Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΛΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Βαρύ πλήγμα στην Άγκυρα

Της Λιάνας Μυστακίδου

Η Τουρκία δεν κατάφερε τελικά να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που ονειρευόταν στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Ερντογάν χρησιμοποίησε τη θρησκεία για να επιβληθεί στους Σουννίτες Μουσουλμάνους της περιοχής.

Αλλά το προσωπείο έπεσε πολύ γρήγορα και αποκαλύφθηκε η γύμνια. 

Ο νέος Πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Ισραήλ Ατίφ Σελίμ, υποβάλλοντας τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες, δήλωσε ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει και θα εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ και επαναβεβαίωσε τον ηγετικό ρόλο του Προέδρου Μοχαμέντ Μόρσι στον αραβικό κόσμο. Αυτό ήταν ένα βαρύτατο πλήγμα έναντι της Άγκυρας και της αλλοπρόσαλλης εξωτερικής πολιτικής της. 

Αρχικά η Άγκυρα υποστήριξε με όλη τη δύναμη του Σουννίτες αντικαθεστωτικούς του Προέδρου Άσαντ που είχαν στους κόλπους τους και αντάρτες διαφόρων ισλαμικών οργανώσεων που πρεσβεύουν το τζιχάντ (ιερό πόλεμο)και συνδέονται με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Τώρα ο λαλίστατος κ. Νταβούτογλου εκλιπαρεί τις δυο πλευρές για ανακωχή! Τι θα λέει τώρα ο κ. Εγκεμέν Μπαγίς που δήλωνε ότι η Τουρκία μπορεί να ισοπεδώσει σε λίγες ώρες τη Συρία;

Η πρόσφατη στρατιωτική άσκηση της Ρωσίας στο Καζακστάν φαίνεται τρομοκράτησε τους υπερφίαλους που ήθελαν να προσευχηθούν στο τέμενος της Δαμασκού.

Διάφορα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου ανέφεραν ότι αυτό που δεν τόλμησε να κάνει η Τουρκία θα το κάνει η Ρωσία. Θα αποστείλει δηλαδή μια ειρηνευτική δύναμη στη Συρία!

Όπως είναι γνωστό ο Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Πούτιν υλοποίησε τον περασμένο Ιούνιο το σχέδιοOGPT, δηλαδή την ίδρυση Κοινού Αμυντικού Συμφώνου των πρώην κρατών μελών της Σοβιετικής Ένωσης. Η οργάνωση αυτή θα αποτελεί τον αντίποδα του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία, η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Κιργισία και το Τατζικιστάν πραγματοποίησαν μια στρατιωτική άσκηση με την ονομασία «Ακλόνητη Αδελφοσύνη» στις αρχές Οκτωβρίου, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως πρόβα αποστολής ειρηνευτική δύναμης στη Συρία.

Πιθανότατα η Ρωσία δεν θα κάνει τίποτα πριν τις αμερικανικές εκλογές της 6ηςΝοεμβρίου. Μετά και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα αποφασίσει την κάθοδο της ή μη στη Μεσόγειο. 

Ο εκνευρισμός του κ. Ερντογάν μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Ιράν κ. Αχμαντινετζάτ και η επιθετική γλώσσα που χρησιμοποίησε εναντίον της Ρωσίας φανερώνουν ότι πλησιάζει η ώρα της μεσολάβησης της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στη Συρία.

Ασφαλώς το ενδεχόμενο αυτό θα αλλάξει τις γεωστρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή μας. Ας ευχηθούμε να κόψει τα φτερά και την αλαζονεία των γειτόνων μας, σε περίπτωση που θα θελήσουν να ξεσπάσουν πάνω μας.
 

www,elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: