Δημοσιεύουμε επιστολή που κατέθεσε προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ο συν. Γιώργος Στεφανής για την περικοπή των δώρων στα παιδιά των συναδέλφων αλλά και την επίσκεψη στα σχολεία του κατεχόμενου Ριζοκάρπασου και του Φαρμακά στην Κύπρο, με αριθμό πρωτοκ. 3360/19-11-2013.
ΠΡΟΣ: ΔΣ ΕΣΗΕΑ
Αθήνα 19 Νοεμβρίου 2013
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Έξω από την αίθουσα του Θρόνου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, υπάρχει ένα εργόχειρο από το Ριζοκάρπασο της Κύπρου. Αυτό θα σας το βεβαιώσουν όσοι μετείχαν στην πρόσφατη αποστολή του Πρωθυπουργού στα Ιεροσόλυμα.
Σας το αναφέρω για να θυμίσω σε κάποιους παλιούς συναδέλφους του ΔΣ αλλά και να μάθουν οι νεότεροι, ότι από το 2004 αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ επισκεπτόταν το Ελληνοκυπριακό σχολείο του χωριού και πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στους μαθητές.
Η επίσκεψη αυτή δεν ήταν μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική, αφού το συγκεκριμένο χωριό, για όποιον δεν το γνωρίζει, είναι «εγκλωβισμένο» μετά την τουρκική επέμβαση και οι κάτοικοι του στην πλειονότητά τους είναι έποικοι. Όσοι εγκλωβίστηκαν «φυλάσσουν Θερμοπύλες». Αν και μίλια μακριά, είναι κατανοητό τι σημαίνει να ζεις σε «κατεχόμενη» περιοχή.
Με τις συναντήσεις αυτές είχε σφυρηλατηθεί στενός δεσμός μεταξύ της Ελλάδας και των «εγκλωβισμένων» του Ριζοκαρπάσου αλλά και με την Ένωση των Κυπρίων συναδέλφων. Έτσι δεν υπήρχαν περιθώρια σε κακόβουλους «να χτυπήσουν στη γλώσσα, στα πολιτισμικά και ιστορικά αποθέματά μας».
Δεν πιστεύω ότι στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ υπάρχουν πολλοί θιασώτες του «συνωστισμού» της Σμύρνης και της «νεκρής γλώσσας», γιατί η κυπριακή έχει πολλά Ομηρικά στοιχεία.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού «περί αγνοίας κράτους της Κύπρου», ανάλογες άλλωστε με εκείνες του Μέτερνιχ για την ύπαρξη ελληνικού έθνους.
Στη θητεία της προηγούμενης διοίκησης οι επισκέψεις αυτές σταμάτησαν, όπως και η επίσκεψη στον Φαρμακά της Κύπρου, το σχολείο του οποίου έχει υιοθετήσει η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ. Προφανώς επειδή η πλειοψηφία του ΔΣ με τους «συνεργάτες» της έτσι έκρινε.
Επειδή και τώρα, μπορεί να άλλαξαν κάποια πρόσωπα θέση, η πλειοψηφία είναι η ίδια όπως και οι «συνεργάτες», καλό είναι να αναθεωρήσετε την άποψη σας. Κι αυτό γιατί επιβάλλεται να δείξετε ότι το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έχει συνέχεια και συνέπεια και να μη κρύβεστε πίσω από το δάκτυλό σας, προβάλλοντας οικονομικούς λόγους. Κι αυτό γιατί κόστος είναι ελάχιστο. Επίσης ελάχιστο είναι και το κόστος των δώρων για τα παιδιά των συναδέλφων, που έκοψε η προηγούμενη διοίκηση με τους «συνεργάτες» της.
Η Διοίκηση της Ένωσης υποχρεούται να συμπαραστέκεται στους ανέργους συναδέλφους, αλλά αυτή την περίοδο και όσοι ακόμη είναι εργαζόμενοι, καθώς και οι συνταξιούχοι μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Οι νεότεροι, που ακόμη εργάζονται, έχουν συχνά καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους, συχνά μένουν απλήρωτοι ή υποχρεώνονται να εργάζονται "τζάμπα", ενώ οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί μειώσεις συντάξεων 40% και έπεται συνέχεια.
Το ποσό πάντως που απαιτείται για τα δώρα στα παιδιά συναδέλφων και των σχολείων της Κύπρου, καλύπτεται με τις αμοιβές τριών μηνών του υψηλόμισθου δικηγόρου, που κακώς προσέλαβε η ΕΣΗΕΑ, σε περίοδο κρίσεως. Βέβαια κρίθηκε αναγκαίος για να δώσει τις συμβουλές του στη σύνταξη της νέας … ΣΣΕ ή για την αποτροπή των απολύσεων ή τέλος πάντων για την αντιμετώπιση των περικοπών στις συντάξεις και την περίθαλψη αλλά και το «Μνημόσυνο» για το αγγελιόσημο.
Έτσι πήγε περίπατο η διατήρηση των σχέσεων ΕΣΗΕΑ-Κύπρου, σε μια περίοδο που η στήριξη είναι αναγκαία, όπως και το χαμόγελο στα πρόσωπα παιδιών συναδέλφων αλλά και σε εκείνα των σχολείων της Κύπρου.
Είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αυτά που «ενθυλακώνουν» κάποιοι εργοδότες από τις συνδρομές των συναδέλφων, τις οποίες δεν αποδίδουν, όπως και αυτά που οφείλουν άλλα σωματεία στην ΕΣΗΕΑ για τη συμμετοχή τους στις «τουφεκιές στον αέρα» ή απεργίες, όπως εσείς τις αποκαλείτε, την τελευταία τριετία. Αυτά όμως μπορούν να εισπραχθούν άμεσα ώστε να κλείσουν οι τρύπες και να γίνουν τα απολύτως αναγκαία, όπως το χρέος απέναντι στην Κύπρο και προς τα παιδιά των συναδέλφων.
Εκτός κι αν όλα αυτά είναι οι «οφειλές» που εξοφλεί η «πλειοψηφία των έξι», στους «χορηγούς» της, δηλαδή στους εργοδότες και σε κάποιους συνοδοιπόρους της από το λεγόμενο διασωματειακό.
Μπορεί η κρίση να μας έκανε φτωχούς, αλλά θέλω να πιστεύω ότι παραμένουμε δημοσιογράφοι και πάνω από όλα … Έλληνες.
Συναδελφικά
Γιώργος Στεφανής
Μέλος ΕΣΗΕΑ
Υ.Γ. Σας επισυνάπτω φωτογραφία με το αναμνηστικό του Ριζοκάρπασου από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου