Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Η Ελλάδα "μηδενίζει" τις αμυντικές δαπάνες - Τουρκία αύξηση 9,4%!

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια . Και είναι αυτοί που δείχνουν την “κατάρρευση” και στον χώρο της Εθνικής Άμυνας. Φαίνεται ότι στην Αθήνα κάποιοι ευχαρίστως υιοθετούν τις απόψεις Κον Μπεντίτ που πρότεινε μόλις προχθές "μηδενισμό των ελληνικών αμυντικών δαπανών". Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει να αυξάνει τα κονδύλια για την άμυνα και την ασφάλεια. 9,4% αυξημένα για το 2014!

Ο ελληνικός προϋπολογισμός για την Άμυνα

Με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2014, ο πρόεεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας Ηλίας Νατσιούλας έφτιαξε τον πίνακα ο οποίος αποτυπώνει τις συνεχείς δραματικές μειώσεις στον αμυντικό προϋπολογισμό από το 2009 και μετά.











Σύμφωνα με όσα “διάβασε” ο οικονομικός Η.Νατσιούλας στον προϋπολογισμό του 2014 


•Δεν περιλαμβάνεται η περικοπή που είχε προβλεφθεί ύψους 250 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή νέου μισθολογίου στους ενστόλους

•Απο 2 δις 968 εκατομμύρια που προέβλεπε το ΓΛΚ και το Μεσοπρόθεσμο με το Ν.4127/2013 τελικά το ποσό του προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ ανέρχεται στα 3 δις και 112 εκατ (αυξημένος δηλαδή κατά 144 εκατ, αν και θα έπρεπε να είναι κατά 250 εκατ , τη διαφορά από τους μισθούς που δεν συμπεριλήφθησαν).

•Βέβαια ο Π/Υ 2014 του ΥΠΕΘΑ σε σχέση με το Π/Υ 2013 είναι πάλι μειωμένος.  Και για να βγουν τα νούμερα κόβονται ακόμη περισσότερο από άλλες κατηγορίες δαπανών λειτουργικά κ.λ.π 

•Τα εξοπλιστικά κονδύλια  είναι στα 583 εκατομμύρια ευρώ και όταν λέμε εξοπλιστικά αναφερόμαστε βέβαια κυρίως σε προγράμματα που έχουν να κάνουν με συντηρήσεις ,ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη. 

9,4% αυξημένος ο προϋπολογισμός της Άμυνας και της Ασφάλειας στη Τουρκία!
Από την άλλη πλευρά ο προϋπολογισμός της Τουρκίας για την εθνική άμυνα και την εθνική ασφάλεια το 2014 θα είναι αυξημένος κατά 9,4%, ένα ποσό υψηλότερο κατά 1,7% από τον πληθωρισμό του τελευταίου δωδεκαμήνου, γεγονός το οποίο προκάλεσε έντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί ότι αυτές οι δαπάνες είναι υπερβολικές.


Βάσει του σχεδίου του προϋπολογισμού που συζητείται τώρα στις αρμόδιες επιτροπές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, οι συνολικές δαπάνες για τους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και των πληροφοριών αυξάνεται σε 49,6 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (18,24 δισεκ. ευρώ) από τα 45,3 δισεκ. τουρκικές λίρες το 2013. Οι δαπάνες για τους τρεις αυτούς τομείς δραστηριότητας ισούνται με το 3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας.

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμύνης αυξάνεται κατά 7,1% (μείωση 0,6% συνυπολογιζομένου του πληθωρισμού). Ο υπουργός Αμύνης διευκρίνισε, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της τουρκικής βουλής, ότι το 48% του προϋπολογισμού του υπουργείου του χρησιμοποιείται για να καλυφθούν τα κόστη της μισθοδοσίας.
Πραγματικές αυξήσεις —συνυπολογιζομένου του πληθωρισμού— καταγράφονται στους προϋπολογισμούς της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών, γεγονός το οποίο αποδίδεται στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η σύγκρουση στη Συρία και η δράση του PKK.


Ο προϋπολογισμός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MİT) αυξάνεται από τα 995,5 εκατ. τουρκικές λίρες το 2013 σε 1 δισεκατομμύριο τουρκικές λίρες το 2014, οριακά κάτω από τον πληθωρισμό. Ο προϋπολογισμός της αστυνομίας αυξάνεται κατά 12,4%.
Ο προϋπολογισμός της Ακτοφυλακής (SGK) αυξάνεται από 432 εκατ. τουρκικές λίρες σε 452 εκατ., και αυτός οριακά κάτω από τον πληθωρισμό.


Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται οι εκτός προϋπολογισμού δαπάνες που απορροφούνται κυρίως από τον προϋπολογισμό της Χωροφυλακής και της Γενικής Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας.
Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για έλλειψη διαφάνειας των προϋπολογισμών αυτών και ζήτησε από την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και που εισάγουν ελέγχους διαφάνειας στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Έτσι ενώ ο υπουργός Αμύνης υπολογίζει τον προϋπολογισμό του υπουργείου του στο 1,2% ΑΕΠ, η αντιπολίτευση εκτιμά αντίθετα ότι ανέρχεται στο 2,3 του ΑΕΠ.


Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού BDP Χασίπ Καπλάν αμφισβήτησε την ανάγκη αύξησης των προϋπολογισμών άμυνας και ασφάλειας επισημαίνοντας τα πρωτοφανή επίπεδα ειρήνης και ασφάλειας που επικρατούσαν τον τελευταίο χρόνο στην Τουρκία ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία που έγινε με τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν.
Βουλευτές από όλες τις παρατάξεις ζητούν μεγαλύτερο έλεγχο και διαφάνεια στον προϋπολογισμό της γενικής Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), που είναι υπεύθυνη για τις προμήθειες του συνόλου σχεδόν των εξοπλισμών.

Η SSM δαπανά 1,5 δισεκ. δολάρια εκτός προϋπολογισμού για να χρηματοδοτήσει διάφορα σχέδια. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δαπανήθηκαν φέτος 777 εκατομμύρια δολάρια (574 εκατ. ευρώ) δαπανήθηκαν φέτος σε «έρευνα και ανάπτυξη».
«Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει διατυπώσει σοβαρές ανησυχίες για την έλλειψη διαφάνειας και επίβλεψης στην Γενική Γραμματεία» επισήμανε ο κ. Μουσλίμ Σαρί, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: