Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

«Η παν-Αλβανική Ένωση «Η αδελφότητά μας» διαμαρτύρεται για το θέμα των τσάμηδων»



«Ποια είναι τα αιτήματα των Αλβανών της διασποράς»

Η παν-αλβανική ένωση «Vëllazërimi Ynë» που έχει την έδρα της στη Βέρνη της Ελβετίας έγραψε επιστολή διαμαρτυρίας για την επίλυση του ζητήματος των τσάμηδων,  ως μέρος της συνολικής διευθέτησης του αλβανικού ζητήματος στα Βαλκάνια.

Η Ένωση, σε επιστολή διαμαρτυρίας της,  προσπαθεί να δώσει έμφαση ( «να δημιουργήσει ήχο», γράφει το κείμενο) για το ζήτημα των τσάμηδων και αυτή η διαμαρτυρία θα υποβληθεί στον επικεφαλής επιτετραμμένο της  ελληνικής Πρεσβείας στη Βέρνη και στη συνέχεια, θα επιδοθεί προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και στη Βουλή της Ελλήνων, στα φιλικά με την Αλβανία κράτη, στις πρεσβείες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Τουρκίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας κλπ. Καθώς και σε διεθνείς διπλωματικές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη, τη Γενεύη και τις Βρυξέλλες.

Τα αιτήματα της Ένωσης είναι:

1, «Η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί επίσημα το συντομότερο δυνατόν τη γενοκτονία του πληθυσμών των τσάμ κατά την περίοδο 1944-45 που σκοτώθηκαν ή έφυγαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις (μόνο στην Αλβανία ζούνε 30 χιλιάδες) από τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής και ο τόπος κατοικήθηκε από άποικους.

 2. Το ελληνικό κράτος με μια δημόσια δήλωση να ζητήσει συγνώμη εκ μέρους του ελληνικού λαού καθώς οι Αλβανοί τον θεωρούν ως ένα φιλικό έθνος».

3. «Επίσης, να αναγνωρίσει τις περιουσίες προς τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και να διευκολύνει την οργανωμένη επιστροφή τους στη γη, μέσω των διεθνών οργανισμών, όπως του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, του Διεθνούς Οργανισμού για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και άλλους οργανισμούς που αναπτύσσουν δραστηριότητες για τον άνθρωπο στα Ηνωμένα Έθνη».

Το κείμενο της ‘Ένωσης’ τελειώνει ζητώντας η διεθνής κοινότητα να ευαισθητοποιηθεί  στο ζήτημα αυτό με την ευκαιρία της 100ης επετείου της ανεξαρτησίας του αλβανικού κράτους.

www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: