Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Εκδοτικά συγκροτήματα, ντόπια και ξένα συμφέροντα Στήνουν νέο σκηνικό

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις (όχι αναγκαστικά υπό την έννοια του σύντομου, αλλά υπό την έννοια του ανατρεπτικού) και δραματικές αλλαγές, αναδιατάξεις, ανατροπές στο υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό σχεδιάζονται και κυοφορούνται στο παρασκήνιο, με χρονικό ορόσημο την εκταμίευση της επόμενης δόσης της «τρόικας» προς την Ελλάδα!

Κοινή εκτίμηση είναι πως τούτη η περίοδος είναι οριακή περίοδος κυοφορίας, προετοιμασίας ευρύτερων αναδιατάξεων, ανασχεδιασμών, ανατροπών που θα αφορούν το σύνολο του σημερινού πολιτικού σκηνικού (πλην ίσως του ΚΚΕ).
Απ' αυτήν την άποψη άπαντες βρίσκονται σε φάση αναμονής, εν όψει διεργασιών που ήδη έχουν ξεκινήσει και θα οδηγήσουν σε ένα εντελώς νέο πολιτικό σκηνικό, με έντονα τα στοιχεία του διπολισμού.
Τα όσα συμβαίνουν την τελευταία περίοδο αλλά και (κυρίως) τα όσα τεκταίνονται στα εργώδη παρασκήνια οδηγούν στις παραπάνω εκτιμήσεις.
Άλλωστε, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Π», αυτήν την ανατρεπτική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και τη δημιουργία ενός νέου, που δεν θα έχει καμιά σχέση με το σημερινό, «σπρώχνουν» -για τους δικούς τους λόγους- τόσο η οικονομική ελίτ της χώρας μας (επιχειρηματίες, τραπεζίτες, μιντιάρχες) όσο και παράγοντες ισχυρότατοι εκτός Ελλάδας, τόσο στην ΕΕ όσο και πέραν του Ατλαντικού...
Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το εγχείρημα συνολικά θα υποστηριχτεί πολύ συγκεκριμένα και από εκδοτικά συγκροτήματα, τα οποία ήδη το προωθούν.
Αναφέρονται συγκεκριμένα γνωστό συγκρότημα, ιστορικό, με πλούσιο παρελθόν στην ανάμειξη σε πολιτικές ίντριγκες, παραδοσιακά προσκείμενο στη λεγόμενη «δημοκρατική παράταξη», καθώς επίσης και συγκρότημα προσκείμενο στη συντηρητική παράταξη, αλλά με παρελθόν στήριξης και του «εκσυγχρονιστικού» εγχειρήματος...
Αυτή η βαθύτατη κρίση, η πολιτική «ακινησία», η απαξίωση σχεδόν των πάντων, η επαπειλούμενη κοινωνική έκρηξη με την παράλληλη άνθηση φαινομένων που παραπέμπουν στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης (άνοδος ακροδεξιών φαινομένων τύπου Χρυσής Αυγής) έχουν ωθήσει τα προαναφερθέντα κέντρα και συμφέροντα σε αυτόν τον σχεδιασμό, με το επιχείρημα μάλιστα ότι «η ζωή απεχθάνεται τα κενά»...
Στην ουσία βέβαια στόχος τους είναι ο έλεγχος των εξελίξεων, η αποτροπή μη ελεγχόμενων αλλαγών, η διαιώνιση της παρουσίας τους και μάλιστα σε κεντρικό ρόλο...
Επαναλαμβάνουμε, όλα παραπέμπουν σε στάση αναμονής εν όψει ανατρεπτικών εξελίξεων.
Εξελίξεων που αναμένεται να δρομολογηθούν μετά την ψήφιση των νέων μέτρων, την εκταμίευση της επόμενης δόσης και την έναρξη εφαρμογής των μέτρων που, σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, θα δώσουν μια ανάσα στην ελληνική οικονομία, θα σηματοδοτήσουν την αφετηρία μιας κάποιας ανάκαμψης και θα επιτρέψουν στους εμπνευστές του συνολικού σχεδίου να το «τρέξουν» έχοντας το «συν» της μη χρεοκοπίας και της έναρξης μιας κάποιας διαδικασίας ανάπτυξης, έστω και δειλής.
Διότι μόνο υπό προϋποθέσεις έστω σχετικά ευνοϊκές θα είναι ο δρόμος πιο εύκολος, κατά τους σχεδιασμούς τους τουλάχιστον...

Προς έναν νέο διπολισμό

Κατά τις ίδιες έγκυρες πληροφορίες του «Π», κεντρικός άξονας του επανασχεδιασμού του πολιτικού σκηνικού είναι η δημιουργία ενός νέου διπολισμού, που βέβαια προϋποθέτει ανατροπές στους συσχετισμούς που γνωρίζουμε μέχρι τώρα, μάλλον που γνωρίζαμε πριν από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μάη και του Ιούνη.
Τη συγκρότηση δηλαδή δύο πόλων:
• Αφενός ενός ισχυρού ευρωπαϊκού πόλου, «μια καινούργια, μεγάλη, πατριωτική, ευρωπαϊκή παράταξη» με πυρήνα τη σημερινή ΝΔ που είναι το όνειρο του Σαμαρά, όπως έγραψε την περασμένη Κυριακή ο διευθυντής του «Βήματος» Αντώνης Καρακούσης, ο οποίος πρέπει να είχε συζητήσει με τον πρωθυπουργό.
• Αφετέρου ενός «προοδευτικού, δημοκρατικού, ριζοσπαστικού πόλου», με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Και στελέχη του ΠΑΣΟΚ με «μεταγραφή» στους νέους πόλους

Στον πρώτο, τον φιλοευρωπαϊκό πόλο, που -όπως προαναφέραμε- θα έχει ως πυρήνα τη ΝΔ και μάλλον και νέο τίτλο και θα λειτουργήσει υπό την ηγεσία του Αντ. Σαμαρά, εκτός της ΝΔ θα συμμετέχουν:
- Στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, ευρωπαϊκής κατεύθυνσης, τα οποία θα προσχωρήσουν σε αυτόν τον νέο πόλο. Αναφέρονται συγκεκριμένα οι Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Ά. Διαμαντοπούλου, πιθανότατα η ομάδα πέριξ του Γ. Φλωρίδη («Κοινωνικός Σύνδεσμος»), ορισμένοι καθηγητές, φυσικά κάποιοι βουλευτές που κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος, άλλα στελέχη τα οποία έχουν αποστασιοποιηθεί εδώ και καιρό (γίνεται λόγος για τον Αλ. Παπαδόπουλο), καθώς και στελέχη του κλίματος του πρώην πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, αλλά και του Κ. Σημίτη...
- Επίσης σε αυτόν τον πόλο δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν και στελέχη που σήμερα ανήκουν στη ΔΗΜΑΡ, της λεγόμενης «δεξιάς τάσης» αυτού του κόμματος.
- Οι σχεδιαστές των προαναφερθεισών εξελίξεων θέλουν σε αυτόν και τον Α. Λοβέρδο. Ωστόσο, ο ίδιος λέει ότι αυτό που τον απασχολεί αυτήν τη στιγμή είναι η συγκρότηση ενός κεντροαριστερού συνασπισμού, μετά την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει πως θέλει να προχωρήσει σε αυτό το εγχείρημα στηριζόμενος σε νέα, άφθαρτα στελέχη, ενώ εμφανίζει μια αξιοσημείωτη κινητικότητα. Σήμερα έχει συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα, αύριο θα είναι στην εκπομπή του Γ. Πρετεντέρη, ενώ τη μεθεπόμενη Δευτέρα θα κάνει την κεντρική παρουσίαση του νέου βιβλίου του, όπου θα πει πολλά για τις προθέσεις του... Ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει δεχτεί πρόταση ή έστω βολιδοσκόπηση από τον πρωθυπουργό για να μετάσχει στην κυβέρνηση σε επικείμενο ανασχηματισμό.
Από την άλλη μεριά, στον άλλο πόλο, τον προοδευτικό, θα μπορούν να συμμετέχουν, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, που θα αποτελεί τον πυρήνα του:
- Στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της «αριστερής» τάσης, όπως ο Χρ. Παπουτσής, η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, υπό προϋποθέσεις όμως, σαφείς, με πρώτη τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μια παράταξη δημοκρατική, που θα προσφέρει μια πειστική εναλλακτική προοδευτική πρόταση. «Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από τη λογική της ισορροπίας των συνιστωσών και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν αποκλείει την ένταξη ή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «εδώ θα είναι καθοριστικός ο ρόλος του Τσίπρα».
- Άλλα στελέχη τα οποία έχουν ήδη αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα η Λ. Κατσέλη, η οποία στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου.
- Πολλοί συνδικαλιστές και στελέχη νομαρχιακών οργανώσεων. Σε αυτό το επίπεδο ήδη υπάρχουν αρκετές προσχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και επίκεινται και άλλες.
- Στελέχη  της αριστερής τάσης της ΔΗΜΑΡ, όπως οι Μιχελογιαννάκης και Βουδούρης, οι οποίοι έχουν αποστασιοποιηθεί από βασικές επιλογές της ηγεσίας του κόμματος.
- Άλλα ανένταχτα στελέχη του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς. 

Σε δύσκολη θέση ο Βενιζέλος...

Όπως εν δυνάμει διαμορφώνεται το νέο πολιτικό σκηνικό και όπως διαμορφώνονται οι νέοι συσχετισμοί, είναι εμφανές ότι ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος βρίσκεται αντικειμενικά σε δυσχερή θέση.
Αυτό, άλλωστε, αποτυπώνεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις αυτής της περιόδου, όπου το μεν ΠΑΣΟΚ φαίνεται να συρρικνώνεται δραματικά σε μονοψήφια ποσοστά, και μάλιστα γύρω στο 5%, ενώ και του ιδίου τα ποσοστά ακολουθούν δραματική μείωση.
Στόχος του Β. Βενιζέλου είναι «να κρατήσει το μαγαζί», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να έχει ένα όπλο στα χέρια του για να είναι κυβερνητικός εταίρος, εφόσον βέβαια μπει στη Βουλή.
Παράλληλα προσπαθεί να απαντήσει στη μεγάλη κρίση του ΠΑΣΟΚ και στη δραματική μείωση των ποσοστών του με κινήσεις όπως η εξαγγελία συνεδρίου για τον Φεβρουάριο ή το άνοιγμα σε στελέχη τα οποία έχουν εμφανέστατα αποστασιοποιηθεί, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής κάποια σοβαρή ανταπόκριση.
Αλλά και η ΔΗΜΑΡ, που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα συνοχής, δείχνει να είναι πολύ διστακτική σε αυτά τα ανοίγματα του ΠΑΣΟΚ, αφού δεν θέλει η δραματική του πτώση να συμπαρασύρει και το κόμμα του Φ. Κουβέλη.
Βέβαια, αν και η ΔΗΜΑΡ αρχίσει να συρρικνώνεται με ρυθμούς αντίστοιχους του ΠΑΣΟΚ, είναι άγνωστο τι θα κάνει και πώς θα αντιδράσει ο Φ. Κουβέλης, που δεν αποκλείεται να υλοποιήσει την πρόταση για μετατροπή της ΔΗΜΑΡ σε ελληνική «ΕΛΙΑ».
Όπως επίσης είναι ενδιαφέρον το τι θα κάνει ο Βενιζέλος αν διαπιστώσει ότι οι άλλοι σχεδιασμοί του αποτυγχάνουν και κινδυνεύει να βρεθεί εκτός πολιτικού παιχνιδιού.
Στην περίπτωση που οι εξελίξεις τρέξουν, σε δύσκολη θέση θα βρεθεί και ο Π. Καμμένος, ο οποίος επιθυμεί έναν διακριτό ρόλο, ως εκφραστής της «λαϊκής Δεξιάς».
Αν όμως το εγχείρημα δεν ευοδωθεί, τότε δεν αποκλείεται και αυτός να συρθεί στον ευρωπαϊκό πόλο...
Πάντως, ενδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν τον -ορατό- κίνδυνο να:
- Συνθλιβεί το ΠΑΣΟΚ και να τελειώσει, υπό την «περικύκλωση» του νέου υπό συγκρότηση διπολισμού. Τα ίδια στελέχη θεωρούν κρίσιμο το διάστημα μετά την εκταμίευση της επόμενης δόσης...
Το ΚΚΕ, αντίθετα, δεν φαίνεται ότι θα επηρεαστεί απ' τις κυοφορούμενες εξελίξεις. Θα διεκδικήσει έναν αυτόνομο ρόλο ακόμα και στο νέο υπό διαμόρφωση σκηνικό, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα τις παρακολουθεί και δεν θα παρεμβαίνει όχι στη λογική της συμμετοχής, αλλά του επηρεασμού τους...
Δεν φαίνεται, επίσης, ότι θα αγγίξουν και τη Χρυσή Αυγή οι εξελίξεις αυτές, υπό την έννοια ότι έτσι κι αλλιώς την αφήνουν απ' έξω.
Ωστόσο, ένας απ' τους στόχους αυτής της αναδιάταξης θα είναι και η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Αν αυτό επιτευχθεί, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και απ' την ικανότητα του συστήματος να ανανεωθεί πειστικά και να αντιμετωπίσει ριζικά τα πολιτικά και κοινωνικά αίτια που επιτρέπουν σε ακροδεξιούς σχηματισμούς όπως η Χρυσή Αυγή να απειλούν τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Οι εκλογές θα ήταν... «θάνατος»

Επαναλαμβάνουμε ότι τα προαναφερθέντα σχεδιάζονται πολύ προσεκτικά από κύκλους εντός και εκτός Ελλάδας, για τη σωτηρία και διαιώνιση του συστήματος, μέσω της ανατροπής του, μιας ανατροπής πάντως ελεγχόμενης.
Άλλωστε, όλοι όσοι απεργάζονται αυτά τα σενάρια αντιλαμβάνονται ότι μια προσφυγή σε εκλογές τώρα, με τις παρούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, θα ήταν «θάνατος» για το σύστημα, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται.
Και αυτό επειδή σε μια άμεση εκλογική αναμέτρηση είναι πολύ πιθανό:
• Να αναδειχτεί πρώτη δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή σε κεντρικό «παίκτη» με υψηλά ποσοστά...
Στο σημείο αυτό αναφέρουμε (στην κατακλείδα αυτού του κειμένου, αλλά τούτο κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί ως μικρότερης εμβέλειας γεγονός) ότι η επισήμανση του Αντ. Σαμαρά (στο Βουκουρέστι, στη σύνοδο του ΕΛΚ) πως η Ελλάδα θα αρχίσει να συνέρχεται από εκεί όπου ήταν «σύμβολο ενός αποτυχημένου πολιτικού συστήματος» έχει την ιδιαίτερη σημασία της. Και εντάσσεται στα προαναφερθέντα σενάρια.
Ίσως με ενδιάμεσο «σταθμό» έναν ανασχηματισμό μετά την εκταμίευση της δόσης...
αι βέβαια αυτή η τοποθέτηση Σαμαρά, όπως εγκύρως πληροφορούμαστε, έχει ενοχλήσει σφόδρα το καραμανλικό στρατόπεδο, αφού στο «αποτυχημένο πολιτικό σύστημα» μάλλον εντάσσεται και η εξαετία Καραμανλή...
Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πηγές, οι «καραμανλικοί» είναι πολύ ενοχλημένοι. 


www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: