Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΠΓΔΜ–Πρόταση για ‘Ανω Μακεδονία’


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Νέα πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του Γ.Γ. ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με αναφορά του, ο Μλάντεν Στάντσιτς στη NOVOSTI, με τίτλο «Άνω Δημοκρατία Μακεδονίας», επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων καλείται να λάβει μια ‘θαρραλέα απόφαση’ ώστε να συμβάλει στην επίλυση της 20χρονης διαμάχης με την Ελλάδα.
Σημειώνει ότι η ονομασία «Άνω Δημοκρατία Μακεδονίας» θα πρέπει να αντικαταστήσει το όνομα ‘’Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας’’ εντός των επόμενων 7-8 ετών, όσο προβλέπεται ότι θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ.
Τονίζεται ότι η κυβέρνηση Νίκολα Γκρούεβσκι δεν έχει αποφανθεί επισήμως επί της νέας πρότασης για την ονομασία της χώρας, η οποία πέραν της ολοκλήρωσης του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση της ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι ο π/θ Γκρούεβσκι είχε αναφερθεί επανειλημμένως στη διενέργεια δημοψηφίσματος ως λύση για τη διαμάχη της ονομασίας, ενώ τώρα φαίνεται το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Η διαφαινόμενη αλλαγή πολιτικής Γκρουέβσκι προς διαλλακτικότερη στάση προβληματίζει ως προς την αξιοπιστία της. Βέβαια πρέπει να δούμε και την Ελληνική αντίδραση, πόσο νερό θα χωρέσει το καλαματιανό … κρασί .

www.drougos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: