Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Σκόπια: Βουλευτής προτείνει την απαγόρευση της χρήσης του Ήλιου της Βεργίνας



Η Ήλιος της Βεργίνας στο πάτωμα του ναού της Παναγίας, στην πόλη Βέλες- μετατράπηκε σε ...χριστιανικό σύμβολο!

Σκόπια.
Βουλευτής στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων προτείνει την απαγόρευση δια νόμου της χρήσης του Ήλιου της Βεργίνας [οι εθνικόπληκτοι Σλάβοι τον αποκαλούν сонцето од Кутлеш-  Σονσέτο οντ Κούτλες- ήλιος του Κούτλες-σλαβική ονομασία της Βεργίνας].
Ο Βουλευτής που το πρότεινε είναι ο Ιβόν Βελιτσκόφκσι από το Φιλελεύθερο Κόμμα, βασιζόμενος στην Ενδιάμεση Συμφωνία με την Ελλάδα του 1995, ότι η χώρα δεν πρέπει να χρησιμοποιεί αυτήν τη σημαία.
Σύμφωνα με τον Βελιτσκόφσκι το Κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει για την απαγόρευση αυτού του συμβόλου σε δημόσιες εκδηλώσεις, ως ένδειξη καλής πίστης στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Η δημοσίευση αναφέρει ότι η πρόταση του Βελιτσκόφσκι προκάλεσε δημόσιες αντιδράσεις και μία σειρά από επικρίσεις, σημειώνει το βουλγαρικό Φόκους επικαλουμένο το σκοπιανό Νετπρές.

«Αρχαιολόγοι των Σκοπίων εμποδίζουν να φανεί το αλβανικό ιστορικό παρελθόν»



«Ποιανού κληρονομιά είναι τα μνημεία στη χώρα; των Αλβανών ή των Σλάβων»...

Η Ένωση για την Εκτέλεση των Αρχαιολογικών Επιστημών των Σκοπίων, εμποδίζει την ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων των Αλβανών και την πολιτιστική τους κληρονομιά στο Νοτιοσλαβικό κράτος, εικάζοντας ότι τα  αρχαιολογικά –περιουσιακά στοιχεία ανήκουν στην ιστορία των Σλάβων, αντιδρώντας σε δημοσιεύματα και διαφημίσεις  μιας νέας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στα Σκόπια, την Albafone, που μιλά για την παράδοση και ιστορία των Αλβανών.
Η εταιρεία αυτή έχει δημοσιεύσει επίσημα σχετικά στοιχεία στην ιστοσελίδα της, όπου αναφέρεται στις ιστορικές περιόδους των Ιλλυριών και την καταγωγή των Αλβανών από τους Ιλλυριούς και τους Δαρδάνους, ενώ οι αρχαιολόγοι του σλαβικού πολιτισμού αναφέρουν ότι τα ευρήματα σε περιοχές των Σκοπίων αποτελούν μέρος της κληρονομιάς τους.
Ανάμεσα στα αρχαιολογικά στοιχεία βρίσκεται το Φρούριο των Σκοπίων,  η χρυσή προσωπίδα που βρέθηκε στην Αχρίδα και φέρεται ως ιλλυρική καθώς και άλλα αντικείμενα για τα οποία οι αρχαιολόγοι των Σκοπίων θα θεωρούν ως ‘δικά τους’.
Ωστόσο, η “Albafone” δεν θέλησε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς αυτούς αλλά προτιμά να παρουσιάζει ιστορικά στοιχεία και έγγραφα για να αποδείξει την αλήθεια.

Αντίδραση Μπότζινταρ Ντιμιτρόφ σε Αλβανούς για μνημεία στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων



Η χρυσή προσωπίδα που διεκδικούν οι Αλβανοί ως ... ιστορική παράδοσή τους ( εν απουσία αντιλόγου)- κλικ για μεγέθυνση

Σόφια.
Σε δήλωσή του, ο Βούλγαρος ιστορικός Μπότζινταρ Ντιμιτρόφ, για τα μνημεία που βρίσκονται στο κράτος των Σκοπίων, τα οποία διεκδικούν οι Αλβανοί από τους Σλάβους και τανάπαλιν, ως ‘ιστορική παράδοσή τους’, αναφέρει ότι η χρυσή προσωπίδα που βρέθηκε στην Αχρίδα (Οχρίδα) και είναι 3.000 ετών, δεν έχει καμία σχέση με τους Ιλλυριούς και τους Δαρδανούς, όπως ισχυρίζονται οι Αλβανοί, αλλά ότι είναι έργο των αρχαίων Θρακών.
Ο Μπότζινταρ Ντιμίτροφ που είναι σήμερα διευθυντής στο Εθνικό Μουσείο της Σόφιας και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων, αντέδρασε στη διεκδίκηση των μνημείων στη χώρα αυτή από τους Αλβανούς και τους Σλάβους.
Για τα πρόσφατα μνημεία στην Οχρίδα, μετά την εμφάνιση των Βουλγάρων στα Βαλκάνια, τα θεωρεί βουλγαρικά και τα αρχαϊκά ως αρχαία θρακικά.
«Η πρώτη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας ήταν η Οχρίδα και τα πρώτα τείχη που χτίστηκαν εκεί μετά την κατάρρευση της ρωμαϊκής εποχής ήταν του βουλγαρικού κράτους», είπε ο Ντιμιτρόφ.
«Όσο για την χρυσή προσωπίδα που βρέθηκε στην περιοχή Τρεμπενίστε, που οι Αλβανοί διατείνονται ότι είναι ιλλυρική, είναι σαφώς δημιούργημα των αρχαίων Θρακών. Οι Θράκες δημιουργούσαν χρυσές προσωπίδες ως ταφική συνήθεια.
  Ακόμη και οι αρχαιολόγοι των Σκοπίων, δεν αρνούνται ότι οι Θράκες εκτείνονταν σε μια τεράστια περιοχή που κάλυπτε το σημερινό κράτος των Σκοπίων, την ανατολική Αλβανία, τη βόρεια Ελλάδα, την τουρκική Θράκη, τη Βουλγαρία και όλη τη Ρουμανία και είχαν επεκταθεί και στη Μολδαβία και την Ουκρανία, βάσει των μνημείων που έχουν βρεθεί», είπε ο Ντιμιτρόφ.
Οι Αλβανοί διατείνονται ότι η πόλη Αχρίδα είναι ιλλυρική πόλη, το «Φρούριο των Σκοπίων» είναι δημιούργημα των Ιλλυριών και Δαρδάνων και το Τέτοβο ήταν αρχαία μαινάδα και χορεύτρια  των Ιλλυριών...

Σκόπια: Επιστολή Αχμέτι προς ΟΑΣΕ- ζητά βοήθεια για το όνομα


Ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων, Αλί Αχμέτι, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Ράνκο Κριβοκάπιτς.
Στην επιστολή του ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση, αναγνωρίζει την συμβολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για την ειρήνη και τη σταθερότητα, τόσο στο Νοτιο Σλαβικό κράτος των Σκοπίων, όσο και στην περιοχή και συγχρόνως καλεί να συνδράμει με την πολύτιμη συμβολή του στην προσέγγιση του θέματος της ονομασίας, και να κινήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, ώστε να ενθαρρυνθούν τα δύο μέρη να καθίσουν και να διαπραγματευθούν σε υψηλό επίπεδο για συμβιβασμό μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας.
Η Αχμέτι, εν κατακλείδι, ευχαριστεί την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, για τη συμβολή της στη Συμφωνία-Πλαίσιο και την ειρηνευτική διαδικασία στο κράτος των Σκοπίων, επί 12 χρόνια μετά την υπογραφή και την παύση της σύγκρουσης του 2001.


www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: