Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Οι εγκληματίες είναι στο σπίτι μας, όχι μόνο στο Γιούρογκρουπ


Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Είμαστε ένας κόσμος μονίμως και υποκριτικά… ξαφνιασμένος. Δίνουμε την εντύπωση εξωγήινων. Αρεσκόμαστε να κάνουμε τους Κινέζους. Όποιος παρακολουθεί προσεκτικά όσα λέγονται, επισημαίνονται και καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες, μετά το μνημόνιο, θα σημειώσει πως μια φράση κυριαρχεί: «Αν γινόταν αυτό… αν αποφασιζόταν εκείνο… αν δεν αναβάλλαμε το άλλο… αν εφαρμόζαμε τους νόμους… αν δεν επιδεικνυόταν τόση ανοχή και ατιμωρησία… αν παίρναμε έγκαιρα μέτρα… αν ακούγαμε τις προτροπές της ΕΕ… αν νοιαζόμασταν γι’ αυτόν τον έρμο τόπο».
Αν… αν… αν… Η Γενική Ελέγκτρια, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, εδώ και χρόνια, όπως και οι προκάτοχοί της, Σπύρου και Θεοφίλου, χτυπούσαν ηχηρές καμπάνες και προειδοποιούσαν τις εκάστοτε κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα για την κατάσταση στα δημόσια οικονομικά. Κατέγραφαν όσα σκανδαλώδη και εγκληματικά συντελούνται στη Δημόσια Υπηρεσία. Κάθε χρόνο, η έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για την κατάσταση στο Δημόσιο παχύνεται και επαυξάνεται. Ξεπέρασε τις 1000 σελίδες. Αυτό τι καταδεικνύει; Πως είναι τόσα πολλά που πρέπει να διορθωθούν, αλλά μέχρι σήμερα τίποτε δεν έγινε. 
Κατασπατάληση δημόσιου πλούτου. Διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Προϋπολογιζόμενα έργα για συγκεκριμένο ποσό, βλέπουν το κόστος τους να διπλασιάζεται ή και να τριπλασιάζεται. Ανεπαρκής σχεδιασμός; Λάθος υπολογισμοί; Σκανδαλώδεις χειρισμοί; Εγκληματικές αποφάσεις, για να επωφεληθούν ημέτεροι; Κατακύρωση προσφορών με περίεργες διαδικασίες; Ανεξέλεγκτες δαπάνες; Όλα αυτά και πολλά άλλα καταγράφονται λεπτομερώς στην ετήσια έκθεση της Χρ. Γιωρκάτζη, που παραδίδεται πρώτα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια στη Βουλή.
Τι συμβαίνει κάθε φορά; Πρόεδρος και Βουλή ευχαριστούν τυπικά τη Γεν. Ελέγκτρια για το επίμοχθο έργο της υπηρεσίας της, προβαίνουν σε φλύαρες δηλώσεις ότι ΘΑ επιληφθούν των παρατηρήσεων και των εισηγήσεών της για νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών και, στη συνέχεια, ρίχνουν την έκθεση στον κάλαθο των αχρήστων. Προχθές, η Χρ. Γιωρκάτζη παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.
Τόνισε ξανά την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής και επέμεινε στην αύξηση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους. Ιλιγγιά ο νους από τα εκατοντάδες εκατομμύρια που δεν έχουν εισπραχτεί. Η κ. Γιωρκάτζη επισήμανε ξανά πως μεγαλόσχημοι, πλούσιοι και κάτοχοι ακίνητης ιδιοκτησίας όλως περιέργως ακόμα δεν έχουν φορολογικούς φακέλους και διερωτήθηκε αν όλοι όσοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, πληρώνουν φόρους.
Το πιο τραγικό, όμως, ήταν το εξής: Η Γενική Ελέγκτρια ανέφερε ότι, ελληνόφωνο μέλος της Τρόικας, που μελέτησε την έκθεσή της σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό μέρος των αναγκών του κράτους, «διατύπωσε χαρακτηριστικά την άποψη πως, αν διαχρονικά ακολουθούνταν οι εισηγήσεις της, η Κύπρος δεν θα χρειαζόταν την Τρόικα».
Ξαναδιαβάστε τήν εντός εισαγωγικών φράση για να εξαγριωθείτε, να ουρλιάξετε για το κατάντημα αυτού του τόπου. Μην αναζητήσετε εγκληματίες στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στο Παρίσι ή στο Λονδίνο. Αναζητήστε τους στην Κύπρο!
Ποιοι είναι οι εγκληματίες; Όλοι τους γνωρίζουμε: Οι εκάστοτε κυβερνήσεις, τα κόμματα, υπουργοί, βουλευτές, κρατικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι, τραπεζικοί, δικηγόροι, λογιστές. Με την ανοχή, την αναξιότητα, την αχαμπαροσύνη αλλά, κυρίως, τη διαπλοκή, την εξάρτηση, τη συναλλαγή και την κομματική και κυβερνητική ιδιότητά τους, συνήργησαν έμπρακτα ώστε να φτάσουμε στο σημερινό κατάντημα. Γιατί βρίζουμε τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε, τον Ντράγκι, την ευρωζώνη; Εδώ συντελέστηκαν τα εγκλήματα! Πρώτα από δικούς μας. Απλώς, οι εταίροι μας τα εκμεταλλεύτηκαν για να μας καταστρέψουν.

www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: