Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ψεύτικες οι φήμες για την απελευθέρωση των δύο Μητροπολιτών στην Συρία!


DOGMA
Του Δημήτρη Παπαγεωργίου
Παρατείνεται η αγωνία για τους δύο απαχθέντες Μητροπολίτες του Χαλεπίου, καθώς δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν οι πληροφορίες, που μεταδόθηκαν, περί απελευθέρωσής τους. Ο ιερέας, Γάσαν Ουάρντ, από την Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαλέπι , δηλώνει: “Δεν έχουμε καμία νέα πληροφορία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι”.
Σημειώνει πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη, Παύλου Γιαζίγκι, και του Συρρορθόδοξου Μητροπολίτη, Γιοχάνα Ιμπραχίμ, και εκφράζει την ανησυχία του. Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο εκκλησιαστικές πηγές στη Δαμασκό και το Χαλέπι, μετέδωσε το πρωί της Τετάρτης, ότι οι δύο Μητροπολίτες αγνοούνται ακόμη. Πηγή της Συρορθόδοξης Μητρόπολης στο Χαλέπι, που δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο πρακτορείο πως οι Μητροπολίτες δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι, ενώ αντίστοιχη πληροφορία υπάρχει και από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας.
Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για την απελευθέρωση των δύο μητροπολιτών. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: “Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η απαγωγή του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Γρηγόριου Yohanna Ibrahim παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή όλες τις εξελίξεις και τις σχετικές πληροφορίες. Τις τελευταίες ώρες, δημοσιεύονται σε διεθνή και ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης πληροφορίες, από διάφορες πηγές, ότι απελευθερώθηκαν οι δύο απαχθέντες Μητροπολίτες. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως.
Για οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη εξέλιξη θα υπάρξει ανακοίνωση».Την Τρίτη, πληροφορίες από την χριστιανική οργάνωση “Το Έργο της Ανατολής”, που μεταδόθηκαν από πρακτορεία ειδήσεων, ανέφεραν πως οι δύο Μητροπολίτες είχαν ελεύθεροι. Μάλιστα αναφέρθηκε πως οι δύο ιεράρχες βρίσκονταν στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Ηλία στο Χαλέπι.
Η... μηδενική αντίδραση του Ελληνικού ΥΠΕΞ
Συγκλονισμένο δηλώνει το Υπουργείο Εξωτερικών για την απαγωγή του συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Γρηγορίου Yohanna Ibrahim και του ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου από ένοπλες ομάδες στη Συρία.
Καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της σε όλες τις πλευρές στη Συρία και να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε το δράμα του συριακού λαού να λάβει τέλος.
Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει συγκεκριμένα «είμαστε άκρως ανήσυχοι και συγκλονισμένοι από τη χθεσινή απαγωγή του συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Γρηγορίου Yohanna Ibrahim και του ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου από ένοπλες ομάδες στη Συρία».
Το γεγονός, επισημαίνει, «σηματοδοτεί μια ακόμα επικίνδυνη τροπή στον διετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας».
Παράλληλα το ΥΠΕΞ εκφράζει «την ιδιαίτερη ανησυχία μας για το μέλλον των χριστιανών της Συρίας και είμαστε θορυβημένοι από πληροφορίες που φέρουν ένα μεγάλο τμήμα τους να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά την έναρξη της εξέγερσης».
Καλεί «όλες τις πλευρές στη Συρία, να εργαστούν προκειμένου να εντοπιστούν και να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο χριστιανοί θρησκευτικοί ηγέτες. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει την επιρροή της σε όλες τις πλευρές στη Συρία και να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε το δράμα του συριακού λαού να λάβει τέλος»
Για ... παρατηρητής του ΟΗΕ, πολύ καλά τα λέει το ΥΠΕΞ. Επί της ουσίας όμως αυτό που βιώνουμε, ή που μάλλον παρατηρούμε εξ' αποστάσεως είναι η ... εξαφάνιση από ακόμη μία χώρα της Ελληνορθόδοξης παρουσίας. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην Συρία. Πιστοί στις δοξασίες τους και τον σκληροτράχηλο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την θρησκεία, οι Ουαχαμπίτικης κατεύθυνσης “εξεγερμένοι” της Συρίας, εξαφανίζουν την τρισχιλιετή ελληνική παρουσία στην περιοχή.
Και εμείς βγάζουμε ανακοινώσεις. Άντε στην καλύτερη των περιπτώσεων, να προσπαθεί με... διακριτικότητα κάποια κρατική υπηρεσία να έλθει σε διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς, μπας και τους απελευθερώσουν για κάποια λύτρα.
Αλλά επί της ουσίας τίποτε. Εδώ η ανακοίνωση του υπουργείου, αποφεύγει να κατονομάσει τους... απαγωγείς και μάλιστα ρίχνει τις ευθύνες και στις ... δύο πλευρές. Λες και τόσα χρόνια οι του Ασάντ, δεν θα μπορούσαν να απαγάγουν μητροπολίτες και αποφάσισαν να το κάνουν τώρα. Αυτή η κίνηση είναι επιδεικτική της ... προσήλωσης της χώρας μας στα “ιδεώδη” των “εξεγερμένων”. Ε, τώρα αν είναι να χάνουμε τίποτε Μητροπολίτες, για να προωθούνται τα αμερικανο-σιωνιστικά συμφέροντα στην περιοχή, ας πάει και το παλιάμπελο. Ή τουλάχιστον έτσι αφήνεται να εννοηθεί. Το σαβουάρ βίβρ στην διπλωματία είναι ενίοτε χρήσιμο. Όταν όμως έχεις και χρησιμοποιείς μόνον αυτό, χάνεις κάθε έννοια σεβασμού.
Η τσετσένικη παρουσία στην Συρία
Η απαγωγή από Τσετσένους δε, που φέρεται ότι έχει συμβεί είναι χαρακτηριστική της δυναμικής του ουαχαμπισμού που δεν περιορίζεται στα αραβικά κράτη. Μετά την ήττα τους από τον Ρωσσικό στρατό, οι Τσετσένοι ισλαμιστές – πολλοί από τους οποίους ριζοσπαστικοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του ίδιου αυτού πολέμου – μετέφεραν τον αγώνα τους εκτός Ρωσίας. Και η Συρία, όπου οι φανατικοί ισλαμιστές προσπαθούν να καταστρέψουν το κοσμικό καθεστώς του Άσαντ, είναι ένα από τα σημεία που μπορεί κανείς να τους βρεί. Αλλά μαρτυρίες για την δράση Τσετσένων ισλαμιστών υπάρχουν τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Πακιστάν.
Πρώην διοικητής της τρομοκρατικής οργάνωσης “Ισλαμικό Εμιράτο του Καυκάσου”, μετακινήθηκε  από την Τσετσενία και πλέον εντοπίστηκε στην Συρία, όπου δημιούργησε νέα “ισλαμική ταξιαρχία”, σύμφωνα με ανακοίνωση του Kavkaz Centre, του τομέα ενημέρωσης της αρχικής οργάνωσης. Πρόκειται για τον Αμπού Ομάρ αλ Τσέτσεν.
Η νέα ομάδα που οργάνωσε, ο “Στρατός Μεταναστών και Βοηθών” (Jaish al Muhajireen wa Ansar), έχει προκύψει από τη συγχώνευση διαφόρων τρομοκρατικών ομάδων. Όπως ανέφερε η ανακοίνωση, η Ταξιαρχία Μεταναστών (Kataeb al Mujahieen) συγχωνεύτηκε με την Ταξιαρχία των Κηρύκων (Kataeb Khattab) και τον “Στρατό του Μωχάμεντ (Jaish Muhammad). Τέλος, πάντοτε με βάση την ανακοίνωση, η δύναμή της φτάνει τα 1.000 άτομα και ο χώρος δράσης της θα είναι η ευρύτερη περιοχή του Χαλεπιού κι εχθρός η Συριακή Κυβέρνηση.
Οι Τσετσένοι, όπως και πολλοί άλλοι – διαφόρων εθνικοτήτων – μισθοφόροι/ισλαμιστές στην περιοχή όμως για να βρίσκονται εκεί και να πολεμούν, χρηματοδοτούνται. Από ποιούς είναι το ερώτημα. Τόσο από τα αραβικά κράτη της περιοχής που θέλουν να ρίξουν τον Άσαντ, όσο όμως και από κονδύλια, τα οποία δίνονται στους “Σύριους εξεγερμένους” από χώρες του εξωτερικού και κυρίως από τις ΗΠΑ. Ελπίζουμε να μην υπάρχουν και κονδύλια της ΕΕ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα χρήματα που οι Έλληνες πληρώνουν στην ΕΕ, χρησιμοποιούνται για τέτοιους σκοπούς.
www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: