Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Προς ενοποίηση μυστικών υπηρεσιών Σκοπίων-Σερβίας;



«Είναι γνωστό αυτό για το οποίο δεν φωνάζουν: ότι οι πρεσβείες είναι συνήθως χώροι στέγασης των αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας. Αυτό γίνεται στις ξένες διπλωματικές αποστολές, ενυπάρχουν υπηρεσίες αντικατασκοπείας, στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι κρατικές
υπηρεσίες. Αυτό είναι κοινό μυστικό.  Όλοι σε αυτό είναι σιωπηλοί, ίσως δεν έπρεπε να μιλήσω. Αναρωτιέμαι, όμως πως θα γίνει. Οι  κοινές πρεσβείες θα ενώσουν μόνο τα υπουργεία Εξωτερικών ή και τους συμμετέχοντες σε αυτές, όπως είναι οι μυστικές υπηρεσίες κατασκοπείας, αντικατασκοπείας, στρατιωτικών πληροφοριών κλπ.; 
Αν αυτό είναι αυτονόητο τότε δεν υπάρχουν δύο κράτη, αλλά ένα», σχολίασε ο Βούλγαρος καθηγητής Μπότζινταρ Ντιμιτρόφ με αφορμή σχόλια από το σκοπιανό κανάλι ‘5’.
Θα επισημάνει, ακόμη, ότι οι κοινές πρεσβείες μεταξύ των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας είναι μια προσπάθεια να αναστηθεί η Γιουγκοσλαβία. Θα πει ότι σε αυτό δεν συμφωνούν οι πολίτες, αλλά μόνον οι κυβερνήσεις. Θα αναρωτηθεί: Γιατί τόσο αίμα με εκατοντάδες χιλιάδες άτομα στην Κροατία, στη Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο με εξοντωτικούς πολέμους για ανεξαρτησία;
Αναφερόμενος στα Σκόπια και τη Σερβία, που συναινούν σε κοινές πρεσβείες θα σχολιάσει:
«Είναι καλύτερα να δημιουργήσουν ένα συνολικό υπουργείο Εξωτερικών  γιατί μια πρεσβεία δεν μπορεί να λαμβάνει οδηγίες από δύο διαφορετικά υπουργεία και για διαφορετική άσκηση της εξωτερικής πολιτικής».
«Δεν ομιλούν για κοινή συμμετοχή στο ενοίκιο ενός κτηρίου με διαφορετικές οντότητες, αλλά για κοινές πρεσβείες».

CIA: Υπάρχει αρκετό ουράνιο στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων



Ιανουάριος 8, 2014.

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων, είχε και τη συλλογή δεδομένων για ορυκτά και ενεργειακούς πόρους σε όλες τις χώρες του κόσμου καθώς και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές και τη χρήση τους.
Η περιοχή της πάλαι ποτε Γιουγκοσλαβίας δεν αποτελούσε εξαίρεση για τη CIA,  και σε μία έκθεσή της τον Οκτώβριο του 1955, που είχε καταχωρηθεί ως απόρρητη
αναφέρει την ύπαρξη ουρανίου, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, στην περιοχή του Μοναστηριού σύμφωνα με δημοσίευση του Reuters.
“Τα πλουσιότερα κοιτάσματα ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία θεωρούνται αυτά που είναι κοντά στα ελληνο-γιουγκοσλαβικά σύνορα, στην οροσειρά νότια της πόλης Μπίτολα.
»Το μετάλλευμα  βρίσκεται  σε άργιλο και οι Γιουγκοσλάβοι το αποκαλούν Diatomeiska Glinica.
”Οι Γιουγκοσλάβοι σχεδιάζουν στην περιοχή να δημιουργήσουν ένα σιδηρόδρομο που θα συνδέει την πόλη Πρίλεπ με την περιοχή για την εξόρυξη και περισυλλογή του υλικού. Η κατασκευή του οδοντωτού σιδηρόδρομου θα κοστίσει ένα εκατομμύριο δηνάρια. (πληροφορίες στη συνέχεια διαγράφηκαν από το έγγραφο της CIA για να μην γίνουν γνωστές στο κοινό- όπως σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα).
 Επίσης, το απόρρητο έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει ότι η CIA έχει επισημάνει και την ύπαρξη ενός χρυσωρυχείου  στην Ντούνιτσα και στο Ντεμίρ Καπίγια. Σημειώνει, μάλιστα, ότι  οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής ήθελαν να το εκμεταλλευθούν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και ότι οι έρευνες  που είχαν κάνει έδειξαν ότι η φλέβα χρυσού φθάνει και συνεχίζει στα σύνορα με την Ελλάδα. Ακόμη, σημειώνεται και ένα ορυχείο χρωμίου κοντά  στο δάσος των δρυών στο Κίσεβο.

Αμερικανικό ενδιαφέρον το 2008

Ωστόσο, οι πληροφορίες σχετικά με τα αποθέματα ουρανίου στην περιοχή του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, φαίνεται ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ. Ήταν, ωστόσο, γνωστές σε κυβερνητικά κλιμάκια, καθώς υπήρξαν περιστασιακές πρωτοβουλίες (πριν από 25 χρόνια) για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δίπλα στον Αξιό ποταμό.
Επιπλέον, το αμερικανικό ενδιαφέρον δεν σταμάτησε, αφού ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, το 2008, ο PhilipReeker,  έδειξε ενδιαφέρον για έρευνα σε νέα ευρήματα ουρανίου στην περιοχή.
Για τις ΗΠΑ- σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα- αυτό υπήρξε μια πρόσθετη ευκαιρία για να αποτρέψει τη ρωσική επιρροή στην περιοχή, μέσα από επενδύσεις για προμήθεια φυσικού αερίου.
«Ο πρέσβης πρότεινε ο ίδιος στον πρωθυπουργό να συζητήσουν λεπτομερώς την κατάσταση της ενέργειας στο νοτιοσλαβικό κράτος. Κατανόησε την εξάρτιση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά δεν συνέστησε επίσκεψη του Νίκολα Γκρούεφσκι στη Μόσχα, λαμβάνοντας υπόψη, τότε, την κατάσταση στη Γεωργία.
Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει την υψηλή τιμή  του ρωσικού φυσικού αερίου σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής.
»Ο πρέσβης ρώτησε τότε για την κατάσταση των δυνητικών ορυχείων ουρανίου στο νοτιοσλαβικό κράτος και ο Γκρούεφσκι του απάντησε ότι είχαν πει ανεπίσημα στην Νέα Υόρκη. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων τόνισε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα στον τομέα αυτόν.  Αν προχωρήσει περαιτέρω η κυβέρνηση των Σκοπίων στην εκμετάλλευση ή χρήση του ουρανίου, θα πρέπει να αποφασίσει αν θα το πράξει αυτό με μια δημόσια επιχείρηση ή θα γίνει ανοικτός διαγωνισμός για ιδιωτικές εταιρείες», σημειώνει το σημείωμα της πρεσβείας προς τις ΗΠΑ το 2008, όπως διέρρευσαν στο πλαίσιο της έρευνας Wikileaks, σημειώνει το ‘Πλας Ίνφο’.

«Σκόπια και Σερβία προχωρούν σε κοινές πρεσβείες»


Η αλβανική εφημερίδα ‘Σέκουλι’ αναφέρεται και αυτή στην πρόταση της Σερβίας για κοινές πρεσβείες με χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
«Τα Σκόπια έχουν εμβαθύνει περαιτέρω τη συνεργασία με τη Σερβία. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι πολύ κοντά στην υπογραφή της συμφωνίας που θα επιτρέψει τις δύο χώρες να έχουν κοινή διπλωματική εκπροσώπηση», σημειώνει το δημοσίευμα.
Θα προσθέσει:
« Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, πρωθυπουργός των Σκοπίων, δήλωσε ότι η ιδέα δεν προέρχεται από τη Σερβία, αλλά είναι κοινή απόφαση. Συνομιλίες για το θέμα αυτό γίνονται εδώ και πολύ καιρό με τον υπουργό εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι. Ωστόσο, ο Γκρούεφκσι ισχυρίζεται ότι η ιδέα για κοινές διπλωματικές αποστολές γίνεται για τη μείωση του κόστους και όχι για μια κοινή εξωτερική πολιτική».
«Μάλιστα, ίδιος θα προσθέσει ότι την ιδέα της έναρξης κοινών διπλωματικών αποστολών, την έχει συζητήσει με την Κροατία, το Μαυροβούνι, τη Σλοβενία και την Τουρκία. Αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συμφωνίας με άλλες γειτονικές χώρες. Απέκλεισε τη Βουλγαρία, το Κόσοβο και την Αλβανία», σημειώνει η ‘Σέκουλι’.


www.echedoros-a.gr
--

Δεν υπάρχουν σχόλια: