Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Νέα πρόκληση Ντάουνερ στη Κύπρο!


Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η ενέργεια του ειδικού αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ να συναντήσει, έπειτα από διευθετημένη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, τον ψευδοϋπουργό Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν.
Πολιτικά κόμματα, με ανακοινώσεις τους, κατήγγειλαν την ενέργεια του αξιωματούχου των ΗΕ, η οποία προφανώς είχε στόχο να εξισώσει τον θεσμικά αναγνωρισμένο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον ψευδοϋπουργό του παράνομου κατοχικού μορφώματος, καλώντας, παράλληλα, την Κυβέρνηση και τον Ι. Κασουλίδη να πράξουν τα δέοντα, ώστε ο κ. Ντάουνερ να πάψει να ενεργεί εκτός των όρων εντολής του.
Σε δήλωσή του, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος, Κίκης Θεοδότου, τόνισε ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είναι πρόδηλο ότι «επιδιώκει να μας θυμίζει ποιος είναι και πού το πάει». Η απαράδεκτη ενέργειά του, προσθέτει, μετά τη διευθέτηση συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη να διευθετήσει συνάντηση και με τον ψευδοϋπουργό του κατοχικού καθεστώτος, δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.
«Αναμένουμε ότι ο κ. Κασουλίδης και η Κυβέρνηση θα πράξουν τα δέοντα», καταλήγει.
Παραβιάζει τους όρους εντολής
Ανάλογη ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει την ενέργεια του Αυστραλού διπλωμάτη, εξέδωσε η ΕΔΕΚ, η οποία χαρακτήρισε «ατόπημα» την ενέργεια του Αλ. Ντάουνερ, καλώντας την Κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα.
«Νέο ατόπημα διέπραξε ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ», αναφέρει η ΕΔΕΚ, για να προσθέσει: «Ενώ διευθέτησε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας Ι. Κασουλίδη, προχώρησε σε ταυτόχρονη διευθέτηση συνάντησης με τον ψευδοϋπουργό Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν. Προφανώς θέλοντας να εξισώσει τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον ψευδοϋπουργό του παράνομου μορφώματος στα κατεχόμενα. Καταγγέλλουμε τη νέα πρόκληση Ντάουνερ και καλούμε την Κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά στην καινούργια πρόκληση του Αυστραλού διπλωμάτη».

Να ενεργήσει προληπτικά η Κυβέρνηση
Σε δική του ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Κόμμα σημειώνει ότι ο κ. Ντάουνερ «επανέρχεται στη γνωστή προκλητική του τακτική», προσθέτοντας ότι, «διευθετώντας ταυτόχρονα συναντήσεις τόσο με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη όσο και με τον ψευδοϋπουργό Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, επιχειρεί να τους εξισώσει». Με την προσωπική του ατζέντα, ο κ. Ντάουνερ, σημειώνει περαιτέρω το ΕΥΡΩΚΟ, «έχει επανειλημμένα παραβιάσει τους όρους εντολής του στο Κυπριακό, καταστρατηγώντας ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο. Αναμένουμε ότι η Κυβέρνηση θα ενεργήσει προληπτικά, όπως επιβάλλουν οι διαφαινόμενες προθέσεις του Αυστραλού διπλωμάτη, οι οποίες βρίσκουν στήριξη και από το Λονδίνο, να εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην οικονομία, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στο Κυπριακό».
Συνομιλίες στα τέλη του 2013
Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό θα επαναρχίσουν περί τα τέλη του 2013 εξέφρασε ο Χ. Οζγκιουργκιούν μετά τη συνάντησή του με τον Αλ. Ντάουνερ.
Χρειάζεται ένας «οδικός χάρτης» στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τόνισε ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών των κατεχομένων, ο οποίος συζήτησε με τον κ. Ντάουνερ «τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό». Ο κ. Οζγκιουργκιούν εξέφρασε την ετοιμότητα της τ/κ πλευράς για επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, ενώ είπε ότι στο θέμα του «οδικού χάρτη» ο κ. Ντάουνερ δεν έκανε καμία ικανοποιητική αναφορά. Ανέφερε ότι ο κ. Ντάουνερ ευχήθηκε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, όμως, ότι δεν αναμένει κάτι τέτοιο να συμβεί σύντομα, επισημαίνοντας ότι ο αξιωματούχος του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να εστιάσει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης.
«Όχι» σε συμμετοχή της Ε.Ε.
Ο ψευδοϋπουργός είπε, επίσης, ότι ο κ. Ντάουνερ έκανε αναφορά και στην προσπάθεια για το κοινό δείπνο των δύο ηγετών, ενώ όσον αφορά τη θέση της τ/κ πλευράς, σημείωσε ότι επιθυμεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των ΗΕ, αλλά δεν αποδέχεται την Ε.Ε. ως μέρος της διαδικασίας. Αναφερόμενος, τέλος, στην εκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη, είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος, αν και αρχικά η επικράτησή του είχε εκληφθεί ως προτέρημα, λόγω της στάσης του στο σχέδιο Ανάν. Η συνάντηση των δύο αντρών διήρκεσε περίπου 40 λεπτά.
«Επικίνδυνη η διασύνδεση λύσης με ΑΟΖ»
Εν τω μεταξύ, την έντονη ανησυχία του για την αμερικανική παρέμβαση αναφορικά με την αξιοποίηση μέρους της Κυπριακής ΑΟΖ από την Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε ο Γιώργος Λιλλήκας. «Η διασύνδεση, έστω και έμμεσα, με τις αμφισβητήσεις και προκλήσεις της Τουρκίας, καθώς και με τη λύση του Κυπριακού, είναι επικίνδυνη. Αν γίνει αποδεκτή αυτή η διασύνδεση, τότε η αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου θα καταστεί όμηρος της λύσης και κατά συνέπεια της Τουρκίας, από την οποία εξαρτάται η επίτευξη λύσης», τονίζει σε ανακοίνωσή του.
Απαράδεκτη ενέργεια 
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΑΚΕΛ σημειώνει ότι η ενέργεια του Αλ. Ντάουνερ να συναντηθεί με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος Χ. Οζγκιουρκιούν είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Τέτοιες ενέργειες, τονίζει, όχι μόνο δεν συνάδουν, αλλά υποσκάπτουν τον ρόλο του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο οποίος οφείλει να σέβεται τα περί Κύπρου ψηφίσματα του διεθνούς Οργανισμού. «Καλούμε τον κ. Ντάουνερ να ενεργεί στο πλαίσιο των όρων εντολής του Γ.Γ. του ΟΗΕ, γιατί μόνον έτσι ο ρόλος του αναφορικά με την προώθηση λύσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού, μπορεί να καταστεί αποτελεσματικός» καταλήγει το ΑΚΕΛ.

www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: