Του Μιχάλη Ιγνατίου
Ηταν εξευτελισμός για την Κυπριακή Δημοκρατία η σύλληψη από τις δυνάμεις κατοιχής των τριών Ελληνοκυπρίων αστυνομικών, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού εξαναγκάστηκαν να πληρώσουν πρόστιμο και να απολέσουν τον οπλισμό τους, που αποτελεί περιουσία του κράτους. Η υπόθεση, που αποτελεί διολίσθηση προς αποδοχή «συνόρων» και «Αρχών» στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, αποδεικνύει εμπράκτως την ανάγκη να αναθεωρηθεί η πολιτική του «πήγαινε-έλα», μέσω διάτρητων διαδικασιών που νομιμοποιούν τη λογική της Αγκυρας και του παράνομου καθεστώτος, αλλά και πολλών στο εξωτερικό, για ύπαρξη «κρατικόμορφης διοίκησης», με «σύνορα και σημεία διέλευσης», «πρόστιμα» σε δήθεν παραβάτες και δη τα όργανα της έννομης τάξης.
Είναι άκρως απαράδεκτο, η θεσμοθετημένη έκφραση εξουσίας ενός κράτους, που αναγνωρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και όλες τις χώρες του κόσμου, πλην της κατοχικής Τουρκίας, να διαπομπεύεται και οι αστυνομικοί της να κρατούνται σε φυλακές και να πληρώνουν «πρόστιμα» σε καταπατητές ελληνικών περιουσιών και κατακτητές. Οι κατοχικές Αρχές αμφισβήτησαν ακόμα μία φορά μία ερμαφρόδιτη πολιτική, την οποία οι κυβερνώντες και άλλες δυνάμεις του τόπου προσπαθούν με νύχια και με δόντια να επιβάλουν και να τη βαφτίσουν ως «κανονικότητα». Τελικά, η λεγόμενη πολιτική της επαναπροσέγγισης που επιβλήθηκε από το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον, αποδεικνύεται -όπως πολλές φορές τονίσαμεόχημα για την αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος.
Αυτή η πολιτική, με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, δεν οδήγησε στην επανπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων, αλλά στην... προσέγγιση των νταβατζήδων, των λαθρεμπόρων και κάθε λογής ένθεν και ένθεν της γραμμής Αττίλα κομπιναδόρων. Οι απλοί Ελληνοκύπριοι και οι απλοί Τουρκοκύπριοι δεν ήρθαν εγγύτερα. Ισα-ίσα διευρύνθηκε η απόσταση που ήδη τους χωρίζει λόγω της εισβολής και κατοχής και μέσω του άθλιου σκηνικού των «διελεύσεων», των δήθεν «τουριστικών εκδρομών» στον «φθηνότερο βορρά».
Ολοι κατά βάθος γνωρίζουν, ιδιαίτερα ο ΔΗΣΥκαι το ΑΚΕΛ, που είναι υπέρμαχοι αυτής της πολιτικής, η οποία αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων, ότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη νομιμοποίηση της διαίρεσης και στην αποενοχοποποίηση του κατακτητή, ο οποίος περίπου μετατρέπεται σε έναν τρίτο ουδέτερο παίκτη.
Εκτός των άλλων, η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχθηκε και δραστηριότητες εκπροσώπων ξένων κρατών στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, που δεν διαψεύστηκαν ακόμα, ο κατοχικός ηγέτης Ερογλου είπε πως ο νέος Αμερικανός πρέσβης δεξιώθηκε την ηγεσία και την ελίτ των κατεχομένων σε ξενοδοχείο, που δεν αποκλείεται να αποτελεί και περιουσία κάποιου συμπατριώτη μας. Κάι παρόμοιο έπραξε -άλλωστε είναι συνηθισμένο φαινόμενο- και ο Βρετανός ύπατος αρμοστής, χωρίς η Κυβέρνηση να τον επαναφέρει στην τάξη.
Στο τέλος της πολιτικής του καριέρας, ο κ. Χριστόφιας πρέπει να αναθεωρήσει τις θέσεις του για το συγκεκριμένο θέμα. Θα είναι πολιτικά και εθνικά ορθόν...
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι:
Στη συνέντευξη του προέδρου του ΔΗΣΥ, στην εκπομπή «Επωνύμως» της Αιμιλίας Κενεβέζου, και σε ερώτηση αν οι προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το περουσιακό θα αποσυρθούν, ο Νίκος Αναστασιάδης θύμισε τον κακό εαυτό του, όταν το 2004 έδινε μάχη μέχρις εσχάτων για να εγκριθεί το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν. Είπε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες (προφανώς με τον κ. Χριστόφια) και πρόσθεσε ότι οι βασικές αρχές μάς βρίσκουν σύμφωνους. Ο συναγερμικός πρόεδρος έδωσε ηχηρό χαστούκι στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ο οποίος για 3-4 υπουργεία και μερικούς διορισμούς ποδοπάτησε τις αρχές του. Εκτός εάν ο Μάριος έκρυβε τις πραγματικές απόψεις του για να μη χάσει τη θέση στο Προεδρικό, δίπλα στον Τάσσο Παπαδόπουλο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ:
Ο εν λόγω βρετανο-αναθρεμμένος γραφιάς είναι τιμητής των πάντων. Είναι ο μόνος... ηθικός και ο μοναδικός... αδιάφθορος στο νησί. Εχει καθυβρίσει εκατοντάδες ανθρώπους με αισχρό και αντιδεοντολογικό τρόπο. Τα ρυπαρογραφήματά του βρίσκονται σε δικηγορικό γραφείο για τα περαιτέρω. Ο εν λόγω «κύριος» χρησιμοποιεί περιουσία του κράτους πληρώνοντας 5 ευρώ τον χρόνο. Ως γνωστόν, προσφέρω χέρι βοήθειας όταν οι υβριστές μου είναι φυτεμένοι μέσα στην ντροπή. Γι’ αυτόν ειδικά, είναι καθολική η απαίτηση να πληρώσει στο κράτος όσα χρωστά από τότε που οι Βρετανοί αποικιοκράτες πρόσφεραν περιουσία του κυπριακού κράτους στην οικογένειά του. Θα επανέλθω...
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Μεγάλη κινητικότητα παρατηρήθηκε και την περασμένη εβδομάδα στα γραφεία που ασχολούνται με τη φορολογία. Τι την προκάλεσε; Το καθολικό αίτημα για το πραγματικό «πόθεν έσχες» των πολιτικών; Ή η πληροφορία ότι κάποιοι πολιτικοί ξέχασαν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις; Θα δώσει κανείς πειστική απάντηση; Υπενθυμίζω ότι η αλλοίωση τέτοιων εγγράφων αποτελεί ποινικό αδίκημα... Με την ευκαιρία: Επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν διαβάζει, κατά δήλωσή του, τη στήλη μου, μήπως πρέπει να τον ενημερώσει ο κ. Στεφάνου πως πρέπει να ασχοληθεί ο ίδιος με αυτό το θέμα;
www.philenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου