Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΕΠΕΒΑΛΛΕ ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΤΩΝ Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό για κατασκοπεία ο Μεχμέτ Μποσταντζή.Πιάστηκε το 2009 να φωτογραφίζει στρατόπεδο στη Σαμοθράκη του Έβρου

.
Ένοχος για την κατηγορία της προδοτικής και κατ’ εξακολούθηση κατασκοπείας κρίθηκε ο φωτογράφος Μεχμέτ Μποσταντζή, από το Εφετείο της Θράκης. Η υπόθεση επέστρεψε χθες στις δικαστικές αίθουσες και στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, την οποία εξέτισε και σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου θα έχει την υποχρέωση μόνο της εμφάνισης μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας του.  

Ο Μεχμέτ Μποσταντζή γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1979 στο Σιδηροχώρι Έβρου  και κατά την περίοδο της σύλληψής του κατοικούσε στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης μαζί με τη σύζυγό του. Όταν αποφυλακίστηκε, πήγε στο Μεγάλο Δέρειο μαζί με τον πατέρα του. Η δίωξή του έγινε σύμφωνα με το Άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα σχετικά με παραβίαση μυστικών της Πολιτείας και με το Άρθρο 148, 149 για Κατασκοπεία. Στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, βρέθηκαν φωτογραφίες στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε Αλεξανδρούπολη (Στρατόπεδο «Κανδηλάπτη»), Παλαγία (Στρατόπεδο «Καραμανίδη»), Δορίσκο, Άβαντα, Καβησό, Δίκελλα, όπως επίσης και από το Κέντρο Τεθωρακισμένων Αυλώνα. Από την έρευνα που έγινε στο κατάστημα φωτογραφικών ειδών βρέθηκαν επίσης φωτογραφίες από τους εσωτερικούς χώρους του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, φωτογραφίες παρελάσεων, από τον υποσταθμό της ΔΕΗ στην περιοχή Κέχρου Ροδόπης ακόμα και αποκόμματα εφημερίδων της Θράκης. 

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΚΕ ΤΟ 2009 ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 

Ο 34χρονος σήμερα Μ. Μποσταντζή συνελήφθη στις 26 Ιουλίου του 2009 όταν εντοπίστηκε από σκοπό στρατοπέδου στη Σαμοθράκη.  Κινούνταν ύποπτα έξω από το στρατόπεδο και τράβηξε την προσοχή του φαντάρου που ειδοποίησε τους ανωτέρους του, ότι ένα όχημα «κινούνταν ύποπτα έξω από το στρατόπεδο», όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο Εφετείο της Θράκης. Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο φωτογραφείο εκείνη την εποχή, βρέθηκαν περισσότερες από 400 φωτογραφίες που χαρακτηρίστηκαν «ύποπτες». Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, ο κ. Μποσταντζή είχε φωτογραφίσει εκτός από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, αλλά και εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην Κομοτηνή. Ο κ. Μποσταντζή, παραδέχτηκε πως δούλευε για Τούρκους αξιωματικούς και αστυνομικούς και πως θα έδινε εκεί το φωτογραφικό υλικό. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «στρατολογήθηκε» όταν απειλήθηκε από Τούρκους που του συστήθηκαν ως αστυνομικοί και στρατιωτικοί σε ταξίδι του στην Προύσα όπου διατηρούσε κατοικία. Η σχέση του με την Τουρκία ξεκινά από τα σχολικά του χρόνια, αφού στην Άγκυρα φοίτησε στο σχολείο και σπούδασε μετέπειτα.

ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ 

Κατά τη σύλληψη του, το 2009, στο αυτοκίνητο που είχε ενοικιάσει στη Σαμοθράκη βρέθηκαν κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα τρίποδο φωτογραφικής μηχανής, φωτογραφική μηχανή ΝΙΚΟΝ, δύο φακοί ΝΙΚΟΝ και ΤΑΜRΟΝ, ένας σουγιάς με θήκη, ένα βιβλιάριο και μία κάρτα της Εθνικής Τράπεζας, ένα πορτοφόλι, ένα κινητό τηλέφωνο Trident, μία κάρτα μνήμης Sandisk και μία κάρτα μνήμης Pretec, η οποία περιείχε 300 περίπου φωτογραφίες από στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις εθνικού περιεχομένου. Ακολούθησε έλεγχος στο αυτοκίνητό του, που βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη και βρέθηκε κινητό τηλέφωνο ΝΟΚΙΑ με τουρκική σύνδεση κινητής τηλεφωνίας. Ήδη από τις πρώτες ώρες της σύλληψης του ζήτησε να συνεργαστεί με τις διωκτικές αρχές στις οποίες αποκάλυψε την ύπαρξη φακέλων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, όπου βρέθηκαν φωτογραφίες στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Μάλιστα φέρεται να ομολόγησε ότι σε κάθε αποστολή αμειβόταν με 500 ευρώ, προκειμένου να τις διαβιβάσει σε αυτούς που τον στρατολόγησαν. 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Η ΕΝΟΧΗ 

Από το δικαστήριο απουσίαζε ο Μεχμέτ Μποσταντζή ενώ τον εκπροσώπησε ο συνήγορος του, δικηγόρος Ξάνθης Γιάννης Μπάρκας. Πρόταση του εισαγγελέα ήταν ο κατηγορούμενος να κριθεί ένοχος, καθώς όπως είπε, ο ίδιος «αποδέχθηκε ότι τέλεσε την πράξη αν και γνώριζε ότι αυτό που έκανε ήταν παράνομο, υποστηρίζοντας ότι το έκανε κάτω από πίεση που του ασκήθηκε από Τούρκους ένστολους, ισχυρισμός που είναι μετέωρος». Η κατηγορία της προδοτικής και κατ΄ εξακολούθηση κατασκοπείας αποδείχθηκε και πρέπει να κριθεί ένοχος ο κατηγορούμενος κατέληξε ο εισαγγελέας. 

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ 

Το ερώτημα αν οι φωτογραφίες που είχε στην κατοχή του, ο κατηγορούμενος θέτουν εν αμφιβόλω την ασφάλεια της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, έθεσε ο συνήγορος του κατηγορούμενου Γιάννης Μπάρκας ζητώντας από το προεδρείο να εξετάσει τις φωτογραφίες. «Αφού επισκοπηθούν οι φωτογραφίες θα πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα: Αν αποτυπώνεται το κρατικό απόρρητο; Αν αποδυναμώνεται η θέση της χώρας; Αν μπορούν να προκληθεί κίνδυνος για την Ελλάδα και αν η Τουρκία έλαβε γνώση αυτών εικόνων;». Κατά τον συνήγορο του κατηγορουμένου, οι φωτογραφίες δεν αποτύπωναν απόρρητες και μυστικές εγκαταστάσεις και χαρακτήρισε μάλιστα «ηλίθια» την πράξη του,  που όμως δε θα μπορούσε, όπως είπε,  να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας. 

Ο ίδιος τόνισε πως η πράξη του ήταν κατακριτέα ωστόσο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κατασκοπεία. «Η θέση της υπεράσπισης είναι ότι αυτά που φωτογράφιζε δεν είναι μυστικά και συνεπώς δε θα μπορούσε και δε θα έπρεπε να αποδοθεί σε βάρος του η κατηγορία της κατασκοπείας», τόνισε στις δηλώσεις του, ο κ. Μπάρκας. Πρόσθεσε δε ότι, «μυστικό θα ήταν σύμφωνα με τη νομολογία που υπάρχει στα δικαστήρια και σύμφωνα με την ανάλυση, αυτό που είναι γνωστό σε ένα συγκεκριμένο κύκλο προσώπων και δε θα πρέπει να διαρρεύσει σε ευρύτερο κύκλο προσώπων. Όταν τώρα αυτός φωτογραφίζει από τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο στρατόπεδα, δηλαδή φωτογραφίζει εικόνες τις οποίες και εμείς αντιλαμβανόμαστε, και εμείς βλέπουμε, δε θεωρώ ότι οι φωτογραφίες αυτές μπορούν να θεωρηθούν κρατικά μυστικά και μυστικά του κράτους, έτσι ώστε να υπάρχει το αδίκημα για το οποίο κατηγορήθηκε». 

Ο 34χρονος Μεχμέτ Μποσταντζή κρίθηκε και σε δεύτερο βαθμό ένοχος για την κατηγορία της προδοτικής και κατ΄ εξακολούθηση κατασκοπείας και του επιβλήθηκε όπως και πρωτόδικα ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών. Αποφυλακίστηκε, αφού εξέτισε την ποινή του με δύο και πλέον χρόνια παραμονής του στις φυλακές της Κομοτηνής και αυτή τη στιγμή υποχρεούται να παρουσιάζεται μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.  

www.xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: