς έλευση στη χώρα εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών από την ανατολική Ευρώπη, κυρίως από την Πολωνία, μετά τη διεύρυνση της ΕΕ το 2004. Ενισχύοντας το στρατόπεδο εκείνων που θέλουν πολύ πιο αυστηρά μέτρα για τη μετανάστευση, η ηγεσία του κόμματος αναγνώρισε πρόσφατα ότι εκείνη η χαλαρή μεταναστευτική πολιτική ήταν λανθασμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: