Σάββατο 27 Απριλίου 2013

27 AΠΡΙΛΗ 1941-27 ΑΠΡΙΛΗ 2013


ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
     ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
----------------------------------------
                          Α θ ή ν α ,  2 7  Α π ρ ί λ η   2 0 1 3
           ==========================

Η σημερινή ημέρα αποτελεί μαύρη μέρα για τον ελληνισμό. Σαν σήμερα, στις 27 Απρίλη του 1941, τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλλαν στην Αθήνα και ύψωσαν τη σβάστικα, το μισητό σύμβολο του ναζισμού στην Ακρόπολη. Κατά την περίοδο της τριπλής Κατοχής (1941-1944) ο ελληνικός λαός υπέστη τα πάνδεινα από τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους, καταβάλλοντας το βαρύτερο φόρο αίματος από όλες τις χώρες: δεκάδες χιλιάδες πολιτών εκτελέστηκαν, εκατοντάδες χιλιάδες πέθαναν από την πείνα, η ελληνική οικονομία και οι υποδομές της χώρας καταστράφηκαν ολοσχερώς, το μέλλον της χώρας μας και των επόμενων γενεών υπονομεύτηκε βίαια.
Είμαστε υπερήφανοι για την Εθνική μας Αντίσταση και τον μοναδικής γενναιότητας αγώνα του λαού και του έθνους μας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, που συνέβαλε καθοριστικά στη συντριβή του Άξονα και την απελευθέρωση της Ευρώπης. Ωστόσο η αναγνώριση και η δικαίωση της θυσίας της χώρας μας και του λαού μας δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς η Γερμανία δεν έχει αποδώσει τις απαράγραπτες και πλήρως τεκμηριωμένες οφειλές της προς τη χώρα μας και συγκεκριμένα: το κατοχικό δάνειο, τις επανορθώσεις για την καταστροφή της Εθνικής Οικονομίας και των υποδομών της χώρας, τις αποζημιώσεις προς τα θύματα και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών.  
Με αφορμή λοιπόν την μαύρη αυτή επέτειο, αλλά και για την προώθηση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, την Παρασκευή 26.4.2013 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αντιστασιακών οργανώσεων έξω από τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, ΠΟΑΕΑ και ΠΣΑΕΑ, πολίτες και μέλη ενώσεων θυμάτων από μαρτυρικούς τόπους (Καλάβρυτα, Βιάννος, Δίστομο, Μουσιωτίτσα Ιωαννίνων κ.α.), καθώς κι εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Στέλιο Ζαμάνο (ΠΣΑΕΑ), Χρήστο Τζιτζιλώνη (ΠΟΑΕΑ και Αντιπρόεδρος της FIR), Λίτσα Παπαϊωάννου (ΠΟΑΕΑ), Ιγνάτιο Αξιώτη και Αριστομένη Συγγελάκη (Εθνικό Συμβούλιο) καθώς και τον βουλευτή, καταγόμενο από το Δίστομο, Γιάννη Σταθά, συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Βόλφανγκ Ντόλτ,στο γραφείο του στην Πρεσβεία. Η αντιπροσωπεία ευχαρίστησε τον κ. πρέσβη για τη συνάντηση και τον ενημέρωσε για τις πάγιες θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου στο μείζον αυτό ζήτημα. Συνοπτικά τέθηκαν υπόψη του, μεταξύ άλλων, τα εξής:
·         Ο αγώνας μας και τα αιτήματά μας έχουν την καθολική υποστήριξη του ελληνικού λαού και αποσκοπούν στην απόδοση δικαιοσύνης.
·         Η απόδοση των οφειλών της Γερμανίας είναι, πρωτίστως, ζήτημα ηθικής τάξης. Θα αποτελέσει δε απόδειξη της έμπρακτης μεταμέλειας του γερμανικού κράτους για τα εγκλήματα του ναζισμού στη χώρα μας.
·         Δεν διακατεχόμαστε από εχθρικά αισθήματα για τον γερμανικό λαό και ο αγώνας μας δεν στρέφεται εναντίον του. Αντίθετα τιμούμε τον γερμανικό λαό, νιώθουμε αλληλέγγυοι μαζί του κι επιθυμούμε την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, αλλά ξεκαθαρίζουμε ότι η φιλία και η συνεργασία των χωρών πρέπει να έχει ως θεμέλια την ειλικρίνεια, την αμοιβαιότητα, την ισότητα και την αλληλεγγύη. Για μας είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε την ενεργό συμπαράσταση οργανώσεων, διανοούμενων και απλών πολιτών στη Γερμανία, που, όπως κι εμείς, θεωρούν ότι τα αιτήματά μας είναι δίκαια και η ικανοποίησή τους θα βοηθήσει να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο του ναζισμού και να οικοδομηθούν σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, που στηρίζονται στην αμοιβαιότητα, την ειλικρίνεια, την ισότητα και την αλληλεγγύη. Τον αγώνα μας μάλιστα υποστηρίζει η FIR (Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών και Αντιφασιστών), η οποία έχει ως έδρα της το Βερολίνο.
·         Η απόδοση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα θα στείλει ένα μήνυμα σε όλους, και κυρίως στους σύγχρονους θιασώτες του ναζισμού, ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν, κανείς, στο τέλος, δεν μπορεί να αποφύγει να πληρώσει για τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας.

Ο κ. πρέσβης ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία για την επίσκεψη και είπε ότι δεν είναι πράξη ευγένειας το γεγονός ότι δέχθηκε  την αντιπροσωπεία μας αλλά γι’ αυτόν αποτελεί αναγκαιότητα. Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων ανέφερε, μεταξύ άλλων και τα εξής:
Τόνισε ότι δεν μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους αυτό που έγινε στον τόπο των Ολοκαυτωμάτων. Τα όσα έγιναν π.χ. στο Δίστομο προκαλούν σε όλους, και στον ίδιο, ανείπωτη θλίψη και απορία. Υποστήριξε δε ότι πρόκειται για ένα θέμα γύρω από το οποίο διεξάγεται συζήτηση με μεγάλη ένταση στη Γερμανία και κάποτε ίσως υπάρξει απάντηση για τα αίτια που το προκάλεσαν. Τόνισε ότι δεν αποποιείται η Γερμανία την ιστορική της ευθύνη. Ιδίως η νέα γενιά δεν αμφισβητεί ποιος ευθύνεται για τα εγκλήματα αυτά.  
Στη συνέχεια τόνισε ότι το θέμα που του θέσαμε είναι σοβαρό και αντιμετωπίζεται σοβαρά στη Γερμανία. Μας ενημέρωσε ότι παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή των Ελλήνων, για την οποία εξέφρασε τη θετική του αποτίμηση ως προς τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που την χαρακτήρισε. Μετέφερε στην κυβέρνησή του την εικόνα που σχημάτισε και την πεποίθησή του ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν έγινε προσπάθεια αναμόχλευσης αντιγερμανικών αισθημάτων.
Σύμφωνα με τον κ. πρέσβη, η πρώτη παράμετρος του ζητήματος είναι ηθική και ιστορική. Η δεύτερη παράμετρος είναι νομική, σημείωσε όμως ότι δεν μπορεί να πει στην αντιπροσωπεία κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι έχει ήδη ανακοινωθεί επισήμως και έχει δημοσιοποιηθεί στα ΜΜΕ.
Ωστόσο, το (ευρύτερο) ζήτημα είναι ένα θέμα για το οποίο θέλουν να ασχοληθούν στη Γερμανία και ασχολούνται. Σημείωσε ότι πρέπει να σκεφτόμαστε τις επόμενες γενιές γιατί ό,τι συνέβη μπορεί να ξανασυμβεί. Διαπίστωσε δε ότι ο ναζισμός δεν έχει ξεπεραστεί.
Τέλος απέδωσε σημασία στα εξής:
1. Στη γενικότερη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ιστορία, πώς δηλαδή αντιμετωπίζει τα γεγονότα αυτά.
2. Με ποιο τρόπο μπορούμε να αποτρέψουμε να συμβεί το ίδιο στο μέλλον.
Κλείνοντας, ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία για την επίσκεψη και τα έγγραφα που του επέδωσε (το ψήφισμα της συγκέντρωσης και το τελευταίο τεύχος του «Μνήμη και χρέος») και τόνισε ότι η γερμανική πρεσβεία είναι χώρος ανοιχτός για συζήτηση.  


    Το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ από κοινού με τις Ενώσεις Θυμάτων, το Δίκτυο Μαρτυρικών Δήμων και την ελληνική κοινωνία,συνεχίζει
πλέον τον αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών με αμείωτη ένταση. Απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους τους
δημοκράτες, εντός και εκτός Ελλάδας, να υποστηρίξουν ενεργά τον αγώνα μας και να τον κάνουν και δικό τους αγώνα.
Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να τιμήσει τη δέσμευσή της ενώπιον του ελληνικού λαού και να προχωρήσει άμεσα,
χωρίς άλλη κωλυσιεργία, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Την καλούμε, χωρίς καθυστέρηση,
να απευθύνει πρόσκληση στη Γερμανία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για το σύνολο των οφειλών της προς την Ελλάδα.
Καλούμε τέλος τη Βουλή των Ελλήνων να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής για το ζήτημα.

Η καταβολή των οφειλών προς τη χώρα μας, οι οποίες ούτε παραγράφονται ούτε λησμονούνται, θα είναι η μοναδική απόδειξη της ειλικρινούς και έμπρακτης μεταμέλειας του γερμανικού κράτους για όσα δεινά προκάλεσε το Γ’ Ράιχ στη χώρα μας και
αποτελεί προϋπόθεση για να κλείσει οριστικά η μαύρη βίβλος του ναζισμού.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

www.holocaust.gr info@holocaust.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: