Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Διεκδικούν τη μισή ΑΟΖ στην Κύπρο!


ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Η τουρκική προσέγγιση επί του εντοπισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει κυριαρχικά δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της, καθότι μεγάλο μέρος της εμπίπτει εντός της… τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αυτή τη θέση ανέπτυξε, ουσιαστικά, ο Τούρκος Πρέσβης Μιθάτ Ρέντε, Γενικός Διευθυντής Διμερών Οικονομικών Ζητημάτων του τουρκικού ΥΠΕΞ, σε παρουσίασή του, στο συνέδριο «Eastern Mediterranean New Frontiers» (Τα νέα σύνορα της Ανατολικής Μεσογείου), το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Λονδίνο. Όπως προκύπτει από χάρτη που παρουσίασε ο Τούρκος διπλωμάτης ενώπιον των συνέδρων (αντιπαραβολή πάνω), η Κυπριακή ΑΟΖ περιορίζεται σημαντικά κατά την τουρκική ερμηνεία, καθώς απ’ αυτήν απαλείφονται μέρος των οικοπέδων 1, 4, 5, 6 και 7. 
Οι «συνιδιοκτήτες» και οι «μονομερείς πράξεις»
Όπως ανέφερε ο Ρέντε ενώπιον των συνέδρων, η Κυπριακή Δημοκρατία (την οποία αποκαλούσε «ε/κ διοίκηση) προέβη σε «μονομερείς δραστηριότητες», με τον καθαρισμό και την αδειοδότηση θαλάσσιων τεμαχίων. Υποστήριξε πως οι Τ/κ, ως «συνιδιοκτήτες του νησιού», δεν μπορούν να αποδεχθούν τις μονομερείς πράξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού έχουν ίσα δικαιώματα επί του εθνικού πλούτου της υφαλοκρηπίδας της νήσου, μέχρι να επιτευχθεί διευθέτηση του Κυπριακού. Υποστήριξε, δε, πως «η ξεκάθαρη συγκατάθεση της τ/κ πλευράς είναι απαραίτητη για τον διαμοιρασμό των κοιτασμάτων».
Το δικό τους δίκαιο
Ο Τούρκος διπλωμάτης ισχυρίστηκε περαιτέρω πως οι κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που σχετίζονται με τα οικόπεδα 1, 4, 5, 6 και 7, τα οποία εντάσσονται, όπως είπε, στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, είναι μονομερείς και ως εκ τούτου η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει οποιεσδήποτε ερευνητικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τους υδραγονάνθρακες σ’ αυτά και θα «προστατεύσει τα δικαιώματά της στις θαλάσσιες περιοχές που εμπίπτουν στην υφαλοκρηπίδα της». Ακολούθως ο Μιθάτ Ρέντε προέβη σε ανάλυση, στη βάση της «βολικής» παρερμηνείας που κάνει η Τουρκία επί του Δικαίου της Θάλασσας. Ανέφερε, δηλαδή, μεταξύ άλλων, ότι τα νησιά δεν έχουν πλήρεις θαλάσσιες ζώνες, «όταν ανταγωνίζονται χερσαίες περιοχές». Ως εκ τούτου, υποστήριξε, δεν εφαρμόζεται η λογική της μέσης γραμμής.
Στους τουρκικούς ισχυρισμούς απάντησαν, ωστόσο, οι δύο Κύπριοι σύνεδροι, ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ και ο Εμπορικός και Οικονομικός λειτουργός της ΔΕΦΑ, καθώς και η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, η οποία εξειδικεύεται στο Δίκαιο της Θάλασσας. Οι εκπρόσωποι της Κύπρου υπέδειξαν προς τον Τούρκο Πρέσβη πως ήταν κάπως προσβλητικό να βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο που είναι νησί και να του υποδεικνύουν ότι δεν έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών του, θέση με την οποία συμφώνησαν και άλλοι σύνεδροι.
Η φανταστική συμφωνία
Αν και ο Τούρκος διπλωμάτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα φειδωλός σε σχέση με τα δικαιώματα που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου, ήταν ιδιαίτερα ομιλητικός για τις λεγόμενες συμφωνίες μεταξύ του ψευδοκράτους και της τουρκικής εταιρείας ΤΡΑΟ, για έρευνες στις περιοχές, τις οποίες υποτίθεται πως διαθέτει το παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων. Μια συμφωνία, δηλαδή, που δεν έχει καμία διεθνή ισχύ, καθότι δεν έγινε από διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος. Αφού άρχισε να μοιράζει στο ψευδοκράτος οικόπεδα, δε, ανέφερε ότι σύντομα η ΤΡΑΟ θα προβεί σε τρισδιάστατες έρευνες με το νέο της σκάφος Barboros Hayreddin Pa?a. Ολοκλήρωσε, μάλιστα, την παρουσίασή του, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία αποτελεί τον ασφαλέστερο, πιο εύκολα υλοποιήσιμο και πιο κερδοφόρο δρόμο για να μεταφερθούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Μεσογείου προς τις αγορές.

www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: