Σάββατο 27 Απριλίου 2013

"ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ" ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΡΕΥΝΩΝ Α.Νταβούτογλου: "Δεν υπάρχει έγκυρη συνθήκη για το που ανήκουν τα νησιά του Αιγαίου"! Και όμως… : Το υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε στον Αχμέτ Νταβούτογλου


"Mη έγκυρες" χαρακτηρίζει τις Συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων με τα οποία τα νησιά του Αιγαίου, πλην Ιμβρου, Τενέδου και ορισμένων βραχονησίδων περιήλθαν οριστικά στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή από το Κοτσάελι, Lütfü Türkkan.
Η ερώτηση αφροούσε για το καθεστώς το οποίο ισχύει στα νησιά του Αιγαίου και αν αυτό διέπεται από τις συνθήκες της Λοζάνης του 1923  και των Παρισίων του 1946 (παραχώρηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα), τόνισε ότι "το ζήτημα είναι θέμα ερμηνείας των σχετικών συνθηκών".
Είναι η πρώτη φορά που προβαίνει σε τέτοια συνολική αμφισβήτηση των συνθηκών που διέπουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου και σίγουρα είναι προεόρτιο αυτών που θα ακολουθήσουν με τις έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ο Νταβούτογλου δήλωσε συγκεκριμένα ότι "τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο με την Ελλάδα, δεν καθορίζονται από μια έγκυρη συμφωνία, ώστε να επιλύονται τα προβλήματα που δημιουργούνται μεταξύ των δύο πλευρών".
Πρακτικά ο Α.Νταβούτογλου λέει ότι "Δεν υπάρχει καμία συμφωνία που να προσδιορίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Αιγαίου" κι αυτό το λέει για πρώτη φορά...
Ο Τούρκος βουλευτής, Lütfü Türkkan στην ερώτηση του προς τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, που είχε καταθέσει στην Βουλή  ζητούσε εξηγήσεις "πως μετά  τις 9 Σεπτεμβρίου του 1922 όταν ο Κεμάλ Atatürk και οι συνεργάτες του πέταξαν) τους Έλληνες στρατιώτες  στη θάλασσα, ο Ελληνικός Στρατός μετά από 90 χρόνια επέστρεψε πάλι σε αυτά τα νησιά που φαίνονται να κατέχονται από την Ελλάδα".
Γίνεται αναφορά για τα νησιά: Koyun, Hurşit, Fornoz, Eşek, Nergizçik, Bulamaç, Kololimnoz, Keçi, Sakarcılar, Koçbaba κλπ. δηλαδή Αγαθονήσι, Καλόλιμνος, Φούρνοι, Φαρμακονήσι κλπ
Μάλιστα ο Τούρκος βουλευτής σημειώνει ότι "Στα νησιά αυτά είναι έκδηλη η παρουσία των Ελλήνων στρατιωτών και χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και κυματίζει η ελληνική σημαία, ενώ σε ένα μόνο από αυτά υπάρχει ένα τζαμί"! .
"Ποιος επέτρεψε τον ελληνικό στρατό να ξαναγυρίσει; Είναι αλήθεια ότι τους επετράπη και γιατί;"ρωτάει.
Αλλά το σημαντικό δεν είναι το λέει ο Τούρκκος βουλευτής, αλλά τι του απαντά ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο οποίος ουσιαστικά "πετάει στο καλάθι των αχρήστων" τις συνθήκες που έχει υπογράψει η Τουρκία.
"Ορισμένες από τις νησίδες και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο που βρίσκονται ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα συνδέονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Αιγαίο, για το οποίο σήμερα απουσιάζει (σ.σ.: !!!) μια διεθνής συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών".
Μάλιστα κατηγορεί την Ελλάδα ότι έχει παραβιάσει τόσο την συνθήκη της Λοζάνης όσο και των Παρισίων για τον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου.
Και υποστηρίζει (και εδώ είναι το ενδιαφέρον) ότι "Η χώρα μας έχει ανοίξει έναν διάλογο με τη γειτονική Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, ώστε να επιλυθούν τα συνοριακά προβλήματα. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει αρχίσει την προσέγγιση αυτή με τη γειτονική χώρα, για το καθεστώς του Αιγαίου, ήδη, από το 1996 και ότι η πολιτική της χώρας βρίσκεται προς αυτήν την κατεύθυνση".
Υπάρχει όντως τέτοιος διάλογος σε εξέλιξη. Απαιταίται άμεση τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου και "φίλου" - κατά δήλωση του ιδίου - του Α.Νταβούτογλου
Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας  προέβη μεν σε σχολιασμό δεν απάντησε όμως επί  των δηλώσεων Νταβούτογλου, αλλά αντίθετα επί της ερώτησης του Τούρκου βουλευτή!
Ως να ρώταγε ο Τούρκος βουλευτής το ελληνικό ΥΠΕΞ!
Η τοποθέτηση  του Γ. Δελαβέκουρα έχει ως εξής
«Φαίνεται ότι έχουν βάλει κάποιον να κάνει αυτή την ερώτηση μια φορά το χρόνο. Θα δώσω λοιπόν και εγώ την ίδια ακριβώς απάντηση που έδωσα την τελευταία φορά: Ξεκαθαρίζω ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και οποιοδήποτε σημείο αμφιβολίας ως προς το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο.
Όλα αυτά διέπονται από διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και γι’ αυτό δεν ευσταθεί καμία αμφισβήτηση του καθεστώτος των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.
Ελπίζω του χρόνου τέτοιο καιρό να μην τα ξαναλέμε».
Φυσικά και δεν είναι  το ζήτημα, τι ρώταγε ο Τούρκος βουλευτής, αλλά αντίθετα τι του απάντησε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ιδού λοιπόν τι του απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών:
"Ορισμένες από τις νησίδες και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο που βρίσκονται ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα συνδέονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Αιγαίο, για το οποίο σήμερα απουσιάζει  μια διεθνής συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών".
Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έχει παραβιάσει τόσο την συνθήκη της Λοζάνης όσο και των Παρισίων για τον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου υποστηρίζοντας ότι: 
«Η χώρα μας έχει ανοίξει έναν διάλογο με τη γειτονική Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, ώστε να επιλυθούν τα συνοριακά προβλήματα. Η Τουρκία έχει αρχίσει την προσέγγιση αυτή με τη γειτονική χώρα, για το καθεστώς του Αιγαίου, ήδη, από το 1996 και ότι η πολιτική της χώρας βρίσκεται προς αυτήν την κατεύθυνση».
Σε όλα τα παραπάνω αυτά το ελληνικό ΥΠΕΞ και κατά περίεργο τρόπο επέλεξε να μην απαντήσει. Μήπως αληθεύει τελικά ο ισχυρισμός Νταβούτογλου ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις αλλαγής του “status quo”  στο Αιγαίο;
Επ΄ αυτού μπορούμε να έχουμε απάντηση;

 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: