Το ΥΠΕΞ Σκοπίων απέσυρε τις «εδαφικές διεκδικήσεις» από τα γειτονικά κράτη
Απρίλιος 19, 2013.
Σκόπια.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων κατέβασε την ανάρτηση από την ιστοσελίδα του που ανέφερε για «μεγάλος αριθμός της σλαβικής μειονότητας υπάρχει στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στην Αλβανία και σε άλλες χώρες».
Η ενέργεια αυτή είναι αποτέλεσμα των ερωτήσεων των δημοσιογράφων της Βουλγαρίας στις Βρυξέλλες, ζητώντας την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού τα στοιχεία υποδήλωναν εδαφικές διεκδικήσεις των Σκοπιανών οι οποίοι διατείνονταν ότι τουλάχιστον 750 χιλιάδες Σλαβοσκοπιανοί ζούσαν στη Βουλγαρία (και 700 χιλιάδες στην Ελλάδα).
Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι, ουσιαστικά έχει κλείσει «το νέο ζήτημα με τη Βουλγαρία», με το οποίο έδειχνε ότι δεν άρμοζε με τις σχέσεις καλής γειτονίας, γράφει δημοσίευμα της σκοπιανής Ούτρινσκι Βέσνικ.
Σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό εθνικό ραδιόφωνο, ο Νίκολα Πόποσκι, είχε ισχυρισθεί, ότι το θέμα της σιωπής που κρατούν τα Σκόπια στην διαπραγμάτευση για μια Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας, η χώρα του, δεν έχει ανάγκη μια τέτοιας σύμβασης ώστε να διαπραγματευθεί, επειδή απλά και μόνο, το επιδιώκει η βουλγαρική πλευρά. Είχε προσθέσει, μάλιστα, ότι όποια διαπραγμάτευση θα μπορούσε να γίνει με βελτίωση της συμφωνίας του 1999.
Ερωτηθείς αν ήταν αλήθεια ότι οι διαπραγματεύσεις αποκλείστηκαν γιατί τα Σκόπια αρνήθηκαν να αποδεχθούν το κείμενο, στο οποίο είχε μια προσθήκη για το Σύνταγμα ( που λέει ότι έχει το δικαίωμα -το σκοπιανό κράτος- να φροντίζει για τα δικαιώματα της σλαβικής μειονότητας στις γειτονικές χώρες), ο Πόποσκι απάντησε αρνητικά.
«Δεν νομίζω ότι για αυτό υπάρχει κάποια διαφωνία. Το θέμα είναι ότι επί του παρόντος μας έχει επιβληθεί από τη βουλγαρική πλευρά η ανάγκη υπογραφής ενός συμβολαίου. Η θέση μας είναι ότι επιζητούμε να έχουμε μια συμμετρική, ισορροπημένη συμφωνία, σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις», είπε ο Πόποσκι.
Δεν δίστασε να εκφράσει ανοικτά τις επιφυλάξεις του για την ανάγκη μιας Συμφωνίας, δηλώνοντας ότι η φιλία δεν είναι στο χαρτί, αλλά καθορίζεται από τις πράξεις.
«Δεν νομίζω ότι η χώρα μας αποτελεί απειλή για τη Βουλγαρία. Δεν έχουμε κανενός είδους εδαφικές διεκδικήσεις και αυτό είναι μέρος του Συντάγματός μας», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων.
«Νομίζω, επίσης, ότι το πώς αισθάνεται κανείς, είναι ένα ατομικό δικαίωμα για όλους τους πολίτες. Το συναίσθημα δεν πρέπει να αποτελέσει βάση για οποιαδήποτε αξίωση και να δημιουργούνται εντάσεις», πρόσθεσε.
Διευθυντής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Τέτοβο
Η επικεφαλής της πόλης του Τέτοβο, Teuta Arifi, συναντήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του Δήμου με το διευθυντή του Γραφείου των Υποθέσεων της Νοτιο-Κεντρικής Ευρώπης, Τζόναθαν Μουρ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες χρήσης των φυσικών, οικονομικών, πολιτιστικών και πνευματικών στοιχείων του Τέτοβο, ώστε να μετατραπεί σε αστικό κέντρο με ανάδειξη της πολιτιστικής και οικονομικής ζωής, μιας πόλης ενσωματωμένης στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Η Τέουτα Αρίφι ενημέρωσε το διευθυντή του τμήματος με αρμοδιότητα την Κεντρική και Νότια Ευρώπη που υπάγεται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για τα βήματα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να υλοποιηθεί το όραμα για μια ολοκληρωμένη οικονομική ανάπτυξη του Τέτοβο. Αναφέρθηκε σε αναγκαίες επενδύσεις σε έργα υποδομής, καθώς και σε βελτίωση της ποιότητας του έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημοσίων οργανισμών κοινής ωφελείας.
Διευκρίνισε ότι ο στόχος του Δήμου, που τώρα ανέλαβε, έχει τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την ενδυνάμωση της οικονομικής ζωής της πόλης, όπως σημειώνει τα αλβανικό δημοσίευμα του Τέτοβο.
Προτεραιότητα η συνεργασία Ισλαμικής Κοινότητας Σκοπίων με την Τουρκία
Η συνεργασία με την Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ισλαμικής Κοινότητας των Σκοπίων, Σουλεϊμάν Ρετζέπι, ο οποίος συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα της Προσέγγισης, Afrim Tahiri, πήγαν στη Çorum της Τουρκίας για επίσκεψη εργασίας με τον Muzaffer Külcü.
Είχανε, επίσης, μια κοινή συνάντηση με το δήμαρχο-κυβερνήτη της Τσορούμ, Sabri Baskoy και τον μουφτή της τουρκικής πόλης, Mehmet Ashik.
Μετά τη συνάντηση συμμετείχαν από κοινού στην προώθηση των δύο μουσικών άλμπουμ με μουσουλμανικούς ύμνους από τα Βαλκάνια, τα οποία άλπουμ δημιουργήθηκαν από την ισλαμική κοινοτική συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας, για τη γνωστοποίησή τους στο μουσουλμανικό κοινό της Αλβανίας και της Βοσνίας. Τα Ιλαχί αυτά τραγουδιούνται στα τουρκικά-αλβανικά και βοσνιακά.
Αδιαμφισβήτητη η Οθωμανική Κληρονομιά στα Βαλκάνια
Στην ομιλία του ο Σουλεϊμάν Ρετζέπι εξέφρασε την ικανοποίησή και την ευγνωμοσύνη του για τη φιλοξενία και τόνισε ότι τα Βαλκάνια έχουν αποκλειστικά την ισλαμική πολιτιστική κληρονομιά και αυτή θα είναι παρούσα σε όλους τους ανθρώπους των Βαλκανίων ‘μέχρι το τέλος της ζωής του ανθρώπου’.
«Η συμβολή του οθωμανικού κράτους στα Βαλκάνια, είναι αδιαμφισβήτητη, έτσι που όλες οι αξίες των Οθωμανών να διατηρηθούν και να καλλιεργηθούν περαιτέρω.
Μια τέτοια πρακτική, άλλωστε, ακολουθεί ο σημερινός πρόεδρος του τουρκικού κράτους Αμπντουλάχ Γκουλ, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του. Έυχομαι ο Αλλάχ συμβάλλει περαιτέρω στην πρόοδο της χώρας σας που όσο είναι ισχυρή, θα είμαστε και εμείς ισχυροί στα Βαλκάνια», πρόσθεσε ο Ρετζέπι της μουσουλμανικής κοινότητας των Σκοπίων.
Κόμμα Γκρούεφσκι: «Έχουμε επί ...170 χρόνια προβλήματα με την Ελλάδα»
Το κόμμα των Σκοπίων – VMRO-DPMNE, του οποίου ο πρόεδρος είναι ο Νίκολα Γκρούεφσκι- πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, απάντησε σήμερα με δελτίο τύπου, στις πρόσφατες δηλώσεις του Αλί Αχμέτι, ηγέτη του αλβανικού κόμματος- DUI- που συμμετέχει στην κυβέρνηση- ότι
«ήρθε η ώρα για ένταξη στο ΝΑΤΟ», όπως είχαμε δημοσιεύσει στις 13 Απριλίου.
«Συμφωνούμε για τη σημασία της έγκαιρης ένταξης στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, σημαντικό είναι για το λαό, η διατήρηση της «μακεδονικής» ταυτότητας του, της γλώσσας, της εθνικής ταυτότητας και του ονόματος της χώρας.
»Ο κ. Αχμέτι θα πρέπει να γνωρίζει καλύτερα για την καταστρατήγηση (καταπολέμηση) της ταυτότητας του «μακεδονικού» [σλαβικού, δηλαδή] λαού, για το έθνος και την ανεξαρτησία του , καθώς και τα προβλήματα με την Ελλάδα που χρονολογούνται πάνω από 170 χρόνια και τα αντιμετωπίζουμε ξεπερνώντας πολλές προκλήσεις», σημειώνει το δελτίο τύπου του σλαβικού κόμματος.
Σύμφωνα με το VMRO-DPMNE ο Αχμέτι είπε ότι τώρα είναι η ώρα, δηλαδή τώρα είναι καιρός για την επίλυση του ζητήματος αλλά, όχι σε βάρος της ταυτότητας του σλαβικού λαού, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
Η Ashton κάλεσε τα Σκόπια να λύσουν το όνομα «αφού δεν υπάρχει εναλλακτική λύση»
Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας,Catherine Ashton, η οποία επισκέφθηκε χθες τα Σκόπια, έκανε έκκληση για επείγουσα επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, όπως σημειώνει
η σλαβική των Σκοπίων ‘Dnevnik’.
«Παροτρύνω τις δύο πλευρές να χρησιμοποιήσουν πλήρως τις προσπάθειες του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς. Γνωρίζω ότι μια λύση, ίσως, είναι δύσκολη απόφαση, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Καλύτερα να συμβεί αυτό νωρίτερα παρά αργότερα», δήλωσε η Άστον.
Σύμφωνα με αυτήν, είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουν τα Σκόπια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γερμανός ευρωβουλευτής: Τα Σκόπια θα λάβουν ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων το Δεκέμβριο
«Η FYROM έχει μια θετική έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής του Ιουνίου, θα παραδώσει, το αργότερο μέχρι το Δεκέμβριο, ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Αυτό δήλωσε ο διακεκριμένος Γερμανός ευρωβουλευτής Bernd Posselt- γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα- μιλώντας στο πρακτορείο Reuters λίγα λεπτά πριν από την συνάντησή του με τον Επίτροπο της Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, ο οποίος έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει, σήμερα, την ειδική έκθεση για τη χώρα μας»
Σύμφωνα με τον Posselt, η έκθεση η οποία θα ψηφισθεί τον επόμενο μήνα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι πολύ θετική για τη FYROM.
«Είδα το προσχέδιο ψηφίσματος το οποίο εγκρίθηκε με ψηφοφορία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET), το οποίο δεν θα αλλάξει και θα υιοθετηθούν τα ίδια στοιχεία ή τα περισσότερα, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Μάιο.
»Νομίζω ότι είναι ένα καλό βήμα για την πορεία των Σκοπίων προς την ένταξη. Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δώσει το πράσινο φως, αν όχι τον Ιούνιο, πιστεύω το Δεκέμβριο, θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.
Όσον αφορά την επικείμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία θα ανακοινώσει ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε, ο Posselt δήλωσε ότι αυτή θα είναι πολύ θετική.
«Φυσικά θα υπάρχουν ορισμένα σημεία κριτικής, που πάντοτε υπάρχουν σε κάθε περίπτωση, στις εκθέσεις της Επιτροπής προς τις εν δυνάμει υποψήφιες χώρες. Η κριτική της ΕΕ γίνεται για τον έλεγχο των λεπτομερειών για να οδηγήσουν τη χώρα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ωστόσο η τάση είναι θετική και αυτό το επιβεβαιώνω και εγώ ως μάρτυρας που πριν από δύο εβδομάδες ήμουν στα Σκόπια και διαπίστωσα ότι η χώρα έχει κάνει μια τεράστια πρόοδο, οι τοπικές εκλογές ήταν πολύ καλές και ο προεκλογικός αγώνας έγινε σε μια δημοκρατική ατμόσφαιρα και νομίζω ότι οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας σε αυτές τις εκλογές ήταν πολύ θετικές», είπε ο Posselt.
Σκόπια: Ο Γκρούεφσκι αρνήθηκε να σχολιάσει τις θέσεις του Αλί Αχμέτι
«Ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράζει τις απόψεις του»
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, αρνήθηκε σήμερα, να σχολιάσει τις θέσεις του Αλί Αχμέτι, προέδρου του αλβανικού κόμματος –DUI, ο οποίος έγραψε ότι είναι ώρα για γενναίες αποφάσεις για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος του DUI είχε δημοσιεύσει σε άρθρο τις απόψεις του για την πορεία των Σκοπίων.
Ο Γκρούεφσκι δήλωσε απλά ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να γράφει τις απόψεις του.
«Όλοι μπορούν να πουν τη γνώμη τους μέσα σε ένα άρθρο, ο Αλί Αχμέτι, ο Γκεοργκιέφσκι, ο Τσερβένκοφσκι και οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας. Αλλά έχω και εγώ το δικαίωμα στην άποψή μου, έχω υποχρέωση προς τους πολίτες της χώρας, όχι να τους επιβάλλω τη θέση, αλλά να ζητήσω την άποψή τους με ένα δημοψήφισμα», είπε ο Γκρούεφσκι προσθέτοντας ότι δεν έχει σκοπό να εμποδίσει στον καθένα να εκφράζει τις απόψεις του.
Σκοπιανοί: «Μπορούμε να αγοράσουμε και εμείς διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη»
Σκόπια.
«Ευκαιρία. Διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη 100 τ.μ. με σαλόνι, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια και μπάνιο. Χτίσθηκε το 1990, έχει θέα στη θάλασσα και βρίσκεται 100 μέτρα ή δύο δρόμους από την παραλία».
Γράφει το δημοσίευμα και προσθέτει: Από 2.500 ευρώ πριν από μια πενταετία, τώρα μόνο 1.000 ευρώ το τετραγωνικό.
Και συνεχίζει το Πρωτοσέλιδο σλαβικό δημοσίευμα:
«Όλοι οι ξένοι και Εμείς, μπορούμε να αγοράσουμε ακίνητα στην Ελλάδα για λογαριασμό μας σύμφωνα με το νέο νόμο. Υπάρχει πλήρης υποστήριξη για όλη τη διαδικασία- πράξεις τίτλου σε συμβολαιογράφο, δικηγόρος κλπ», γράφει η Βέστ.
Σκόπια: Οι Δημοκρατίες δεν μπορεί να είναι ούτε ‘Άνω’ ούτε ‘Κάτω’
... δηλώνει πρώην πρέσβης
Ο πρώην πρέσβης των Σκοπίων, Ρίστο Νικολόφσκι, λέει ότι με τη νέα πρόταση για την ονομασία της χώρας ο Μάθιου Νίμιτς προτείνει, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες το όνομα ‘Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας’.
«Είναι δύσκολο να σχολιάσει κανείς την τελευταία πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, διότι δεν έχουν γίνει γνωστά όλα τα στοιχεία. Σύμφωνα, πάντως, με ανακοινώσεις από την Αθήνα, φαίνεται ότι ως τελική λύση προτείνεται η «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Χωρίς να γνωρίζω άλλες λεπτομέρειες, βλέπω μια αντίφαση. Οι Δημοκρατίες , κατ’ αρχήν, δεν είναι ούτε Άνω ούτε Κάτω.
Αυτό σημαίνει ότι μια τέτοια ονομασία δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Αλλά μέσα στη συνολική αυτή αναφορά πρέπει να δούμε τι κρύβεται στην υπόλοιπη πρόταση, ίσως, ένα πιθανό παιχνίδι τακτικής», δήλωσε ο Ρίστο Νικολόφσκι.
Μέχρι στιγμής, γίνεται ανεπίσημα γνωστό ότι ο μεσολαβητής προτείνει την αντικατάσταση του ονόματος ‘FYROM’ με αυτό της «Горна Република Македонија» - «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας», ώστε να χρησιμοποιηθεί κατά τα επόμενα 7-8 χρόνια, ενόσω θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο και οι δύο πλευρές δίνουν τη συγκατάθεσή τους για μια συμβιβαστική λύση.
Σε περίπτωση που η πρόταση είναι για «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως επιθυμεί η σκοπιανή πλευρά και δεν ικανοποιείται η επιθυμία της Ελλάδας για γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη ‘Μακεδονία’, η Ελλάδα παίρνει εγγυήσεις, ότι το νέο όνομα θα καταχωρηθεί στο Σύνταγμα.
Επιπρόσθετα και οι δύο πλευρές ομιλούν για δυσκολίες στα ζητήματα της ταυτότητας, στο όνομα του έθνους και στην ονομασία της γλώσσας.
Όταν επιτευχθεί συμφωνία για το «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας», η ονομασία αυτή θα χρησιμοποιείται σε όλον τον κόσμο αντί της σημερινής ‘FYROM’.
Τότε η Ελλάδα θα επιτρέψει στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και με αυτό το όνομα θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με τη σειρά τους τα Σκόπια θα εισάγουν μια τροπολογία στο Σύνταγμά τους που θα λέει:
«Από την ημέρα που τα Σκόπια θα γίνουν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το διεθνές όνομα της χώρας θα είναι «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας» και το όνομα αυτό θα χρησιμοποιείται erga omnes, σε όλες τις γλώσσες καθώς και από τις επίσημες γλώσσες της χώρας», διευκρίνισε ο Νικολόφσκι.
www.echedoros-a.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου