Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Αφήγηση Κληρίδη (2)

Με τον Λάζαρο Μαύρο

Ε Ι Ν Α Ι , ΜΕΝ, σημαντικές οι αναφορές για τον ρόλο που κάθε φορά παίζει στην πορεία της πολιτικής ιστορίας, η προσωπικότητα, τα προσωπικά προσόντα κι οι επιλογές εκάστου ηγέτη, αφορούν όμως και το σύνολο του λαού, στο πλαίσιο της σχέσης ηγετών - πολιτών και του ισοζυγίου κομματικών δυνάμεων, καθώς αποβαίνουν καθοριστικές για την τύχη της πατρίδος.
Γ Ρ Α Φ Ο Ν Τ Α Σ για την «Αφήγηση Κληρίδη» χθες, τέθηκε και το γεγονός ότι: Ουδέποτε η κυπριακή ηγεσία διανοήθηκε καν να «κυβερνήσει» την Αθήνα. Ή να προσπαθήσει να πείσει τον ελλα-δικό μας λαό, ποιους ικανότερους εκείνος να εκλέξει. Ο στοχασμός πηγάζει απ’ τη μελέτη της ιστορίας και τον συγκεκριμένο ρόλο που έπαιξε ο επιφανέστερος των πολιτικών του νεότερου Ελληνισμού, Ελευθέριος Βενιζέλος (1864-1936).
Σ Ε 10 ΜΕΡΕΣ, 1η Δεκεμβρίου, θα εορτάσουμε την 100ή επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα. Ημέρα πανηγυρικής έπαρσης της Γαλανόλευκής μας στο Φρούριο Φιρκά των Χανίων, στην παρουσία του βασιλέως Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού της νικηφόρας στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13 Ελλάδος, Ελευθερίου Βενιζέλου. Όμως: Πολύ πριν από την 1η Δεκ. 1913, υπήρξε κι η ιστορία των κρητικών αγώνων του Βενιζέλου, απ’ τα 25 του. Από τους οποίους δεν έλειψε ούτε κι η σύγκρουσή του με τον διορισθέντα 1898, από τις τότε μεγάλες δυνάμεις, ως ύπατο αρμοστή τους στην Κρήτη, πρίγκιπα του ελλαδικού θρόνου Γεώργιο.
Α Π Ο ΝΩΡΙΣ ο πολιτικός ρεαλισμός του Ελ. Βενιζέλου, μορφωμένος απ’ τη μελέτη και του Θουκυδίδη, είχε εντοπίσει την αδυναμία της μικρής και ηττημένης το 1897 Ελλαδίτσας της Μελούνας, όχι μόνο να συμβάλει στην ευόδωση του Κρητικού Ζητήματος, αλλά και ν’ ανορθώσει εαυτήν. Ήταν από νωρίς πα-νε-θνι-κή κι όχι στενή, «κρητικής ιδιοκτησίας», η οξυδερκής αντίληψη στρατηγικής στα μυαλά, στη δράση και στην αρθρογραφία του 34χρονου Ελ. Βενιζέλου. Πανεθνικά επικεντρωμένη στο πρώτιστο: Την Α-θή-να. Και στα Ηττημένα Μυαλά του καθεστώτος φαυλοκρατίας. Έτσι ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος, που διενήργησε το 1909 το Κίνημα στο Γουδί, «ανακάλυψε» στην Κρήτη τον επαναστάτη του Ακρωτηρίου και του Θερίσου κι έστειλε τον λοχαγό Ιουλιανό Κονταράτο να τον καλέσει στην Αθήνα.
Ε Κ Λ Ε Γ Η Κ Ε , λοιπόν, το 1910, πρωθυπουργός της Ελλαδίτσας στα 46 του, με στρα-τη-γι-κή και πολιτικό πρόγραμμα συνολικής Ανορθώσεως και κυβέρνησε υλοποιώντας το όραμα μιας μεγάλης Ελλάδος. Συμπεριλαμβανομένης βεβαίως όχι μόνο της Κρήτης…
Π Ο Ι Ε Σ , ΑΡΑΓΕ, πολιτικές δυνάμεις σήμερα και ποιος πολιτικός με ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΜΥΑΛΑ, εν Κύπρω ή εν Ελλάδι, δύναται το 2013 να σχεδιάσει, κατεπειγόντως, μια πολιτική «πανεθνικής ιδιοκτησίας» και να πείσει γι’ αυτήν τον λαό εδώ και εκεί;
ΕΡΩΤΗΣΗ 
Σε πόσες κηδείες έχετε πάει, πόσες φορές ακούσατε τη Νεκρώσιμον Ακολουθίαν και πόσο έχετε εμβαθύνει στο ποιητικό και μελωδικό (συν τοις άλλοις, σπουδαιοτέροις) βυζαντινό αυτό αριστούργημα 27 μικρών σελίδων, οι οποίες περιέχουν κι εκείνα που δεν ψάλλονται συνήθως για λόγους… συντομίας; Πόσο δύσκολο είναι, απ’ το παγκάρι του ναού να μπορεί ο καθένας ν’ αγοράζει το δικό του εγκόλπιο, να διαβάζει όσα ψέλνονται κι ύστερα να τα μελετήσει κατ’ οίκον, όποιος κι αν εστί, βασιλεύς ή στρατιώτης, ή πλούσιος ή πένης, ή δίκαιος ή αμαρτωλός;

www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: