Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΥΠ. ΕΞΩ(ΦΡΕΝ)ΙΚΩΝ

Η ανάγκη διδασκαλίας αλβανικών στα παιδιά των μεταναστών που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα αναγνωρίζεται από όλους. Πέραν των άλλων, είναι και ο μοναδικός τρόπος τα παιδιά αυτά που μεγαλώνουν στην Ελλάδα να μην κόψουν κάθε δεσμό με την πατρίδα των γονιών τους.

Βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες το άνοιγμα αλβανικών σχολείων υπό την αιγίδα δήμων, χωρίς κανένα πλαίσιο.

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι τα σχολεία χρηματοδοτούνται από το αλβανικό κράτος, δημιουργείται ένα σοβαρό θέμα. Πόσα χρήματα διοχετεύονται μέσω ποιων καναλιών, ποιος επιλέγει τους δασκάλους, ποιος εγγυάται ότι γίνεται μόνο μάθημα αλβανικής γλώσσας και όχι άλλες δραστηριότητες. Χωρίς να είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες πρωτοβουλίες, δεν μπορεί να τις δεχόμαστε ανεξέλεγκτα.

Μην παραβλέπετε επίσης και τον κίνδυνο τέτοιες κινήσεις να ανοίξουν την όρεξη και σε άλλους. Ήδη από πλευράς των Σκοπιανών είχαμε μια πρώτη ανησυχητική ένδειξη.

***

— Αλλαγή στη σύνθεση του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου επέφερε η μετακίνηση του Θ. Θεοδώρου στο Κουβέιτ. Από την ΕΔΥ συμμετέχει πλέον ο Λ. Κοντοβουνίσιος ΣΠΑ, με αναπληρωτή τον Α.Μ. Λυμπερόπουλο ΣΠΑ.

— Με νέα σύνθεση όμως είναι και η Διπλωματική Ακαδημία. Πρόεδρος ορίσθηκε ο Ι.Θ. Οικονόμου ΠΥΑ και μέλη η Μ. Θεοφίλη ΠΥΑ, η Χρ. Σημαντηράκη ΓΠΑ, ο οικονομολόγος Δ. Παπακωνσταντίνου, ο καθηγητής Α. Μακρυδημήτρης, ο συνταξιούχος και συγγραφέας Ε.Γ. Μπελιές και ο δημοσιογράφος Στ. Ευσταθιάδης.

— Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας ακύρωσε την απόφαση του Δικαστηρίου της Κορυτσάς εις βάρος του Ναούμ Ντίσο, πρώην προέδρου της τοπικής οργάνωσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, που είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση ενός έτους. Η υπόθεση αφορούσε την ανέγερση μνημείου στο νεκροταφείο της Μπομποστίτσας προς τιμήν των νεκρών ελλήνων στρατιωτών, που έδωσε την αφορμή σε εθνικιστικούς κύκλους να στραφούν εναντίον τους με την κατηγορία «της ανέγερσης αυθαιρέτου και βεβήλωσης τάφων». Όπως αποδείχθηκε, τα οστά είχαν έρθει στην επιφάνεια από τις βροχές και όχι από τις εργασίες. Το ακόμη πιο αστείο της υπόθεσης είναι ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν ήταν καν νεκροταφείο τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς εκεί επί καθεστώτος Χότζα λειτουργούσε στρατόπεδο…

— Απογοητευτική η στάση του σέρβου ηγέτη Τ. Νίκολιτς, ο οποίος έσπευσε, πηγαίνοντας για επίσκεψη στα Σκόπια, να πάρει θέση υπέρ τους στο θέμα της ονομασίας, διαγράφοντας και τη στενή σχέση των δύο λαών (Ελλάδα - Σερβία), αλλά κυρίως το γεγονός ότι η χώρα μας έχει αντισταθεί σθεναρά στις συνεχείς και έντονες πιέσεις για την αναγνώριση του Κοσόβου…
Όμως ο κ. Νίκολιτς έβαλε τη «μύτη» του και σε ένα ζήτημα που... καίει, καθώς δεν αφορά την πολιτική, αλλά την Εκκλησία. Πιέζει λοιπόν για να μεσολαβήσουν ο ίδιος και η σκοπιανή ηγεσία ώστε να λυθεί το γνωστό θέμα με τη Σχισματική Εκκλησία της ΠΓΔΜ, η οποία δεν αναγνωρίζεται ούτε από το σερβικό Πατριαρχείο ούτε φυσικά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση θα ήταν «αντικανονική» και θα δημιουργούσε αντιδράσεις και παρενέργειες. Από κει και πέρα ο κ. Νίκολιτς μάλλον δεν είχε καμιά δουλειά να ασχολείται με το τι θα πράξει η Ελλάδα έναντι των Αλβανών, που προβλέπει –όπως είπε– ότι θα ζητήσουν… αυτονομία στην Ελλάδα, όπως ζήτησαν ανεξαρτησία στο Κόσοβο.

— Το Κίνημα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των «Μακεδόνων» από τον Καναδά και η «αδελφή» οργάνωση από την Αυστραλία δεσμεύθηκαν ότι θα αυξήσουν τα χρήματα που διαθέτουν για την εκμάθηση της «μακεδονικής γλώσσας» στη Θεσσαλονίκη. Οι δυο οργανώσεις θα χρηματοδοτήσουν τη διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» σε πόλεις και χωριά της «Αιγαιακής Μακεδονίας» σε συνεργασία με το Ουράνιο Τόξο…

— Δεν ακούσαμε κάποια είδηση, στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια στο Κάιρο, σχετικά με τη σοβαρή εκκρεμότητα που υπάρχει στις σχέσεις με την Αίγυπτο, την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Πιθανόν το θέμα να μην τέθηκε καν, καθώς ο τρόπος που πολιτεύεται το τελευταίο διάστημα η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την ευόδωση μιας τέτοιας συζήτησης. Εξάλλου, για μια τέτοια συζήτηση, και προκειμένου να μην εισπράξουμε απόρριψη σε ανώτατο επίπεδο, θα έπρεπε να είχε προηγηθεί έντονη διπλωματική ζύμωση, η οποία –όπως φαίνεται– δεν υπήρχε…

— Με έκπληξη οι διπλωμάτες που συμμετείχαν στις επίσημες συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου με τον τούρκο ομόλογό του Α. Νταβούτογλου είδαν να παίρνει θέση στο τραπέζι και ένας γνωστός δημοσιογράφος. Οι απορίες λύθηκαν λίγα λεπτά αργότερα, καθώς ενημερώθηκαν ότι ο Γ. Καπόπουλος, δημοσιογράφος σε εφημερίδες και ραδιόφωνο και σχολιαστής σε τηλεοπτικές εκπομπές, έχει ενταχθεί ως συμβασιούχος στο επιτελείο του κ. Αβραμόπουλου στο Γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών..

— Εν μέσω περικοπών κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν πρεσβείες οι οποίες ξαφνικά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Μια από αυτές είναι η πρεσβεία του Λιβάνου, καθώς μετά το κλείσιμο της πρεσβείας μας στη Δαμασκό το βάρος παρακολούθησης όλης της κρίσιμης περιοχής πέφτει κυρίως στην πρεσβεία μας στη Βηρυτό. Ας το έχει αυτό υπόψη της η πολιτική ηγεσία και ας φροντίσει τουλάχιστον την ενίσχυσή της.

Μέγας ευεργέτης…

Δύο αρκετά δυσάρεστες ειδήσεις αλιεύσαμε από τα τουρκικά ΜΜΕ. Η πρώτη αφορά το περίφημο Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου, το οποίο επιστράφηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, που δηλώνει αδυναμία να το επισκευάσει, καθώς η αναπαλαίωση του μεγαλύτερου ξύλινου κτιρίου της Ευρώπης θα απαιτήσει σχεδόν 50 εκατ. δολάρια. Έτσι, εμφανίσθηκε ο διευθυντής της Coca-Cola Τουρκίας κ. Μουχτάρ Κεντ και, αφού επισκέφθηκε το κτίριο, υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει να εξασφαλίσει πηγή χρηματοδότησης για να σωθεί το κτίριο.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το συνήθως δραστήριο Πατριαρχείο στη συλλογή χρημάτων από πλούσιους ομογενείς στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία δεν έχει επιδιώξει μέχρι στιγμής να συγκεντρώσει έστω ένα μέρος του ποσού που απαιτείται, ούτε να συμπιέσει τα λειτουργικά έξοδά του ως πρώτη συμβολική συμβολή. Και έτσι δίνεται η ευκαιρία στον κάθε κύριο Μουχτάρ Κεντ να εμφανίζεται ανέξοδα ως μεγάλος ευεργέτης του Πατριαρχείου…

Εμείς τι κάνουμε…

Η άλλη είδηση έρχεται από την Αθήνα, καθώς φιλοξενούνται σε ΜΜΕ της Τουρκίας δηλώσεις και πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ από την επίσκεψη της προξένου της Τουρκίας στην Αθήνα Χ. Ν. Αλτουντάς στο Γηροκομείο Κωνσταντινουπολιτών στην Ανάβυσσο, η οποία υποσχέθηκε αρωγή στους γέροντες που φιλοξενούνται εκεί. Φωτογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε, ώστε να περάσει και στην Τουρκία το μήνυμα για τους «τούρκους» πολίτες που υποφέρουν λόγω της κρίσης στην Αθήνα.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα γράφαμε ότι ο κ. Νταβούτογλου στη συνάντησή του με τον Δ. Αβραμόπουλο στην Αθήνα για πρώτη φορά αναφέρθηκε στους Κωνσταντινουπολίτες που ζουν στην Ελλάδα με τον όρο «διασπορά». Δυστυχώς, πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, επιβεβαιώνεται αυτή η νέα αντίληψη της Άγκυρας, με την κ. Αλτουντάς να περιοδεύει στα ιδρύματα των εκπατρισθέντων Ελλήνων... Αλλά αυτή κάνει τη δουλειά της. Τι να πει κανείς για όλους εκείνους που κανάκευαν τον κ. Νταβούτογλου στο Π. Φάληρο και όσους υποδέχονταν μετά βαΐων και κλάδων την κυρία πρόξενο, προσβάλλοντας τις μνήμες των γερόντων που φιλοξενούνται στο γηροκομείο… 

www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: