Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Γράφτηκε ο Α΄μαθητής στο ελληνικό σχολείο Ιμβρου! Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος "υποδέχθηκε" στους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου, τον πρώτο μαθητή.

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μαθητής και αυτός στην Ιμβρο πριν από δεκαετίες, "υποδέχθηκε" στην γενέτειρά του, στους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου, τον πρώτο μαθητή που πήγε στο νησί από την Ελλάδα για την επαναλειτουργία του ελληνικού ιδιωτικού δημοτικού σχολείου μετά από 49 χρόνια!.

Μαζί με τον 5χρονο μαθητή βρίσκονται ήδη στο νησί της Ιμβρου 700 Ελληνες επισκέπτες για τις εορτές του Πάσχα αλλά και για να δουν το Σχολείο που όπως είπε ο Πατριάρχης θα λειτουργήσει έστω και με τρία παιδιά!

Οι αναμνήσεις του Βαρθολομαίου


Με αφορμή την επίσκεψή του στην γενέτειρά του (που στα τουρκικά λέγεται Ζεϊτινλί) ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε σε όσους πήγαν για το Πάσχα και μετέφερε τις αναμνήσεις του : "Σ’ αυτό το σχολείο ήμασταν όλοι δάσκαλοι και παπάδες. Στις γιορτές απήγγειλα ποιήματα. Σ’ αυτό το σχολείο πέρασα 5 χρόνια και κάθε μέρα, χειμώνα και καλοκαίρι, πηγαινοερχόμουν στο σχολείο. Είχαμε και το καλάθι μας για μεσημεριανό. Αργότερα συνέχισα τις σπουδές μου στην Κων/λη". 
Στην συνέχεια αναφέρθηκε - κατά την τουρκικη εφημερίδα Vatan - στην επαναλειτουργία του Σχολείου και είπε ότι θα βοηθηθούν οι οικογένειες με μαθητές που θα εγκατασταθούν εκεί:."Για μας είναι μεγάλη ευτυχία το γεγονός ότι θα ανοίξει και πάλι το σχολείο. Είδα τον πρώτο μαθητή του σχολείου. Το σχολείο θα ανοίξει έστω και με τρεις μαθητές και θα γίνει η απαιτούμενη υποστήριξη στις οικογένειες", τόνισε.

Επέστρεψε μια οικογένεια

Η σημερινή Vatan με τον τίτλο "Βρέθηκε μαθητής για το ρωμαίικο σχολείο", γράφει ότι, στο χωριό Ζεϊτινλί της Ίμβρου παρατηρείται από την περασμένη Παρασκευή, μεγάλη κινητικότητα. Περίπου 700 περίπου Έλληνες ήρθαν από την Ελλάδα και για την εορτή του Πάσχα, αλλά και για να δουν και το ιδιωτικό ρωμαίικο δημοτικό, που ανοίγει μετά από μισό αιώνα. Ένας από αυτούς που ήρθε είναι και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. αλλά και ένα 5χρονο αγόρι, μαζί με την οικογένειά του, το οποίο θα εγγραφεί σ’ αυτό το σχολείο. Την οικογένεια και τον μικρό υποδέχθηκαν η κ. Άννα Κοτσουμάλη, που εξασφάλισε την επαναλειτουργία του σχολείου και ο εκπρόσωπος των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων, κ. Λάκης Βίγκας. Οι δύο ξενάγησαν τον μικρό στο σχολείο και έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες. Η, δε, οικογένεια του μικρού θα εγκατασταθεί στην Ίμβρο. Τον μικρό γνώρισε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Χθες η Vatan είχε άλλο ρεπορτάζ με τον τίτλο "Ο Βαρθολομαίος είπε: πολλές φορές μπροστά σ’ αυτήν την σημαία (του σχολείου) είχα απαγγείλει ποιήματα".

Τα προβλήματα

Βέβαια πρέπει να πούμε ότι οι Σύλλογοι Ιμβρίων και ο κ Βίγκας έχουν θέσει δημοσίως θέμα για μια σειρά προβλήματα που αποτρέπουν την επιστροφή Ιμβρίων στο νησί ( όπως και στην Τένεδο) που έχουν να κάνουν με την ιθαγένεια, τα κληρονομικά,τις περιουσίες, τις καταπατήσεις κλπ 


www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: