Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΥΠ. ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ

Από πότε διεκδικεί λόγο για την ελληνική νομοθεσία, σε ό,τι αφορά μάλιστα τη Θράκη, η αμερικανική Μόνιμη Αντιπροσωπία στον ΟΑΣΕ, εις απάντηση μάλιστα επιστολής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης;

Έστειλαν επιστολή στην αμερικανική ΜΑ καταγγέλλοντας τον νόμο για τους ιμάμηδες και ο αμερικανός πρέσβης τους καθοδηγεί να στραφούν σε μια συγκεκριμένη συνάντηση στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ (HDIM). Αλλά δεν έφθανε αυτό στον κ. Ίαν Κέλι. Ο αμερικανός πρεσβευτής δηλώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελευθερία της σκέψης και της θρησκευτικής συνείδησης όπως καταγράφονται στην τελική πράξη του Ελσίνκι και στην Πράξη της Βιέννης, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν όλα τα συμμετέχοντα κράτη να εφαρμόσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά την ελευθερία, τη θρησκεία ή την πίστη.

****

— Εκλεκτικές συγγένειες και ιδιαίτερες σχέσεις φαίνεται ότι αναπτύσσονται μεταξύ του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας Έντι Ράμα και της ακροδεξιάς εθνικιστικής Κοκκινόμαυρης Συμμαχίας. Και η «κολεγιά» αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αν λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις προβλέψεις για επικράτηση του κ. Ράμα στις εκλογές. Το ΚΕΑΔ και η Ομόνοια, που το υποστηρίζουν, βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς έχουν αποστασιοποιηθεί από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, που συνεργάζεται με τα κόμματα των Τσάμηδων, και ενώ είχαν ανοίξει διάλογο με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, πρόεκυψε η σφήνα του εθνικιστή, φασιστοειδούς Σπαχίου…

Πάντως ήταν μια ανάσα για τη μειονότητα ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, που έγινε σε όλες τις περιοχές της με κεντρικές εκδηλώσεις στο Αργυρόκαστρο, την Κορυτσά, τη Δερβιτσάνη, τους Αγίους Σαράντα και τη Χειμάρρα…

— Δεν ήταν και πολύ ευχάριστη η έκπληξη που επεφύλαξαν οι ψηφοφόροι στον κ. Γκρούεφσκι στις δημοτικές εκλογές που κουτσά στραβά διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα στα Σκόπια. Στον κρίσιμο δήμο του Κίτσεβο εμφανίστηκε ένας υποψήφιος από το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι έχων τη στήριξη και της αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι τα δυο κόμματα είναι στα μαχαίρια. Ο λόγος ήταν άλλος: Τα σλαβομακεδονικά κόμματα έδιναν στο Κίτσεβο αγώνα εντυπώσεων και ουσίας εναντίον του κοινού υποψήφιου των αλβανικών κόμματων. Τελικά νικητής αναδέχθηκε ο αλβανός υποψήφιος και η αίσθηση ήταν μεγάλη, ώστε αναγκάστηκε ο ίδιος ο κ. Γκρούεφκσι να σπεύσει στον δήμο και να εκφράσει τη δέσμευση ότι το Κίτσεβο είναι και θα παραμείνει εντός της «Μακεδονίας»…

— Αν και τα πράγματα έχουν πάει πίσω, λόγω της εσωτερικής κατάστασης στα Σκόπια και στην Ελλάδα, μην αποκλείσετε να κάνει μια τελευταία προσπάθεια ο επίτροπος Σ. Φούλε για να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα εν όψει τη διαμόρφωσης της ενδιάμεσης έκθεσής του, που θα υποβάλει στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και στην οποία θα καταγράφει την πρόοδο που έχουν επιτελέσει τα Σκόπια, τόσο σε ό,τι αφορά κριτήρια που έχει θέσει η ΕΕ όσο και στις εξελίξεις (;) στο θέμα της ονομασίας.

— Επικεφαλής στο διπλωματικό γραφείο υπουργού ανέλαβε ο Λουκάς Καρατσώλης Πληρεξούσιος Υπουργός Β', προερχόμενος από την επίκαιρη μεν, αλλά όχι και τόσο πρώτης γραμμής, Δ4 Διεύθυνση Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Μειονοτήτων, Προσφύγων και Μεταναστών. Εξάλλου η υψηλή πολιτική, όπως σας έχουμε εγκαίρως ενημερώσει, έχει περάσει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όσο για τη θέση του γενικού γραμματέα δεν υπήρξαν εκπλήξεις, καθώς ο Αναστάσιος Μητσιάλης ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του. Με πλεονέκτημα τη γενικότερη αποδοχή της οποίας τυγχάνει από τις ιδεολογικές και κομματικές ομάδες του υπουργείου, μπορεί μέσα στις δύσκολες αυτές συνθήκες να συμβάλει τουλάχιστον στη μεγιστοποίηση της απόδοσης της Διπλωματικής Υπηρεσίας και στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής και οικονομικής διπλωματίας. Εδώ είμαστε, για να τον συγχαρούμε για επιτυχίες, αλλά και για να του ασκήσουμε κριτική όταν και όποτε χρειαστεί.

— Ο Μεχμέτ Ντερντιμάν είναι πρώην πρόεδρος των ΕΠΑΘιτών δασκάλων της Ροδόπης και γνωστός για τη δράση του. Ο κ. Ντερντιμάν είναι εκείνος ο δάσκαλος που είχε αντιδράσει έντονα όταν σε σχολική γιορτή της 28ης Οκτώβριου είχαν δοθεί για απαγγελία ποιήματα και σε παιδιά της μειονότητας και ο ίδιος είχε δυσαρεστηθεί προφανώς γατί μιλούσαν για την «πατρίδα Ελλάδα». Έβαλε μάλιστα μπροστά τους γονείς, να ζητήσουν να απέχουν τα παιδιά τους από τη γιορτή.

Ο κ. Ντερντιμάν, όταν έγιναν οι συγχώνευσης των σχολείων, έχασε τη θέση του διευθυντή, την οποία ανέλαβε ο αρχαιότερος, οπότε και εξαφανίστηκε από το σχολείο, μέχρι που έγινε ΕΔΕ και τιμωρήθηκε με εξάμηνη παύση. Τώρα βρέθηκε ότι φόρτωσε το τηλέφωνο του σχολείου με 4.000 ευρώ, γιατί, όπως είπε, μιλούσε με την Τουρκία για να οργανώσει μια εκδήλωση και κηρύχτηκε νέα ΕΔΕ εις βάρος του.

— Ελάχιστα ενδιαφερόταν για τις ΕΔΕ, ελπίζοντας και στις πολιτικές πλάτες, μια και ήταν και υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές με τη ΝΔ, αλλά ξαφνικά πρόεκυψαν οι εξελίξεις με την «τρόικα» και τους επίορκους και, καθώς δεν αποκλείεται να κινδυνεύει και η θέση του με δεύτερη καταδίκη σε ΕΔΕ, ξεκίνησε εκστρατεία για να απαλλαγεί. Στο πλαίσιο αυτό βρέθηκε στην Αθήνα, όπου συνοδεία μειονοτικών βουλευτών έκανε επαφές στη Βουλή και στο υπουργείο Παιδείας. Μήπως ήταν προτιμότερο οι βουλευτές να πληρώσουν τα 4.000 ευρώ, ή τουλάχιστον να ζητήσουν να τα καταβάλει το προξενείο, που δεν έχει και οικονομικά προβλήματα;
— Μακροσκελής η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλου στον Α. Νταβούτογλου και στην επιστολή του, με την οποία ουσιαστικά έβαζε… όρους για να μπορέσει η Κύπρος να συνεχίσει την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της και χρησιμοποίησε εκβιαστικά και το «χαρτί» της διχοτόμησης. Αλλά η επιστολή του έλληνα υπουργού ίσως θα έπρεπε να είναι πιο περιεκτική, συνοπτική και ουσιαστική. Με μεγάλες ιστορικές αναδρομές, μάλλον θα κούρασε εκείνους που υποχρεώθηκαν να τη διαβάσουν έως τέλους στο τουρκικό ΥΠΕΞ…

****

Πάλι τελευταίοι τρέχουμε…

Δεν ξέρουμε εάν πρέπει να το χαρακτηρίσουμε τύχη η ατυχία, αλλά είναι γεγονός ότι ο πρέσβης Σ. Λαμπρίδης δεν θα πλήξει στο πρώτο πρεσβευτικό πόστο του. Έτσι, μόλις έφυγε από την Αθήνα για να αναλάβει το Τελ Αβίβ, έσκασε η ιστορία της «συγγνώμης» του κ. Νετανιάχου στον Ερντογάν και η ανησυχία που έπεσε στην Αθήνα για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν στις ισραηλοελληνικές σχέσεις. Θα μπορούσα να σας διαβεβαιώσω ότι καμία αρνητική συνέπεια δεν θα υπήρχε, εφόσον φυσικά θα μπορούσαμε να δούμε με σοβαρότητα, σταθερότητα και ειλικρίνεια τις σχέσεις με το Ισραήλ και όχι ευκαιριακά, με ενθουσιώδη ξεπετάγματα τα οποία λησμονούνται αμέσως μετά, περιμένοντας το επόμενο ζήτημα επικαιρότητας για να ξανακινηθούν οι διμερείς σχέσεις.

Η Άγκυρα απέδειξε ότι μπορεί να είχε ψυχρό πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά δεν υπέκυψε στον πειρασμό να τα βρει με το Τελ Αβίβ, βάζοντας νερό στο κρασί της, και κυρίως επέμεινε στην προβολή και ανάδειξη των κοινών πεδίων που μπορεί να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες. Να συνεργαστούν, κρατώντας τις διαφορετικές θέσεις και εκτιμήσεις για σημαντικά και φλέγοντα ζητήματα της περιοχής.

Έτσι ίσως θα πρέπει να δούμε και εμείς τη σχέση μας με το Ισραήλ και όχι ξαφνικά να θυμόμαστε τον Νετανιάχου και το Τελ Αβίβ, όταν μαθαίνουμε ότι μίλησαν τηλεφωνικά οι κ. Νετανιάχου και Ερντογάν... 

www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: