Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

υπουργείο Εξωφρενικών Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του σφαγέα μας…

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος πίκρανε πολλούς Έλληνες και κυρίως Ποντίους, με την επίσκεψή του στο Μουσείο του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη και τα όσα έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών.

«Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του», έγραψε ο κ. Βαρθολομαίος προσθέτοντας την προσδοκία να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές που ξεκίνησε ο Κεμάλ.

Ο σφαγέας των Ελλήνων, ο ηγέτης που κατόρθωσε να «καθαρίσει» τις μειονότητες της Τουρκίας δεν μπορεί να τιμάται, πολύ περισσότερο δεν πρόκειται κανένας θεός να αναπαύσει την ψυχή του ανθρώπου που έβαψε τα χέρια του με το αίμα αθώων.

Όσο για τις μεταρρυθμίσεις του Κεμάλ Ατατούρκ, δυσκολευόμαστε να τις ανακαλέσουμε στη μνήμη μας, τουλάχιστον κάποιες που να βελτίωσαν τη ζωή των μειονοτήτων.

Πολύ απλά: ο κ. Βαρθολομαίος θα μπορούσε να αποφύγει αυτή την επίσκεψη.

Και μη μας πουν ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά γιατί είναι τούρκος πολίτης. Εμείς διαρκώς βλέπουμε τους ψευδομουφτήδες να πηγαινοέρχονται στην Τουρκία και όχι μόνο δεν επισκέφτηκαν κανέναν από τους χώρους που συνδέονται με τους Έλληνες της Πόλης, αλλά ούτε καν περνούν, έστω και για φωτογράφηση και καφέ, από το ελληνικό προξενείο…

***

Μαλώνουνε σε ξένο αχερώνα…

Αυτή η αντιπαράθεση Βενιζέλου - Αβραμόπουλου είναι πια πραγματική βεντέτα. Παρ’ ολίγον να έχουμε νέο διπλωματικό επεισόδιο, καθώς ο κ. Αβραμόπουλος θεωρούσε ότι η επίσκεψη Λαβρόφ ήταν αποτέλεσμα των δικών του προσπαθειών, ενώ ακριβώς το ίδιο πιστεύει και ο Β. Βενιζέλος.

— Έγιναν παρασκηνιακά προσπάθειες να περάσει και από το υπουργείο Άμυνας ο κ. Λαβρόφ, όπου φυσικά θα του αποδίδονταν οι γνωστές τιμές (αγήματα, φιλαρμονικές κ.λπ.) αλλά από το ΥΠΕΞ φρόντισαν να στριμωχθεί με τέτοιο τρόπο το πρόγραμμα ώστε να βρεθούν -μόνο μερικά λεπτά- για μια συνάντηση με τον κ. Αβραμόπουλο στο ξενοδοχείο όπου έγινε η εκδήλωση για τον Ιωάννη Καποδίστρια.

— Θέλουμε και ευχόμαστε να είναι επιτυχής η επίσκεψη που ξεκινά σήμερα στην Αλβανία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας. Οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες για τις σχέσεις των δύο χωρών. Ελπίζουμε τουλάχιστον οι Αλβανοί να δείξουν τον σεβασμό που οφείλουν όχι απλώς απέναντι στον Πρόεδρο μιας χώρας που στήριξε την Αλβανία στη φάση της ανασυγκρότησής της, αλλά και σε έναν πολιτικό που σταθερά, με επιμονή και αδιαφορώντας για το προσωπικό πολιτικό κόστος προώθησε την ελληνοαλβανική προσέγγιση…

— Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο γραφείο της ελληνικής προεδρίας, καθώς λίγο πριν από την έναρξη της προεδρίας θα αντικατασταθεί ο επικεφαλής σύμβουλος πρεσβείας Α' Αριστείδης Ανδρουλάκης από τον Δημήτρη Καραμήτσο - Τζιρά, πληρεξούσιο υπουργό Α'. Η αλήθεια να λέγεται. Έπρεπε, τουλάχιστον για λόγους πρακτικούς και φυσικά πρεστίζ, να υπάρχει υψηλόβαθμος διπλωμάτης επικεφαλής του γραφείου της ελληνικής προεδρίας.

— Το ενδιαφέρον του Φετουλάχ Γκιουλέν, γνωστού τούρκου ιμάμη, που διευθύνει την αυτοκρατορία του από την Πενσιλβανία των ΗΠΑ, μέντορα των σημερινών κυβερνώντων της Τουρκίας, που πλέον έχει ψυχρανθεί με τον Τ. Ερντογάν, να διεισδύσει στη Θράκη είναι γνωστό. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι έχει δείξει ενδιαφέρον για παρουσία σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στη Θράκη. Πριν από δύο τρία χρόνια αναζητούσε «νόμιμο εκπρόσωπο» για να διεκδικήσει άδεια λειτουργίας ιδιωτικού πανεπιστημίου.

— Τώρα μαθαίνουμε πως μεταφράστηκε στα ελληνικά το βιβλίο του με τίτλο «Αγάπη και Ανεκτικότητα». Το βιβλίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Σιδέρη και τον πρόλογό του υπογράφει ο καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μπέγζος, ενώ την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Σ. Λίβας.

— Ας ελπίσουμε ότι αυτή η έκδοση, που μάλλον δεν έχει εμπορικό στόχο, μια και ο Φετουλάχ Γκιουλέν πιο πολύ ενδιαφέρεται για την προώθηση-διάδοση των «ιδεών» του και τη διεύρυνση της επιρροής του κινήματός του διεθνώς, δεν είναι το προεόρτιο για ακόμη πιο δυναμική διείσδυση και με πολύ περισσότερα χρήματα φυσικά στην ελληνική κοινωνία…

— Η εμμονή των Αλβανών να αντιδρούν στο θέμα της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών -με δάκτυλο φυσικά της Τουρκίας- απλώς αποδεικνύει πόσο καλά έκανε τη δουλειά της η ομάδα που είχε αναλάβει τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας, με επικεφαλής τον πρέσβη Γ. Σαββαΐδη.

— Διαβάσαμε για την πρόταση της Ελλάδας που μετέφερε στους Σκοπιανούς ο Αδ. Βασιλάκης στη συνάντηση που είχε με τον κ. Νίμιτς και τον Ζόραν Γιόλεβσκι στη Νέα Υόρκη. «Σλαβο-Αλβανική Μακεδονία» είναι η πρόταση, σαφώς επηρεασμένη από τις συνεχείς και επανειλημμένες επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της αλβανικής μειονότητας της ΠΓΔΜ. Καλή θα ήταν ως ιδέα εάν όμως δεν προκαλούσε το εύλογο ερώτημα, γιατί να αναφερθούν μόνο οι δύο εθνικές οντότητες και όχι και οι λοιπές εθνικές ομάδες, τουρκογενείς, Βλάχοι, Έλληνες, Ρομά κ.λπ.

— Αλλαγές σε άμισθους προξένους της χώρας μας στο εξωτερικό αποφασίστηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών. Στο Κίνγκστον της Τζαμάικα διορίζεται επίτιμος πρόξενος ο Γεώργιος Κοντογεώργης, στην Ανκόνα Ιταλίας επίτιμος πρόξενος διορίστηκε ο Δημήτρης Μπεληγιάννης, ενώ απαλλάχτηκαν ο Amar Kumar Nath Shah από τη θέση του επιτίμου προξένου της Ελλάδας στο Κατμαντού του Νεπάλ και ο Γεώργιος Σιώρης από τη θέση του επιτίμου προξένου στην Τσιάνγκ Μάι (Chiang Mai) της Ταϊλάνδης.
— Εδώ και καιρό πάντως όλα τα αιτήματα και οι προτάσεις για άμισθους ή επιτίμους προξένους στην Ελλάδα και της χώρας μας στο εξωτερικό, περνάνε από διπλό κόσκινο μετά το χουνέρι που πήγαν να πάθουν στο ΥΠΕΞ με την περίπτωση του καταζητούμενου «επιχειρηματία» Αναστάσιου Πάλλη, για τον οποίο μάλιστα είχαν υπογραφεί τα πρώτα διατάγματα για την αποδοχή του διορισμού του ως προξένου του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε στην Αθήνα…

***

Προπομποί της ισοπέδωσης…

Διαβάζαμε και παρακολουθούσαμε τις ειδήσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου σε όλο τον κόσμο. Την οργάνωση εκδηλώσεων με τη συμμετοχή και τη συμβολή, όπου χρειαζόταν, των ελληνικών πρεσβειών και προξενείων και θυμηθήκαμε εκείνες τις αξέχαστες στιγμές, που ο Γ. Α. Παπανδρέου και ο φον Δημητράκης (Δρούτσας) ως δερβέναγας του ΥΠΕΞ απαγόρευσαν τον εορτασμό των εθνικών εορτών από τις πρεσβείες μας για λόγους, υποτίθεται, οικονομίας. Ήταν τόσο… ειλικρινείς οι προθέσεις τους, ώστε και όταν οι έλληνες διπλωμάτες εξασφάλιζαν την κάλυψη των, έστω και, μικροποσών για τις καθιερωμένες εκδηλώσεις και δεξιώσεις από την ευγενική προσφορά ελλήνων ομογενών και πάλι δεν επέτρεπαν τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Ποιος είπε ότι τα σχέδια ισοπέδωσης της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων προέκυψαν μόλις τώρα; Ίσως από τότε είχαν καταλάβει ακόμη και οι κηπουροί ότι ο εορτασμός της αντίστασης που συμβολίζει το «ΟΧΙ» θα εξέθετε τελικά και θα ενοχοποιούσε όλους τους εκπροσώπους των «ΝΑΙ».

Πάντως και πάλι, από τις πιο συγκινητικές εκδηλώσεις ήταν εκείνες στη Βόρειο Ήπειρο, στην Κλεισούρα Πρεμετής, στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου, στην Μπομποστίτσα Κορυτσάς, τόποι στους οποίους οι Έλληνες αντισταθήκαν και πολέμησαν τον εισβολέα. Εκδηλώσεις στις οποίες, πολύ σωστά, βρέθηκαν μπροστά ο πρέσβης μας στα Τίρανα κ. Ροκανάς και οι γενικοί πρόξενοι Αργυροκάστρου Ν. Κοτροκόης και Κορυτσάς Ι. Πεδιώτης, δίπλα στους μειονοτικούς που βρέθηκαν στο στόχαστρο των εθνικιστών που προφανώς και επιζητούν το σβήσιμο από την Ιστορία των λαμπρών σελίδων που έγραψε ο Ελληνικός Στρατός στη Βόρειο Ήπειρο. 


www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: