Τα τελευταία χρόνια αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο η πλήρης ταύτιση απόψεων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στο Κυπριακό, κάτι που οδήγησε στην επινόηση του όρου «ΔΗΣΑΚΕΛ». Το ένα κόμμα βασίζει την ύπαρξη και τη δύναμή του στο άλλο και αυτό καταδεικνύεται από τις στημένες διαφωνίες, τις χλιαρές αντιπαραθέσεις σε ουσιώδη ζητήματα, ακόμη και την πλήρη συμφωνία σε ορισμένα άλλα θέματα. Τα δύο κόμματα βρίσκονται σε πλήρη σύμπνοια όσον αφορά την αποδοχή της ρατσιστικής, βρετανόπνευστης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ). Αυτή η εμμονή στη ΔΔΟ φανερώνει αφ’ ενός τη διαχρονικήεξυπηρέτηση ιμπεριαλιστικών συμφερόντων από το ΑΚΕΛ. Αφ’ ετέρου, ωστόσο, αποδεικνύει και τον ευνουχισμό μεγάλης μερίδας της ενωτικής παράταξης από τον ΔΗΣΥ, αφ’ ης στιγμής άνθρωποι που πολέμησαν –ή λένε πως πολέμησαν- για την Ένωση με την Ελλάδα, τώρα υπακούν στα κελεύσματα του Νίκου Αναστασιάδη και αποδέχονται μια λύση που εξυπηρετεί τα τουρκοβρετανικά συμφέροντα. Στο ίδιο μήκος κύματος, λοιπόν, δηλαδή την πλήρη υποταγή στο Στέμμα, το ΔΗΣΑΚΕΛ υποστηρίζει και την παραμονή των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.
Όσον αφορά το ΑΚΕΛ, ακόμα κι αν αφήσουμε κατά μέρους την κραυγαλέα απουσία του κόμματος από τον αγώνα της ΕΟΚΑ, οι ενέργειές του κατά την περίοδο που υπήρξε κυβέρνηση είναι εξόφθαλμα φιλοβρετανικές. Με το μνημόνιο συναντίληψης Μπράουν-Χριστόφια, το οποίο έσπευσε ο τελευταίος να υπογράψει άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, οι δύο πλευρές ανέλαβαν την υποχρέωση να «εργαστούν εποικοδομητικά για όλα τα θέμα που προκύπτουν από τη Συνθήκη για την Εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας» [1]. Προφανώς, η συγκεκριμένη διάταξη φωτογράφιζε το θέμα των Βάσεων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ανωτέρω Συνθήκης είναι αφιερωμένο σε αυτές.
Στη συνέχεια είχαμε τη μνημειώδη, πλέον, δήλωση του προέδρου Χριστόφια στο Ινστιτούτο Brookings ότι το θέμα των Βάσεων θα λυθεί από τα «παιδιά και τα εγγόνια μας» (“So the problem of the Bases it’s a problem which is going to be solved by our children and grandchildren together, Greek Cypriots and Turkish Cypriots, being masters of their land”) [2]. Αναπόδραστα, λοιπόν, όταν ομάδα διαδηλωτών διοργάνωσε διαμαρτυρία εναντίον των Βρετανικών Βάσεων την 2α Ιανουαρίου 2012, το ΑΚΕΛ καταδίκασε ασμένως την ενέργεια αυτή [3].
Ενδιαφέρον, όμως, προκαλεί η στάση της «πατριωτικής δεξιάς», του κατ’ επίφασιν εθνικόφρονος ΔΗΣΥ σχετικά με το θέμα των Βάσεων. Το 1977, σε μια περίοδο όπου οι Βρετανοί σκέφτονταν να εγκαταλείψουν τις Βάσεις λόγω κόστους, ο Γλαύκος Κληρίδης, τότε διαπραγματευτής για το Κυπριακό, τους διαβεβαίωνε ότι καμία πολιτική παράταξη δεν ανησυχεί για το θέμα των Βάσεων, με πιθανή εξαίρεση το Βάσο Λυσσαρίδη. Επίσης, ο Κληρίδης δήλωνε πως οι Βάσεις αποτελούσαν μια σημαντική πηγή εργασίας για τους Κυπρίους [4]. Επιβεβαίωνε, δηλαδή, έστω εμμέσως, ότι δεν επρόκειτο να τεθεί θέμα Βάσεων.
Όταν, όμως, ο Γλαύκος Κληρίδης ανέβηκε στο ύπατο αξίωμα του κράτους έγινε πιο ξεκάθαρος. Μετά τη διαδήλωση εναντίον της ανέγερσης αντενών από τους Βρετανούς στο Ακρωτήρι το 2001, ο τότε ΠτΔ Γλαύκος Κληρίδης αφού καταδίκασε τα «απαράδεκτα γεγονότα» που έλαβαν χώρα έξω από τις εγκαταστάσεις της RAF στο Ακρωτήρι, ξεκαθάρισε ρητά ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να θέσει θέμα Βάσεων, γιατί η Κύπρος δεν μπορεί να ανοίξει νέα μέτωπα [5]. Μα, αυτήν ακριβώς τη ρητορεία χρησιμοποιούν Χριστόφιας και ΑΚΕΛ! Συναφείς ήταν και οι δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη αναφορικά με τη διαδήλωση εναντίον των Βάσεων στο Ακρωτήρι τον Ιανουάριο του 2012, με τις οποίες εξέφραζε τη διαφωνία του με την ανάληψη πρωτοβουλιών από «μεμονωμένες ομάδες» και συνιστούσε ψυχραιμία [6].
Δε μας εκπλήσσουν καθόλου οι συγκλίνουσες θέσεις των δύο πόλων εξουσίας, οι οποίοι οδήγησαν την κοινωνία μας σε ηθική χρεοκοπία. Και οι δύο εκπροσωπούν την αγγλοθρεμμένη νομενκλατούρα που άφησαν πίσω οι αποικιοκράτες για να ελέγχουν κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής, από την πολιτική ζωή και το νομικό σύστημα μέχρι τη χρήση του λατινικού αλφαβήτου στις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Το «αντι-ιμπεριαλιστικό» ΑΚΕΛ και ο «πατριωτικός» ΔΗΣΥ προσπαθούν να καταπνίξουν κάθε φωνή διαμαρτυρίας εναντίον των Βρετανών. Τέρμα η ανοχή, λοιπόν, απέναντι σε όσους εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα και τάσσσονται με τους αποικιοκράτες αντί με το λαό τους. Ξυπνούμε από το λήθαργο στον οποίο μας έριξε η κομματοκρατία και ο αστικός μύθος των δήθεν αντίθετων πόλων· η ταύτισή τους είναι πασίδηλη. Όσοι ενεργούν ενάντια στα συμφέροντα του τόπου είναι εχθροί μας, είτε είναι ημέτεροι είτε ξένοι.
www.efylakas.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου