Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Μητροπολίτης Σκοπίων υπέρ του Ήλιου της Βεργίνας


Ο Μητροπολίτης  της περιοχής Βαρδαρίου των Σκοπίων, Αγαθάγγελος (Αγκατανγκέλ) επικρίνει με μακροσκελή επιστολή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα των Σκοπίων Dnevnik, τον πρόεδρο του κόμματος των Φιλελευθέρων, που πρότεινε  τον περιορισμό της χρήσης του Ήλιου της Βεργίνας σε εκδηλώσεις στη χώρα.
«Μία από τις τελευταίες σόκ- βόμβες που ρίχτηκαν στην κοινωνία μας- και από εκεί εμπνεύστηκα  και ενθαρρύνθηκα να γράψω αυτό το γράμμα ήταν η δέσμευση του προέδρου του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Ιβόν Βελιτσκόφσκι, που πρότεινε στο Κοινοβούλιο να γίνει νόμος για τον περιορισμό της δημόσιας χρήσης του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας», γράφει το Αγαθάγγελος.
Θα τονίσει ότι τέτοιες ιδέες είναι ισάξιες με το λίπασμα που ρίχνουμε στα φυτά για να μεγαλώσουν ... (κοπριά).
Ο σκοπιανός Μητροπολίτης ο οποίος θεωρεί ότι κατάγεται από τους αρχαίους Μακεδόνες θα αναφέρει ένα μύθο του Αισώπου για την ισχύ εν τη ενώσει και θα τονίσει:
«Το ότι είμαστε από τους αρχαίους Μακεδόνες το αισθανόμαστε στο δέρμα μας».
Θα επισημάνει ότι «φέτος έχουν την 100η επέτειο των γενεθλίων του κακού, δηλαδή, της Συνθήκης του Βουκουρεστίου του 1913, στην πράξη βλέπουμε τους καρπούς των κληρονόμων των ‘ειρηνοποιών’ του Βουκουρεστίου που αποτελεί ντροπή και τερατούργημα της γενοκτονίας ενός λαού».
Αναφερόμενος στην πρόταση του προέδρου των Φιλελευθέρων, θα σημειώσει ότι «τέτοιες ιδέες  προτάσσονται από άτομα διεφθαρμένα στα οποία δεν υπάρχει τίποτε ιερό. Καταλαβαίνω όμως ότι τέτοιες προτάσεις γίνονται για να περιορίσουν τις επιπτώσεις στις παραισθήσεις του Αδαμάντιου Βασιλάκη και του Κάρολου Παπούλια».
Θα κλείσει την επιστολή του:
«Δράττομαι της ευκαιρίας να προβάλλω δημοσίως τους πολιτικούς μας ηγέτες , τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό για την ανυποχώρητη στάση τους στο αρχαίο όνομά μας. Ο καθένας , ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του, πρέπει να υποστηρίζει  τη ‘μακεδονική’ αλήθεια σε αυτήν τη δύσκολη ιστορική περίοδο της ύπαρξής μας».

Η Γαλλία, σύμμαχος της Ελλάδας, επιδιώκει γρήγορη λύση στο όνομα


Η Γαλλία εξέφρασε τη λύπη της για τις συνομιλίες, ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, ενώ δεν τοποθετείται υπέρ μίας πλευράς, αλλά μιλά μόνο για το αποτέλεσμα της επιδείνωσης των σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή.
«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς, για την εξεύρεση λύσης στο όνομα της νέας χώρας. Η Γαλλική Κυβέρνηση εκτιμά ότι μια γρήγορη λύση με κοινή αποδοχή πρέπει να γίνει σύντομα, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, μέσω του διαλόγου και του συμβιβασμού», δήλωσε, μεταξύ άλλων, το γραφείο Τύπου της γαλλικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ η εφημερίδα της Ελλάδας ‘Καθημερινή’ γράφει ότι η Γαλλία προέβη σε άσχημη έκπληξη στην Ελλάδα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας απέστειλε ρηματική διακοίνωση, αμέσως, στο Παρίσι, αναζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το λόγο της δήλωσης.
Η έκπληξη που προκλήθηκε από τη θέση της Γαλλίας, είναι που δήλωσε ότι τα δύο μέρη είναι υπεύθυνα για το κλείδωμα και ότι δεν βλέπει πρόοδο στις συνομιλίες για το όνομα.
Μέχρι στιγμής, η γαλλική διπλωματία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας και είχε συμπαρασταθεί την Ελλάδα στο θέμα του ονόματος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παρέμβαση της Γαλλίας εντοπίζει  ότι το πρόβλημα της ονομασίας δεν μπορεί να αναβληθεί για πάντα, ενώ η χώρα αυτή υποστηρίζει την ενσωμάτωση όλων των δυτικών Βαλκανίων.
Μετά τη Γαλλία, η Γερμανία, επίσης, μέσα από την άμεση συνάντηση της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκερ με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, δείχνουν μια διαφορετική προσέγγιση για την επίλυση αυτού του προβλήματος που έχει μπλοκάρει την πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σημειώνει το δημοσίευμα.

Μειονότητα Σλάβων Αλβανίας: «Σταματήστε τις συνομιλίες με την Ελλάδα»


Η σλαβική -των Σκοπίων- μειονότητα στην Αλβανία, ζήτησε από την κυβέρνηση του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το ζήτημα του ονόματος.
«Για εμάς τους ‘Μακεδόνες’ (sic) είναι πολύ σαφές ποια είναι η πολιτική των γειτόνων μας για το όνομα Μακεδονία, τα πάντα είναι σαφή και ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει κάποιος που να μην καταλαβαίνει ότι η πολιτική τους είναι δεκάδων ετών και αποσκοπεί στην εξαφάνιση τον ονομάτων από τις επιτύμβιες στήλες των προγόνων μας;», γράφει μεταξύ άλλων το έγγραφο  τους.
Προσθέτουν, ακόμη, ότι  «αισθανόμαστε ντροπή για την σκανδαλώδη πολιτική της Ευρώπης, η οποία κάθε μέρα πέφτει από την εκτίμησή μας», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

Η Catherine Ashton και η ΕΕ υποστηρίζουν την επίλυση του ονόματος μόνο με τη διαδικασία του ΟΗΕ


«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ύπατος Εκπρόσωπος της, για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, CatherineAshton, δεν επιθυμούν να μεσολαβήσουν στην επίλυση της διαφωνίας του ονόματος μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων, όπως έπραξαν στη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του σκοπιανού πρακτορείου σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, παρά το ενδιαφέρον το οποίο δείχνουν η Γερμανία και άλλα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ταχεία επίλυση της μακροχρόνιας διαφοράς, εξαιτίας της οποίας η χώρα έχει αποκλειστεί στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εντούτοις οι Βρυξέλλες δεν σκοπεύουν να παρέμβουν στη διαδικασία επίλυσης μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας.
«Η θέση μας είναι σαφής. Υποστηρίζουμε τη διαδικασία επίλυσης της διαφοράς υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης με τον μεσολαβητή του πρέσβη Μάθιου Νίμιτς», είπε προς το πρακτορείο Ρόιτερ η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της Άστον.
Όπως είναι γνωστό- συνεχίζει το σκοπιανό δημοσίευμα- στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε χθες ο 18ος γύρος των συνομιλιών Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, μεταξύ των πρωθυπουργών Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι αντίστοιχα, που την 1η Απριλίου με τη μεσολάβηση της επικεφαλής της  ευρωπαϊκής διπλωματίας, κατέληξε σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Ωστόσο, η ΕΕ, δεν έχει την πρόθεση ή την επιθυμία να παρέμβει άμεσα στην επίλυση της διαφωνίας του ονόματος των Σκοπίων, μια διαφωνία που κρατά το νοτιοσλαβικό κράτος έξω από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αφού η Ελλάδα, ως κράτος μέλος, δεν επιτρέπει στη χώρα μας να λάβει ημερομηνία έναρξης για τις διαπραγματεύσεις με την Ένωση.

Γκρούεφσκι: Θετικό γεγονός η ενημέρωση της Γερμανίας για το θέμα του ονόματος


Σκόπια.
Ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι αξιολόγησε ως θετική τη συνάντηση του μεσολαβητή του ΟΗΕ για τη διαφωνία του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι θετικό θα είναι καλά ενημερωμένη με το περιεχόμενο των συζητήσεων στη διαδικασία.
«Δεν θα σχολιάσω κάτι, γιατί δεν ήμουν παρών. Δεν είναι σαφές γιατί ο Νίμιτς κλήθηκε στη Γερμανία για συνάντηση με την Καγκελάριο Μέρκελ.
 Γνωρίζουμε ότι ασχολήθηκαν με το θέμα για οποίο έχει οριστεί από τον ΟΗΕ και σίγουρα αποτέλεσε το κύριο και κεντρικό θέμα. Είναι σαφές ότι η Γερμανία θέλει να έχει πιο ακριβείς και συγκεκριμένες πληροφορίες. Η Γερμανία είναι ένας σοβαρός παράγοντας και ίσως ένας από τους κύριους παίκτες στην Ευρώπη, όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις», δήλωσε ο Γκρούεφσκι, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
«Δεν βλέπω τίποτε λάθος, αντιθέτως φαίνεται θετική η παρέμβαση της Γερμανίας. Αυτό βλέπουμε, μόνο θετική μπορεί να είναι η παρέμβαση της Μέρκελ, τίποτε άλλο», είπε ο Γκρούεφσκι στη διάρκεια θεμελίωσης ενός Pet Center, στην πόλη των Σκοπίων, σύμφωνα με την ‘Ούτρινσκι’.


www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: