Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Ο εισηγητής των Σκοπίων για την ΕΕ, ζητά λύση στο όνομα στην ελληνική προεδρία


‘βλέπει κινδύνους για τη σταθερότητα της χώρας από το αλβανικό στοιχείο’
Νοέμβριος 21, 2013.
Ο Βρετανός ευρωβουλευτής, εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τα Σκόπια, Richard Howitt, εκφράζει την ανησυχία του, ότι ο αλβανικός πληθυσμός στη χώρα αυτής,  αρχίζει να αισθάνεται ‘παραμελημένος’ κατά τη διάρκεια της διεύρυνσης με δεδομένη την πρόοδο στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο και μπορεί να αποτελέσει έναν επιπλέον  μελλοντικό κίνδυνο για τη σταθερότητα στη χώρα.
Ο Howitt πιστεύει ότι τα κριτήρια της Κοπεγχάγης ικανοποιούνται επαρκώς για τα Σκόπια, ώστε να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και συμμερίζεται την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 που αναφέρονται σε ζητήματα δικαιοσύνης, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα,  θα αυξήσει την πρόοδο πολλών ζητημάτων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ορισμένα μέλη.
Ο εισηγητής λαμβάνει υπόψη του τη θετική σύσταση της Επιτροπής και τις προειδοποιήσεις για κινδύνους αναστροφής, καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επαναλάβει τουλάχιστον την απόφαση του Δεκεμβρίου του 2012, ότι η τελική απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων να γίνει στην επόμενη Προεδρία και η Επιτροπή να λάβει όλες τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές εργασίες για τη δυνατότητα αυτή.
Ο Howitt καλεί την σκοπιανή κυβέρνηση και την Επιτροπή να αναπτύξουν μια ποσοτική ανάλυση των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών δεδομένων που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη αδυναμία της χώρας να σημειώσει πρόοδο προς την ένταξη στην ΕΕ, τόσο στο εσωτερικό όσο και με τους γείτονες της.
Η ελληνική προεδρία να χρησιμοποιηθεί για τη λύση της διαφωνίας του ονόματος
Σε σχέση με το επιβεβλημένο ζήτημα της ονομασίας, το οποίο αποτελεί εμπόδιο για την πρόοδο των Σκοπίων για ένταξη στην ΕΕ, ο Howitt πιστεύει ότι η αποτυχία των δύο πλευρών να βρουν μια αμοιβαία, έντιμη και δίκαιη λύση για την επίλυση της διαφοράς μέσα σε μια περίοδο 20ετίας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του μεσολαβητή του ΟΗΕ, φέρνει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία αυτού του πλαισίου για την επίτευξη του στόχου.
 Ο ίδιος, προτρέπει την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την επερχόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με την Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, για να δώσει μια νέα πολιτική ώθηση σε μια προσπάθεια να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας.
Όσον αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας, ο Χόβιτ χαιρέτησε  τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Σκοπίων και Βουλγαρίας και πιστεύει ότι τα ιστορικά και άλλα θέματα μεταξύ των δύο χωρών προσδιορίζονται καλύτερα μέσω του διαλόγου.

Ο ΥΠΕΞ Σκοπίων στη σλαβική διασπορά του Καναδά


Νοέμβριος 21, 2013.
Ο υπουργός Εξωτερικών του κράτους των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι, κατά την ‘επίσκεψη εργασίας’ του στον Καναδά παραβρέθηκε, χθες, σε δεξίωση που διοργανώθηκε από την σλαβική κοινότητα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας και της Ένωσης των Σλάβων του Καναδά στον καθεδρικό ναό του Αγίου Κλήμεντου της Αχρίδας, στο Τορόντο.
«Αισθάνομαι σα να είμαι στην πατρίδα. Να κρατάτε την παράδοσή μας, τον πολιτισμό και τη γλώσσα μας, όπου και αν βρίσκεστε», είπε ο υπουργός.
Ο Νίκολα Πόποσκι, τόνισε το κράτος των Σκοπίων έχει δεσμευθεί να βρίσκεται σε επαφή με τους ομογενείς σε όλο τον κόσμο. Μια τέτοια ενέργεια είναι και οι επίσκεψεις του Υπουργού σε κάθε έκκληση που του γίνεται για την παρουσία του σε δραστηριότητες της διασποράς.
‘Οι ομογενείς μας στον Καναδά χαρακτηρίζονται από την εντιμότητα, την ειλικρίνεια και την εργατικότητά τους ως πολίτες του Καναδά. Είναι οι μεγάλοι πρεσβευτές μας. Η επιτυχία σας είναι και επιτυχία του λαού  και της χώρας μας. Είμαστε υπερήφανοι για τους ομογενείς μας», δήλωσε ο υπουργός Πόποσκι.

Η Άνγκελα Μέρκελ ‘προσπαθεί’ για την επίλυση της διαφωνίας Σκοπίων Ελλάδας


Νοέμβριος 21, 2013.
«Η διαμάχη για το όνομα του νοτιοσλαβικού κράτους, βρίσκεται υψηλά στην ημερήσια διάταξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, καθώς οι τοποθετήσεις των πρωθυπουργών  Νίκολα Γκρούεφσκι και Αντώνη Σαμαρά περιπλέκουν τα πράγματα».
Αυτό δήλωσε ο διπλωμάτης, Christoph Heusgen, στενός συνεργάτης της εξωτερικής πολιτικής της Μέρκελ, στο ραδιόφωνο της «Φωνής της Γερμανίας» στη σλαβοσκοπιανή γλώσσα.
Σύμφωνα με τον Χόϊσγκεν, η Γερμανίδα Καγκελάριος κάνει μια προσπάθεια για την επίλυση αυτού του ζητήματος.
«Είναι αλήθεια ότι δεν είναι μόνο το όνομα του κράτους, αλλά η σταθερότητα της χώρας και της περιοχής», διευκρίνισε ο Γερμανός διπλωμάτης.


Η Goody’s ανοίγει το Δεκέμβριο στα Σκόπια


Νοέμβριος 20, 2013.
Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες- γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα- η αλυσίδα fast food,  Goodys  ανοίγει κατάστημα στα Σκόπια.
 Όπως φημολογείται, το πρώτο εστιατόριο θα ανοίξει  στο Βέρο Σένταρ, το Δεκέμβριο.
Η Goodys  θα λειτουργεί με βάση την αρχή του francising  και σύμφωνα με πληροφορίες η υπεύθυνη εταιρεία για τη χορήγης του Franchises είναι η ‘Veropulos Ltd Skopje’.
Η Goodys ιδρύθηκε το 1975 στη Θεσσαλονίκη και είναι μια από τις κορυφαίες αλυσίδες γρήγορου φαγητού, σημειώνει το δημοσίευμα των Σκοπίων.

Τα Σκόπια αποκαλούνται ‘Μακεδονία’ σε ελληνικό βιβλίο ιστορίας για της Γ’ Λυκείου



Σκόπια. (Πρακτορείο Focus).
Ο πρώην Περιφερειάρχης της ελληνικής Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καλώντας τον να αντιδράσει άμεσα για να αποσύρει βιβλίο Ιστορίας της τρίτης τάξης του Λυκείου,  στο οποίο η γειτονική νοτιοσλαβική χώρα  παρουσιάζεται με την ονομασία ‘Μακεδονία’.
Σύμφωνα με τον Ψωμιάδη, στο βιβλίο «Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου»,  παρουσιάζεται χάρτης όπου η γειτονική χώρα των Σκοπίων, αυθαίρετα, έχει την ονομασία «Μακεδονία».
Ο χάρτης εμπεριέχει ένα κείμενο για τα κύρια ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κατεχόμενη Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Υπενθυμίζεται ότι η εμφάνιση αυτού του χάρτη κατά το 2007, είχε προκαλέσει αντιδράσεις, επειδή «ανοίγει την πίσω πόρτα για τους ισχυρισμούς της γειτονικής χώρας».
«Τα κάστρα πέφτουν από μέσα  κ. Πρωθυπουργέ. Είναι, ευτυχώς, γνωστοί πλέον στην κοινή γνώμη οι «αβανταδόροι» της προπαγάνδας των Σκοπίων εντός των εθνικών μας συνόρων. Έλληνες, ή καλύτερα ελληνόφωνοι, που πρώτοι αυτοί αμφισβητούν και στρεβλώνουν την ιστορική αλήθεια, τα δίκαια του Ελληνισμού και σπεύδουν να προσφέρουν (έναντι ποιων ανταλλαγμάτων άραγε;) επιχειρήματα και δικαιώματα στους παραχαράκτες της ιστορίας», αναφέρει στην επιστολή του ο Ψωμιάδης, αντίγραφο της οποίας εστάλη και στον Υπουργό Παιδείας.
Η ανταποκρίτρια του Kanal 5 των Σκοπίων, Σάνια Ριστόφσκα ανέφερε στην  ανταπόκρισή  της ότι το ελληνικό υπουργείο Παιδείας το Φεβρουάριο του περασμένου έτους είχε  απαντήσει σε σχετικό δημοσίευμα.
«Στο ελληνικό εγχειρίδιο η χρήση του όρου Μακεδονία, ουδόλως  αναφέρεται σε ένα ανεξάρτητο κράτος και καμία σχέση δεν έχει με την FYROM που σήμερα ιστορικά είναι λάθος», αναφέρει η δήλωση.
»Ο χάρτης αναφέρεται  στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία και την Ευρώπη, καθώς και τον αριθμό των θυμάτων του Ολοκαυτώματος κατά την περίοδο 1939-1944 σε κάθε χώρα, όπως και στη Μακεδονία. Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο, ωστόσο, δεν ήταν η σημερινή χώρα των Σκοπίων, λέει η τηλεόραση.
Μεγάλο μέρος της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας δόθηκε  από τους Γερμανούς στη σύμμαχό της, Βουλγαρία. Η Μακεδονία εκείνη την εποχή ήταν κατεχόμενα εδάφη και επαρχία του βουλγαρικού κράτους.
 Αυτά είναι ιστορικά γεγονότα που σαφώς αναφέρεται στο βιβλίο, δεν υπάρχει πιθανότητα παρερμηνείας» αναφέρει στην εξήγησή του το υπουργείο, σύμφωνα με το Focus.

Η επιστολή Ψωμιάδη, όπως την πήραμε από την ιστοσελίδα της  Ζούγκλας

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αφορμή για την παρούσα επιστολή αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο επανήλθε τον τελευταίο καιρό στην επικαιρότητα και το οποίο χρήζει, κατά την προσωπική μου άποψη, της άμεσης προσωπικής σας παρέμβασης.
Διάβασα με έκπληξη πως στο διδακτικό βιβλίο της Γ’ Λυκείου «Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου» και συγκεκριμένα στην σελίδα 130, παραμένει ο περίφημος χάρτης όπου η ΠΓΔΜ παρουσιάζεται τελείως αυθαίρετα ως «Μακεδονία».
Η παρουσία του χάρτη αυτού, που σύμφωνα με τους συγγραφείς απεικονίζει τα κυριότερα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην κατεχόμενη Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θυμίζω πως είχε προκαλέσει ήδη από το 2007 οξύτατες αντιδράσεις, καθώς άνοιγε ορθάνοιχτα την κερκόπορτα των διεκδικήσεων στους γείτονες μας.
Τα κάστρα πέφτουν από μέσα κύριε Πρωθυπουργέ. Είναι, ευτυχώς, γνωστοί πλέον στην κοινή γνώμη οι «αβανταδόροι» της προπαγάνδας των Σκοπίων εντός των εθνικών μας συνόρων. Έλληνες, ή καλύτερα ελληνόφωνοι, που πρώτοι αυτοί αμφισβητούν και στρεβλώνουν την ιστορική αλήθεια, τα δίκαια του Ελληνισμού και σπεύδουν να προσφέρουν (έναντι ποιων ανταλλαγμάτων άραγε;) επιχειρήματα και δικαιώματα στους παραχαράκτες της ιστορίας.
Το όνομα, όμως, της Μακεδονίας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση κύριε Πρωθυπουργέ. Σεις ο ίδιος στο παρελθόν έχετε αποδείξει τις εθνικές σας ευαισθησίες και γνωρίζετε άριστα τα αισθήματα των Μακεδόνων γύρω από το θέμα αυτό.
Σε αυτούς που κρύβονται πίσω από αστείες δικαιολογίες, σε αυτούς τους ινστρούχτορες της «μοντέρνας» ιστορίας, απαντούμε πως το όνομα της Μακεδονίας δεν είναι προς πώληση. Γιατί πρώτιστα ξέρουμε πως το όνομα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας. Δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη Μακεδονία μας από τον ιστό της Ελλάδας. Σημαία μας παραμένει το περήφανο ΟΧΙ του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Βουκουρέστι, όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντιστάθηκε με γενναιότητα στις ασφυκτικές έξωθεν πιέσεις.
Κύριε πρωθυπουργέ,
Σας ζητώ να παρέμβετε άμεσα και να ζητήσετε την απόσυρση του κατάπτυστου αυτού χάρτη από το βιβλίο ιστορίας της Γ’ Λυκείου. Η προπαγάνδα των Σκοπίων δεν έχει θέση στην ελληνική εκπαίδευση. Την εθνική μας αξιοπρέπεια, την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, δεν τα παραχωρούμε. Οι καιροί είναι πονηροί. Απαιτούν απ’ όλους μας αφύπνιση, ενότητα και ομοψυχία.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης

www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: