Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ερντογάν: “Δεν υπάρχει χώρα Κύπρος” – Μ’ αυτόν θα διαπραγματευθούν η Αθήνα και η Λευκωσία;

«Δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος» υποστήριξε για ακόμη μια φορά ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά από ένα συνέδριο στην Πολωνία ισχυρίστηκε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» -όπως είπε την Κυπριακή Δημοκρατία- είχε γίνει δεκτή στην ΕΕ για πολιτικούς λόγους και όχι επειδή ήταν εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους.
Όπως γράφει η «Κίπρις», ο Ερντογάν υποστήριξε ότι δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος και πρόσθεσε ότι αυτό που υπάρχει είναι η τοπική διοίκηση της νότιας Κύπρου. «Υπάρχει βόρεια Κύπρος και μια πράσινη γραμμή μεταξύ της βόρειας και της νότιας Κύπρου», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν για να προσθέσει ότι στην πράσινη γραμμή υπάρχουν μονάδες ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στον Τούρκο πρωθυπουργό απάντησε σήμερα μέσω της «Γενί Ντουζέν» η αρθρογράφος Τουμάι Τουγιάν. Με τίτλο «Μια χώρα που ονομάζεται Κύπρος» η Τουρκάλα αρθρογράφος τονίζει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει μια χώρα που ονομάζεται Κύπρος.
«Σε μια χώρα που λέγεται Κύπρος τι δουλειά έχουν 40 χιλιάδες δικοί σου στρατιώτες; Γιατί η σημαία σου κυματίζει σε κάθε γωνιά; Ποιος είσαι εσύ και όταν το θέμα των Βαρωσίων έρχεται στην ημερήσια διάταξη, μπορείς να πεις σαν να ήταν ιδιοκτησία σου ότι «εγώ δεν θα δώσω σπιθαμή γης στην Κύπρο ακόμη και για την πλήρη ένταξη», αναφέρει στο άρθρο της η Τουγιάν.
Η Τουγιάν γράφει ότι δεν γνωρίζει αν στη Νέα Υόρκη Γκιούλ, Νταβούτογλου και Έρογλου καθόρισαν ένα νέο οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθηθεί για το Κυπριακό, σημειώνοντας όμως ότι λέγεται ότι αυτός θα μπει σε εφαρμογή στο τέλος αυτής της διαδικασίας για την οποία δίνουν προθεσμία μέχρι τον Μάρτιο.
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί», επικαλούμενη την τουρκική «Χαμπέρ Τουρκ»,γράφει ότι η Τουρκία έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο Β για την Κύπρο στην περίπτωση που δεν υπάρχει λύση στο πλαίσιο των παραμέτρων των ΗΕ, σύμφωνα με την Χαλκίν Σεσί που επικαλείται την τουρκική εφημερίδα Χαμπέρ Τουρκ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο έχει βάση εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ και με την νοοτροπία ότι η μη λύση «γεννά» λύση, επικεντρώνεται στη φόρμουλα των δύο κρατών.
Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα, η εφημερίδα γράφει ότι σε περίπτωση μη λύσης, θα υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ δύο ή ενός κράτους και «στη νέα πολιτική της Άγκυρας θα προωθηθεί η προσέγγιση ότι από τη μη λύση βγαίνει η λύση».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άγκυρα θεωρεί ότι οι παράμετρουν έχει αλλάξει με το φυσικό αέριο και το έργο μεταφοράς του «νερού ειρήνης» από την Τουρκίας στα κατεχόμενα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: