Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Η Αλβανία δεν εντάσσει στο διμερή διάλογο με Ελλάδα την ΑΟΖ

Η Αλβανία δεν εντάσσει στο διμερή διάλογο με Ελλάδα την ΑΟΖ

Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ

Σε νέα βάση θέτει τη συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ελλάδα η Αλβανία, διαχωρίζοντας πλήρως τα χρονίζοντα και άλυτα ζητήματα των ελληνοαλβανικών σχέσεων από την υπόθεση των θαλάσσιων συνόρων.
Και τούτο την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συναντήθηκε χθες στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο της αλβανικής κυβέρνησης, Νίκο Πελέσι, έκανε λόγο για «αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό του momentum που έχει δημιουργηθεί στις ελληνοαλβανικές σχέσεις», σημειώνοντας ότι με την Αλβανία «μας συνδέει η προοπτική της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Απαντώντας σε ερώτηση της «Ε» μέσω της εκπομπής «Shqip» του αλβανικού τηλεοπτικού δικτύου Top Channel, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι δήλωσε ότι «η αλβανική κυβέρνηση, όπως οι εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, σέβεται τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου».

Το αλβανικό Σύνταγμα

«Το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο -όπως σημείωσε- ήταν πολύ σαφές επ' αυτού του σημείου, καθιστώντας άκυρη την εν λόγω συμφωνία, όσον αφορά την Αλβανία, αφ' ενός για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, οι οποίες αντέβαινον το αλβανικό Σύνταγμα, αφ' ετέρου για την ουσία της, η οποία βάσει της απόφασης που ελήφθη αντέκειτο προς το Σύνταγμα και έθετε την αλβανική πλευρά σε δυσμενή θέση».
Η νέα κυβέρνηση της Αλβανίας έχει κάνει σαφές ότι για την ΑΟΖ έχει ήδη απαντήσει το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο τον Ιανουάριο του 2010, με την ακύρωση της συμφωνίας του Απριλίου του 2009 με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Και τούτο ύστερα από την παρέμβαση της τότε αλβανικής αντιπολίτευσης -με επικεφαλής τον νυν πρωθυπουργό Εντι Ράμα- η οποία υποστήριξε πως οι ελληνικές βραχονησίδες βόρεια της Κέρκυρας δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και κατά συνέπεια ότι παραχωρήθηκε στην Ελλάδα θαλάσσιος χώρος περισσότερος από εκείνον που δικαιούται.
Ο κ. Μπουσάτι σημειώνει πάντως ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν αντιτάσσεται «στη διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για την επίτευξη συμφωνίας ορισμού των χωρικών υδάτων».
«Αφετηρία επίλυσης, ωστόσο, για την επίτευξη της συμφωνίας θα είναι το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές μέσα από τις οποίες πέρασαν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες σε παρόμοιες περιπτώσεις. Δεν θέλουμε να πάρουμε κάτι που δεν μας ανήκει και δεν θέλουμε και την άλλη πλευρά, την Ελλάδα, να τη θέσουμε σε δυσμενή θέση», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας.
www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: