Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Αρχισε η «μητέρα των μαχών»

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ή ταλάντευση ότι το πέρασμα σε ανώτερη φάση των δικαστικών ερευνών και η απαγγελία κατηγοριών εναντίον υπευθύνων που έπαιρναν μίζες από την αγορά όπλων ή πλούτιζαν παράνομα μέσω του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι κινήσεις απολύτως θετικές. Ανταποκρίνονται στο περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού. Μακάρι να οδηγηθούν σε καταδίκες και φυλακίσεις όσων αποδειχθούν ένοχοι ενώπιον των δικαστηρίων. Τελεία και παύλα επ' αυτού. Οι ένοχοι στη φυλακή, καμία επιείκεια απέναντί τους. Από εκεί και πέρα, η ανάγνωση των ονομάτων των κατηγορουμένων και οι γνωστές στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ διασυνδέσεις τους σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο με εν ενεργεία ή εν αποστρατεία πολιτικούς άνδρες οδηγεί σίγουρα στην εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων, άσχετα από τις ανεξάρτητες δικαστικές έρευνες.
Πολιτικοί αντίπαλοι -και μάλιστα εσωκομματικοί!- του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Βενιζέλου συνδέονται περισσότερο ή λιγότερο άμεσα με κάποιους κορυφαίους από τους κατηγορούμενους. Σε κάποιες, μάλιστα, περιπτώσεις τους είχαν διορίσει στις θέσεις, τις οποίες εκμεταλλεύθηκαν για να διαπράξουν τα εγκλήματα εναντίον της κρατικής περιουσίας για τα οποία κατηγορούνται.
Καραμανλικοί και παπανδρεϊκοί ως πολιτικά αντιπολιτευτικά ρεύματα μέσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα δέχονται πλήγματα από αυτές τις ιστορίες. Φίλος του Κώστα Καραμανλή ο ένας πρόεδρος του Τ.Τ. Φίλος του Γιώργου Παπανδρέου ο άλλος, ο αντικαταστάτης του πρώτου. Αλλά και κάποιοι από το κάποτε αποκληθέν «εκσυγχρονιστικό» ρεύμα του ΠΑΣΟΚ σίγουρα δεν αισθάνονται καθόλου καλά τελευταία με την πορεία των δικαστικών ερευνών. Πολλοί αναπόδεικτοι ισχυρισμοί κυκλοφορούν γύρω από τις υποθέσεις που εκκρεμούν δικαστικά. Η προέλευσή τους είναι πάντοτε πολιτική - πράγμα που τις καθιστά μεν ύποπτες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι και υποχρεωτικά αβάσιμες. Να δούμε τι θα αποδειχθεί στα δικαστήρια.
Τον υπέρ πάντων αγώνα για την πολιτική της επιβίωση δίνει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Αρχισε η «μητέρα όλων των μαχών» με ορίζοντα τις ευρωεκλογές! Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν εμάς αυτές οι εξελίξεις. Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τη μετατροπή της πιθανής εκλογικής ήττας της σε συντριβή που ενδέχεται να οδηγήσει στην κατάρρευσή της. Τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει θα υπερβούν τα συνηθισμένα.
Καθόλου ακίνδυνη δεν είναι αυτή η αναμέτρηση. Οχι μόνο για τον λαό, αλλά και για κορυφαίους... οικονομικούς παράγοντες! Οσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό, η ήδη παρατηρηθείσα ανάμειξη ονόματος ισχυρού επιχειρηματία ως κατηγορουμένου προοιωνίζεται την έκταση της επερχόμενης αναστάτωσης. Δεν γνωρίζουμε αν αυτή θα οδηγήσει σε εκτεταμένες ανακατατάξεις στην κορυφή του ελληνικού κατεστημένου ή αν θα ανακ0οπεί η τάση αυτή εν τη γενέσει της. Θα παρακολουθήσουμε, πάντως, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και στον τομέα αυτόν.
Η λύσσα του Σόιμπλε, πάντως, να επαναλαμβάνει με ιδιαίτερη επιμονή από καιρού εις καιρόν ότι «η ελληνική ελίτ είναι διεφθαρμένη, ανίκανη κ.λπ.» ομολογούμε ότι μας έχει προκαλέσει βαθύτατη εντύπωση. Αλλο να λέει αυτά τα πράγματα ένας αριστερός πολιτικός και άλλο ένας πολιτικός βαθύτατα δεξιός σαν τον Σόιμπλε. Δείχνουν να επιδιώκουν οι Γερμανοί αλλαγές στην κορυφή του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου ώστε να διαμορφώσουν μια νέα ηγεμονική μερίδα του αποκλειστικά «γερμανόφρονος» ελληνικού οικονομικού κατεστημένου.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: