Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2012-2013 ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΜΙΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗΣ, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ, ΠΟΥ «ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ»!
¨Πρεμιέρα¨, στις 5 Νοεμβρίου 2012,
για το ¨Ανοιχτό Πανεπιστήμιο¨
του Δήμου Ασπροπύργου

·                6ος χρόνος, συνεχούς λειτουργίας του θεσμού.
·                6ος χρόνος, Παν-Αττικής & Πανελλήνιας καταξίωσης.

Ο Δήμος Ασπροπύργου, δίνει στη δημοσιότητα το Πλήρες Πρόγραμμα (για την περίοδο 2012-2013), του Δημοτικού, πανελλαδικά αναγνωρισμένου θεσμού, μόρφωσης, γνώσης, πολιτισμού, εθνικής και κοινωνικής αυτογνωσίας, που φέρει την ονομασία ¨Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Ασπροπύργου¨. Μιας υποδειγματικής, πνευματικής - επιστημονικής προσπάθειας, η οποία, χάρη στην εκτίμηση, με την οποία την περιβάλλουν οι ακροατές – μαθητές του, και οι κορυφαίοι του πνεύματος, των επιστημών και της διανόησης της Χώρας, που παρουσιάζουν διαλέξεις από το βήμα του θεσμού, αλλά και χάρη στην προβολή που τυγχάνει, από τον Τηλεοπτικό Σταθμό του Δήμου Ασπροπύργου, “attica tv”, απέκτησε εμβέλεια, που έχει ξεπεράσει, από μακρού χρόνου, τα στενά όρια της αττικής μεγαλούπολης και της δυτικής Αττικής.
Το φετινό πρόγραμμα του θεσμού, που έρχεται να προστεθεί στην αποδεδειγμένα εύστοχη, επίκαιρη θεματική όλων των προηγούμενων ετών, προσεγγίζει όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν – ταλανίζουν την Ελλάδα, σε εθνικό και κοινωνικό επίπεδο. Αποπειράται να δώσει απαντήσεις, στις αγωνίες και στους προβληματισμούς της ελληνικής κοινωνίας, και ταυτόχρονα, να προβάλλει εκείνα τα πλεονεκτήματα της Χώρας, που -αν αξιολογηθούν ορθά, και αξιοποιηθούν εγκαίρως- μπορούν να ανατρέψουν τα σημερινά δεδομένα, και να διαμορφώσουν μια εξαιρετικά θετική προοπτική για το μέλλον του Τόπου. Παράλληλα, περιλαμβάνει και εκείνο τον κύκλο των διαλέξεων, που έχουν ως στόχο την επιμόρφωση, την πολύπλευρη στήριξη της Ελληνικής Οικογένειας, και ειδικά της Νεολαίας.
Επιπροσθέτως, μέσω της θεματικής του, το ¨Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Ασπροπύργου¨, υπογραμμίζει και προβάλλει, την παραδειγματική, συλλογική ταυτότητα των κατοίκων μιας πόλης, οι οποίοι -εδώ και έξι (6) χρόνια- δικαίωσαν, «θεμελίωσαν και ψηλώνουν», με την αθρόα, ενεργητική συμμετοχή τους, μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία του Δημάρχου τους, κ. Νικόλαου Μελετίου. Ένα θεσμό, που κατέστη πανελλήνιο σύμβολο, εκείνου, του οραματικού ρόλου, που μπορούν να διαδραματίσουν οι τοπικές κοινωνίες, που είναι σε θέση να «μπολιάσει» και αυτόν, τον εθνικό βίο. Διεκδικώντας, ένα καλύτερο αύριο για τον Τόπο, με αιχμή του πνευματικού «δόρατός» τους, μια πρωτοπόρα Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αντιλαμβάνεται το μερίδιο της ευθύνης, που αναλογεί στην έκφραση της «τοπικής δημοκρατίας». Γι΄ αυτό, και αντιστρατεύεται στην πράξη, την άγνοια, το πνεύμα συμβιβασμού, κι όλα όσα συνέτειναν στην εκδήλωση «εθνικών και κοινωνικών νόσων», οι οποίες εξέθρεψαν τη βαθιά, πολυεπίπεδη κρίση, που υπονομεύει το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας και των Πολιτών της, και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ, ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2012 -2013, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ,
¨ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ¨ του ΔΗΜΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ,
(στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου
του Δήμου Ασπροπύργου, Αλέκου Παναγούλη 13,
στην Πλατεία Αγίου Δημητρίου, στο κέντρο της πόλης,
με ελεύθερη είσοδο για το κοινό)
ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ:



- Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012, ώρα 19:30, ο Κος Δημοσθένης Κούκουνας,  Ιστορικός – Συγγραφέας – Δημοσιογράφος, με θέμα:
«Η ελληνική οικονομία κατά την κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια. Η γερμανική οφειλή, προς την Ελλάδα».

* * *

- Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012, ώρα 19:30, η Κα Μαρία Ψυχουντάκη, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Εθνικό – Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών (στο Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής-Αθλητισμού, και στο Τμήμα Ψυχολογίας), υπεύθυνη ενθάρρυνσης αθλητών Ολυμπιακών Ομάδων, με θέμα:             «Άσκηση και ψυχική υγεία».

* * *



- Δευτέρα,  19  Νοεμβρίου   2012, ώρα 19:30, ο Κος Φραγκούλης Φράγκος, Στρατηγός ε.α.,  πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Γ.Ε.Σ), πρώην Υπηρεσιακός Υπουργός Εθνικής Άμυνας (2012), με θέμα:
«Ποια Τουρκία;  Ποιοι Τούρκοι;».

* * *

- Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012, ώρα 19:30, η Κα Ελευθερία Γκαρτζονίκα, Σχολική σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, , με θέμα:      «Δημόσια Εκπαίδευση και τοπικοί χοροί: Το παράδειγμα του παραδοσιακού χορού».


- Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 19:30, ο Κος Άγγελος Κότιος, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών, Οικονομικών και Αναπτυξιακών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς,  με θέμα:
«Η κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, αίτια, επιπτώσεις, προοπτικές».

* * *



- Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 19:30, ο Κος Γιώργος Δελαστίκ, Δημοσιογράφος, Πολιτικός και Διπλωματικός Συντάκτης, με θέμα:                   «Το Μνημόνιο οδηγεί σε χρεοκοπία; Υπάρχει διέξοδος;».        
                                                                                          
* * *

- Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 19:30, ο Κος Σταμάτης ΑντωνίουΛέκτορας Ψυχολογίας του Εθνικού, Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Κος Ανδρέας Φλωράκης, Ψυχίατρος – Επιμελητής, στο ¨Θριάσιο¨ Νοσοκομείο,  η Κα Αφροδίτη Ρέτζου,  Ψυχίατρος – Επιμελήτρια, στο ¨Θριάσιο¨ Νοσοκομείο, και ο Κος Στέλιος Κωστόπουλος, Διευθυντής Ιατρικής Εργασίας, στο ¨Θριάσιο¨ Νοσοκομείο, με θέμα: «Η ανεργία, και οι επιπτώσεις στην υγεία».
- Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013, ώρα 19:30, ο Κος Δημήτρης Πολυζώης, Διευθυντής της Ορθοπεδικής  Κλινικής του Θεραπευτηρίου «METROPOLITAN», πρώην Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του ¨Θριάσιου¨ Νοσοκομείου, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  με θέμα: «Νεότερα επιτεύγματα της Ορθοπεδικής».

* * *



- Δευτέρα, 21  Ιανουαρίου 2012, ώρα 19:30, ο Κος Γιώργος Λεκάκης, Συγγραφέας - Ερευνητής, στη διάλεξη με θέμα:
«Ίμβρος το νησί του Ουρανού και των Δακρύων. Γνωριμία με την Ίμβρο μας».

* * *


- Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013, ώρα 19:30, ο Κος Γιώργος Κρουσταλλάκης, Ομότιμος Καθηγητής Παιδαγωγικής & Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με  θέμα:  «Η επικοινωνία με τα παιδιά μας».

* * *


- Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 19:30, ο Κος Σωτήρης Γεωργιάδης, Ναύαρχος ε.α, με θέμα: «Η αδιάσπαστη ενότητα της ιστορίας και της συλλογικής ταυτότητας των Ελλήνων, και η σύγχρονη αμφισβήτηση  της».

* * *

- Δευτέρα,  11  Φεβρουαρίου  2013, ώρα 19:30, ο  κ. Νίκος Μαζαράκης, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος,  Διευθυντής  στο Ναυτικό  Νοσοκομείο  Σαλαμίνας,  Επιμελητής  στο  Ναυτικό  Νοσοκομείο   Αθηνών, με θέμα«Παθήσεις του Θυρεοειδούς αδένα».

* * *


- Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 19:30, ο Κος Κωνσταντίνος Χατζηαντωνίου, Λογοτέχνης - Συγγραφέας - Ιστορικός, (Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2011, για το μυθιστόρημά του "Αγκριτζέντο"), με θέμα: «Η μετάβαση της Ρωμιοσύνης, από το Βυζάντιο στο νέο Ελληνισμό».

* * *

- Δευτέρα,  25 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 19:30, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος Κεφαλόπουλος (Ιερά Μονή Ασωμάτων - Πετράκη), με θέμα:
«Η μετανάστευση βυζαντινών λόγιων στη Δύση, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης».

* * *


- Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013, ώρα 19:30, ο Κος Αναστάσιος Μαρκουΐζος (ευρύτερα γνωστός ως ¨Ιαβέρης¨), οδηγός αγώνων Rally, με θέμα:
«Οδική συμπεριφορά, για ασφαλή οδήγηση».  

* * *

- Δευτέρα, 11  Μαρτίου 2013, ώρα 19:30, η Κα Σύλβα Πάντου, Καθηγήτρια Αρχαίων Ελληνικών του Εθνικού Πανεπιστημίου του Μεξικού, με θέμα:                    «Η επίδραση της ελληνικής γλώσσας, στην ποίηση της λατινικής Αμερικής».

* * *


- Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013, ώρα 19:30, ο Κος Θεοδόσης Τάσιος, Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με θέμα:
«Κοινωνία και Περιβάλλον. Ο κλήρος των ανθρώπων που ζουν δίπλα από τους χώρους απόσυρσης των απορριμμάτων της Αττικής».

* * *


- Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013, ώρα 20:00, ο Κος Νικόλαος Αργυρόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου «Βετεράνοι Κύπρου ΄74», με θέμα:
«Κύπρος: Από το 1955-59, στο 1974. Μια ιστορική πορεία Μαρτυρίου και Δόξας».

* * *



- Δευτέρα 8 Απριλίου 2013, ώρα 20:00, ο Κος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, Δημοσιογράφος - Συγγραφέας, με θέμα:
«Η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής σημασία της Ελληνικής κρίσης».

* * *

- Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013, ώρα 20:00, ο Κος Νταβίντ Μπετροσιάν, Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής στην Ελλάδα, με θέμα: «Γενοκτονία των Αρμενίων: Η κτηνωδία που αρνούνται οι Τούρκοι».

* * *

- Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013, ώρα 20:00, η Κα Βασιλική Λιάκου- Κρόππ,
Δρ. Παλαιογραφίας, με θέμα: «Ελληνική χειρόγραφη παράδοση».

* * *


- Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013, ώρα 20:00, ο Κος Αντώνης Φώσκολος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στη διάλεξη με θέμα:
«Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης».

* * *

- Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013, ώρα 20:00, ο Κος Γιώργος Κασιδόκωστας, Υποστράτηγος ε.α - Συγγραφέας, με θέμα:
«Η μυστική δράση των Τούρκων στην Ελλάδα, και η Μ.Ι.Τ.»

* * *

- Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013, ώρα 20:00, η Κα Ερατώ Χατζησάββα, Ζωγράφος, Επίκουρη Καθηγήτρια της Ανώτερης Σχολής Καλών Τεχνών, με θέμα:
«Άρωμα Ελλάδας! Γνωριμία, με τα σημαντικότερα έργα των ζωγράφων, στο προπύργιο της Ρωμιοσύνης στην ανατολική Μεσόγειο».

* * *

-Δευτέρα, 10  Ιουνίου 2013, ώρα 20:00: Τελετή Λήξης* της περιόδου 2012-2013.

(* Στους τακτικούς ακροατές - μαθητές του θεσμού, απονέμονται βεβαιώσεις παρακολούθησης. Πληροφορίες – Εγγραφές, από τη συντονίστρια του «Ανοιχτού Πανεπιστημίου», Κα Μίνα Φούφα – Κορώνη, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ασπροπύργου, ή στο τηλέφωνο: 210 5577191).

* * *

                                 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: