Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013

Οι Σέρβοι του Κοσόβου Ιδρύουν «Συνέλευση της Αυτόνομης Επαρχίας του Κοσσόβου»


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Την αποφασιστικότητα τους να μην επιτρέψουν την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελών υπογράμμισαν οι Σέρβοι του Κοσόβου σε ψήφισμα, το οποίο ενέκριναν στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην βόρεια Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα. «Με τη συμφωνία παραβιάζεται το Σύνταγμα της Σερβίας και διαλύονται οι θεσμοί της στο βόρειο Κόσοβο, το οποίο περνάει στη διακυβέρνηση του ψευδοκράτους του Κοσόβου» επισημαίνεται στο ψήφισμα και προστίθεται ότι «οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν σε αντίθεση με τη βούληση του σερβικού λαού στο Κόσοβο και για το λόγο αυτό η συμφωνία θεωρείται παράνομη και άκυρη».
Οι περίπου 20.000 συγκεντρωμένοι ενέκριναν με ενθουσιασμό την παράγραφο του ψηφίσματος, στην οποία αναφέρεται ότι «ήλθε το πλήρωμα του χρόνου για την ίδρυση της Συνέλευσης της Αυτόνομης Επαρχίας του Κοσόβου» και αποφάσισαν ότι η συνέλευση θα είναι προσωρινού χαρακτήρα και τα μέλη της θα προέρχονται από τα δημοτικά συμβούλια των τεσσάρων σερβικών δήμων του βορείου Κοσόβου.
Στο μεταξύ, πέντε δημοτικοί σύμβουλοι της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, στελέχη του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (DS) παραιτήθηκαν από το κόμμα, καθώς όπως επισήμαναν «η ηγεσία του DS στηρίζοντας τη συμφωνία των Βρυξελλών και την κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί πλέον τα εθνικά συμφέροντα των Σέρβων».
Εν τω μεταξύ την απόφαση των Σέρβων του Κοσόβου να προχωρήσουν στην ίδρυση αυτόνομης τοπικής συνέλευσης χαιρέτισε ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας (DSS), Βόισλαβ Κοστούνιτσα, σε ομιλία του σε συγκέντρωση που διοργάνωσε το κόμμα του στην κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου. Παράλληλα, κάλεσε τον πρόεδρο, Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον πρωθυπουργό, Ίβιτσα Ντάτσιτς να παραιτηθούν, αφού «η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τους Αλβανούς αποσχιστές καταστρέφοντας την ενιαία Σερβία», ενώ ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Βρυξελλών.
Εν τω μεταξύ το σερβικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή 26 Απρ. 2013 με συντριπτική πλειοψηφία την συμφωνία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο. Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα υποστήριξαν τη συμφωνία, με αποτέλεσμα αυτή να περάσει με 174 ψήφους υπέρ και 23 κατά, στην 250 εδρών σερβική εθνοσυνέλευση.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της σερβικής βουλής, που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς απαντώντας στις επικρίσεις ότι η κυβέρνησή του, «πούλησε» το Κοσσυφοπέδιο για να εξασφαλίσει μια ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ, επέμεινε ότι η συμφωνία δεν σημαίνει αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. «Θα μπορούσαμε να τα είχαμε αγνοήσει όλα, για να γίνουμε η ευρωπαϊκή Βόρεια Κορέα…και τότε τι;» αναρωτήθηκε ο Ντάτσιτς.
Πραγματικά πολύ περίεργη ανατροπή των δεδομένων που διασπά την ενότητα Βελιγραδίου – Β. Κοσόβου, με απρόβλεπτες συνέπειες. Θα τολμήσουμε να μην είμαστε τόσο αισιόδοξοι για την σταθερότητα στην περιοχή, αλλά αντίθετα πολύ ανήσυχοι δεδομένου ότι φαίνεται δυσαρμονία μεταξύ λαού, εκκλησίας, στρατού, σέρβων Κοσόβου από τη μία και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από την άλλη.

www.drougos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: