Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ(ΕΙΔΗΣΕΙΣ)


Βούλγαρος Ευρωβουλευτής: «Η Βουλγαρία ίσως ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδας για τα Σκόπια»

Η Βουλγαρία συμφωνεί τα Σκόπια το Δεκέμβριο να λάβουν ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό δήλωσε ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Αντρέι Κοβάτσεφ σε συνέντευξή του στη σλαβική τηλεόραση των Σκοπίων,’Κανάλ 5’.
Σύμφωνα με τον Κοβάτσεφ το πλαίσιο το οποίο προτείνεται  από Ευρωπαίο Επίτροπο, Štefan Füle, (τα Σκόπια να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και παράλληλα να λύσουν το πρόβλημα το ονόματος) είναι μια εξαιρετική ιδέα γιατί με τον τρόπο αυτόν  γίνεται απεμπλοκή στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Σκοπίων και είναι χρήσιμο αυτό για ολόκληρη την περιοχή.
Σύμφωνα με τον Κοβάτσεφ έτσι μπορεί να οδηγηθεί σε μια τελική απόφαση στην ελληνο-σκοπιανή διαφορά του ονόματος.
«Σίγουρα είναι μια πολύ καλή ιδέα. Τα Σκόπια να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να επιλυθεί  το ζήτημα με την Ελλάδα. Η ΕΕ έχει μηχανισμούς που μπορούσαν να επιλύσουν τα προβλήματα του παρελθόντος και οι Σκοπιανοί πολίτες να γίνουν Ευρωπαίοι πολίτες», δήλωσε ο Κοβάτσεφ.
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της Βουλγαρίας,  παρά τις παρατηρήσεις ότι η Βουλγαρία θα μπορούσε να γίνει μια δεύτερη Ελλάδα για τα Σκόπια, τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν καλή συνεργασία.
Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της ιστορίας μεταξύ των δύο χωρών και ότι τα Σκόπια δεν  πρέπει να φοβούνται τη Βουλγαρία, σημειώνει το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Фокус’.

Η διένεξη των Εκκλησιών απαιτεί και τις ελληνικές ευλογίες

Σκόπια.
«Η αναγνώριση του αυτοκέφαλου της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»- МПЦ-ОА,  εξαρτάται κυρίως από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, επειδή η τοποθέτηση του συνόλου των ελληνικών εκκλησιών  ασκεί μεγάλη επιρροή στην οικογένεια των Ορθόδοξων Εκκλησιών.
»Επιπλέον, το ερώτημα που αναφύεται είναι αν η Σερβική Εκκλησία είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει το ‘αυτοκέφαλο’ ή όπως και πριν, θα απαιτούσε η Εκκλησία των Σκοπίων να επιστρέψει σε μια αυτόνομη κατάσταση,  αλλά και ακόμη τότε, θα μπορούσε να επιλυθεί αν η МПЦ-ОА θα λάβει εκκλησιαστική ανεξαρτησία.
»Ως εκ τούτου η σκοπιανή πλευρά θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σχετικά με τη νέα πρόταση του ηγέτη της Σερβίας, Τίμισλαβ Νίκολιτς, του οποίου η ουσία είναι η χορήγηση αμνηστίας στον Γιοβάν Βρανισκόφσκι (Αρχιεπισκόπου Αχρίδας), ως  πρώτο βήμα για τη δέσμευση του στην αναγνώριση της  αυτοκέφαλου της Σκοπιανής Εκκλησίας».
Αυτές είναι η απόψεις των εμπειρογνωμόνων για την πρόταση και τις προσπάθειες της Σερβίας στην ανοικοδόμηση  των διαταραγμένων συνομιλιών μεταξύ των Εκκλησιών του Βελιγραδίου και των Σκοπίων, σχολιάζει  η σλαβική  εφημερίδαDnevnik των Σκοπίων.

Σλάβοι Αλβανίας κατά της καύσης της σημαίας των Σκοπίων

«Ο σλαβικός σύλλογος «Ίλιντεν» που εδρεύει στα Τίρανα αντέδρασε στην πρόσφατη καύση της σημαίας του σλαβικού κράτους των Σκοπίων στη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της Αλβανίας και της Σλοβενίας,  στην πρωτεύουσα του δυτικού γείτονά μας», γράφει δημοσίευμα της σλαβικής εφημερίδας  Ντνέβνικ των Σκοπίων.
«Ο Σύλλογος ‘Ίλιντεν’- των Τιράνων- καταδικάζει έντονα το κάψιμο της σλαβικής σημαίας στον αγώνα μεταξύ της Αλβανίας και της Σλοβενίας που πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2012 στην πόλη των Τιράνων στα πλαίσια των προκριματικών αγώνων του Παγκόσμιου Κυπέλλου που θα διεξαχθούν στη Βραζιλία το 2014.
» Είμαστε συγκλονισμένοι από αυτήν την πράξη βανδαλισμού και έλλειψης πολιτισμού, η αναξιοπρεπής αυτή  ενέργεια δεν έχει θέση σε ευρωπαϊκό έδαφος. Με ευκολία και απερισκεψία έκαψαν  τη σημαία, ενώ αντίθετα, θα πρέπει να λειτουργούν με θάρρος για την οικοδόμηση ειλικρινών και φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Τα Βαλκάνια θα πρέπει να απομακρυνθούν από την ιστορία του μίσους και των πολέμων μεταξύ των λαών που τίποτε καλό δεν φέρουν», γράφει το δημοσίευμα.


www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: