Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Οφειλόμενο χρέος τιμής στον Εθνομάρτυρα Κωνσταντίνο Κουκίδη



Οφειλόμενο χρέος τιμής
στον Εθνομάρτυρα Κωνσταντίνο Κουκίδη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

        Θα τελεσθεί και φέτος ειδικό εκκλησιαστικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του παλληκαριού, το οποίο καταξιώθηκε στην συνείδησή μας ως ιερό σύμβολο αυταπάρνησης και αυτοθυσίας. Την σχετική μέριμνα ανέλαβαν τα Ποντιακά Σωματεία του ΣΠΟΣ, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωμα-τικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης», Γεωργίου Τσαλουχίδη. Διακαής πόθος μας είναι η αναπόληση του παντελώς διακριτού γεγονότος, που έλαβε χώρα στην Ακρόπολη των Αθηνών, την 27η Απριλίου 1941, ημέρα κατάληψης των Αθηνών από τους Γερμανούς.
        Απτόητος και πανάξιος φρουρός της Σημαίας της Πατρίδος μας, ο Κωνσταντίνος Κουκίδης. Παραλαμβάνοντας την υποσταλείσα από το γερμανικό άγημα Σημαία μας, την ασπάσθηκε ευλαβικά και σφίγγοντάς την στα καταφλεγόμενα από αισθήματα αγάπης και Εθνικού πόνου στήθη του, πραγματοποίησε το άλμα αυτοθυσίας στους βράχους, που συμβολίζουν την ιερότητα της Ελλαδικής Γης και την αναφαίρετη εσωτερική ελευθερία των παλληκαριών της. Το καταματωμένο, άψυχο κορμί του ήρωα, περιβε-βλημένο με το ακριβότερο σάβανο, το δέχθηκαν στην αγκαλιά τους τα ανοιξιάτικα λουλούδια, που είχαν προβάλει δειλά-δειλά στην Αττική γη.  

        Ναι, θέλουμε να ξαναδούμε με τα μάτια της ψυχής μας, επί τόπου, αυτόν τον ξεχωριστό Έλληνα φρουρό της Ελληνικής Σημαίας στην Ακρόπολη των Αθηνών, ο οποίος χωρίς άνωθεν προσταγή, υπακούοντας στην φωνή της Εθνικής του συνείδησης και μόνο, επιλέγει μοναδικό τρόπο θανάτου και περνά στην Αθανασία!
        Η απαράμιλλη θυσία του Κωνσταντίνου Κουκίδη συνταράσσει ακόμα και το ανθρωπόμορφο τέρας, το οποίο ονομάζεται Χίτλερ, ο οποίος δίνει εντολή, σύμφωνα με την οποία, στην Ελλάδα, το μόνο κατακτημένο κράτος από τους Ναζί, παρέχεται το δικαίωμα να κυματίζει περήφανη η Σημαία της στον ιστό της, δίπλα στην σβάστικα!
        Ναι, θα εκφράσουμε και πάλι ευλαβικά τον θαυμασμό μας και θα αποδώσουμε την οφειλομένη τιμή στον ήρωα, ο οποίος κατέδειξε με τον δικό του τρόπο, την πίστη του Έλληνα στις αξίες της ηθικής και της Εθνικής Ελευθερίας. Θα διαπιστώσουμε άλλη μια φορά πώς και γιατί λειτούργησαν αστραπιαία όσα είχαν σταλάξει μέσα του οι Πόντιοι γονείς και δάσκαλοί του, όπως οι ίδιοι τα διδάχθηκαν με ανάλογες ηρωικές πράξεις των πατέρων τους, στον αλησμόνητο Πόντο μας.

        Το καθιερωμένο Λειτουργικό και Εθνικό μνημόσυνο του Νεοεθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κουκίδη θα τελεσθεί την 27η  Απριλίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 09:00΄- 11:00΄ στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, στα ριζά της Ακρόπολης των Αθηνών, υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης» και την συμμετοχή της Πανελλήνιας Ένωσης Φίλων των Πολυτέκνων (Π.Ε.ΦΙ.Π).
Αυτή μας η πεποίθηση κάνει πλέον επιτακτικό το χρέος τιμής προς το εγκατεστημένο στο ανέσπερο φως της αιωνιότητας, υποδειγματικά ανδρείο παλ-ληκάρι μας, τον Κωνσταντίνο Κουκίδη. Η αχλύς του χρόνου δεν στάθηκε ικανή να αλλοιώσει ουδ’ επ’ ελάχιστον την ιστορική του πράξη. Ένα κερί και μία ευχή για την ψυχή όσων θυσιάστηκαν για την Πατρίδα, είναι ιερό καθήκον όλων μας.
        Μετά το Εκκλησιαστικό Μνημόσυνο θα γίνει η καθιερωμένη κατάθεση Στεφάνων στην γνωστή Αναθηματική Στήλη της αυτοθυσίας του Εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κουκίδη, επί της οδού Θρασύλλου, στο πάρκο του Βράχου. Θα ακολουθήσουν ομιλίες.
        Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Πανελληνίου Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης» κ. Γεώργιος Τσαλουχίδης.

Παρακαλείσθε να τιμήσετε με την παρουσία σας την συγκεκριμένη εκδήλωση μνήμης.
         
       
Καλή Ανάσταση και Χρόνια Πολλά!
       Ευχόμεθα η Ανάσταση του Χριστού να φέρει σε όλους μας ελπίδα, δύναμη, υγεία, ευτυχία και φώτιση, ώστε να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια σφάλματα.
       Στην Πατρίδα μας να αξιωθεί χρηστών και πατριωτών ηγετών, που θα την υπηρετήσουν με εντιμότητα και φρόνηση!
Με σεβασμό, εκτίμηση και αγάπη



Γεώργιος Τσαλουχίδης
Αεροπόρος (Ι)
Πρόεδρος της Πανελληνίου Ενώσεως Ποντίων Αξιωματικών
«Αλέξανδρος Υψηλάντης»
Ύπατος Πρόεδρος Ενώσεων Πολεμιστών Μακεδονικού Μετώπου
(Ελλάδος, Γαλλίας, Αγγλίας, Ιταλίας, Σερβίας, Ρωσσίας)
Επίτιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Τιφλίδος Γεωργίας
Εκδότης-Διευθυντής
Εφημερίδας «Εθνικό Βήμα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: