Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΘΛΙΒΕΡΟ ΡΕΚΟΡ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ Έκθεση-κόλαφος για την Άγκυρα


Αποτροπιαστικό ρεκόρ σημειώνει η Τουρκία στον τομέα της ελευθερίας του Τύπου, της λογοκρισίας και της αυτολογοκρισίας, καθώς και σε φυλακίσεις δημοσιογράφων.

Η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), σε έκθεσή της, μιλά για μια από τις μεγαλύτερες εκστρατείες φίμωσης του Τύπου στην πρόσφατη ιστορία, καθώς στην Τουρκία 61 δημοσιογράφοι βρίσκονται έγκλειστοι για λόγους σχετικούς με την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Μεταξύ των κατηγοριών που προσάπτονται είναι εκείνες της «τρομοκρατίας», αλλά και της «δυσφήμησης της τουρκικής εθνικής ταυτότητας». 

Από την πλευρά της, η Τουρκία κάνει λόγο για «αδικήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την άσκηση των δημοσιογραφικών καθηκόντων» και μάλιστα χαρακτηρίζει «υπερβολικές» τις αιτιάσεις της επιτροπής.

Το 70% των κρατούμενων δημοσιογράφων είναι Τούρκοι πολίτες κουρδικής εθνικότητας.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων κάνει επίσης λόγο για το σοβαρό θέμα το οποίο εγείρεται από την αυτολογοκρισία των εργαζόμενων στον Τύπο. 

Αφορμή έχουν αποτελέσει κατά καιρούς σχόλια του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν, ο οποίος έχει καλέσει τα ΜΜΕ της χώρας του να πειθαρχούν ή και να απολύουν τα «ανυπάκουα» μέλη του προσωπικού τους.

 
www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: