Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Δεν πέρασε το «τσάμικο ψήφισμα» από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων – Οι Τσάμηδες επιτέθηκαν στον Ντούλε


Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αλβανικής βουλής εξέτασε σήμερα το προκλητικό ψήφισμα των Τσάμηδων χωρίς ωστόσο να το εγκρίνουν καθώς οι δυο εισηγητές Qemal Minxhozi του ΣΚ και Fatbardh Kadilli του ΔΚ δήλωσαν πως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν πιο προσεκτικά το κείμενο ούτος ώστε να παρουσιάσουν την τελική έκθεση.

«Θέλουμε χρόνο για να εργαστούμε πιο σοβαρά πάνω σε αυτό το ψήφισμα» δήλωσε ο εισηγητής του Δημοκρατικού Κόμματος Fatbardh Kadilli, ενώ ο έτερος εισηγητής του ΣΚ, Qemal Minxhozi, υποστήριξε ότι το ψήφισμα χρειάζεται ανασύνταξη του περιεχόμενου διότι είναι απαράδεκτο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες τάχθηκε εξ αρχής κατά της έγκρισης του προκλητικού ψηφίσματος. «Τι είναι αυτό το ψήφισμα και πάνω σε ποια νομική βάση θα εξεταστεί;» δήλωσε ο Ντούλες.
«Είναι μια νομική πρωτοβουλία βασισμένη στο Σύνταγμα» απάντησε αμήχανα ο πρόεδρος του τσάμικου κόμματος PDIU.
«Το Σύνταγμα έχει αλλάξει και δεν επιτρέπει την εξέτασή του» συνέχισε ο Ντούλες προκαλώντας εκνευρισμό στους Τσάμηδες βουλευτές της Επιτροπής.
Η συζήτηση «ξέφυγε» όταν ο βουλευτής του PDIU Dashamir Tahiri μην έχοντας επιχειρήματα για να αντικρούσει τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, του απευθύνθηκε με γλώσσα πεζοδρομίου: «Είσαστε παλιάτσος, δεν είμαστε για την διαδικασία εδώ, μην λέτε τα ίδια πράγματα». 
Η ένταση συνεχίστηκε με τον Ντούλε να δέχεται φραστική επίθεση από τον Idrizi ο οποίος του είπε «βούλωσε το, αλλιώς αλλάζω λεξιλόγιο…».
Στη συνέχεια η βουλευτής του ΣΚ Arta Dade προσπαθώντας να ηρεμίσει τα πνεύματα κάλεσε τον βουλευτή του PDIU Dashamir Tahiri να ζητήσει συγγνώμη από τον Ντούλε, ο οποίος όμως αντί της συγγνώμης συνέχισε να τον προκαλεί λέγοντας πως «θα ζητήσει συγγνώμη μόνο όταν ο Ντούλες ζητήσει συγγνώμη από τους Αλβανούς γι’ αυτό που τους έχει κάνει».
Μετά από αυτό ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ αποχώρησε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων δηλώνοντας πως «αυτή είναι συμπεριφορά πεζοδρομίου».
Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος των Τσάμηδων Sheptim Idrizi είπε: «Θέλουμε την κατανόησή σας καθώς το ζήτημα των τσάμηδων είναι μια σαφής ιστορία και εμεις υποφέρουμε την γενοκτονία. Το τσάμικο ζήτημα βαραίνει την συνείδηση των 300 χιλιάδων Αλβανών. Αυτή η γενοκτονία έχει παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως το ψήφισμα επιδιώκει καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Να μην κρύψουμε τα προβλήματα με την Ελλάδα, εμείς συγχωρούμε, αλλά δεν ξεχνάμε. Μιλάμε για εκατοντάδες σκοτωμένους ανθρώπους και για μια 20χρονη ιστορία, η οποία περιστρέφεται στα τραπέζια της αλβανικής πολιτικής. Ακόμη και η ελληνική πλευρά έχει χαρακτηρίσει (!) το τσάμικο ζήτημα ως ένα νομικό ζήτημα. Εμείς θέλουμε επανενεργοποίηση της συνθήκης φιλίας καθώς και την άρση του εμπόλεμου νόμου. Δεν μπορούμε να είμαστε θύματα διακρίσεως και να χάνουμε χρόνο άδικα σε αυτήν την Επιτροπή. Ξέρετε την ιστορία της Τσαμουριάς, δεν ζητούμε την αλλαγή των συνόρων, απλά θέλουμε να χαρούμε τα σπίτια μας. Κάντε δύο άρθρα για να επανενεργοποιηθεί η συνθήκη φιλίας και για την ακύρωση του εμπόλεμου νόμου, εμείς συμφωνούμε. Αν μας υποστηρίζετε για το ζήτημα των τσάμηδων ας μην χάνουμε τον χρόνο μας σ’ αυτήν την Επιτροπή».
Τελικά η συζήτηση ήταν άκαρπη ενώ οι εισηγητές δήλωσαν πως το ψήφισμα θα ξανασυζητηθεί την επόμενη Τρίτη.
www.aftonomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: