Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

"Ελεύθερες" οικονομικές ζώνες, επικίνδυνες για την εθνική κυριαρχία.


Γράφει ο Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος
Ταξίαρχος(ε.α) ΜΑ. Διεθνείς Σχέσεις
PhD. Επιχειρησιακή Οργάνωση. 


Επικίνδυνες θέσεις για την εθνική ασφάλεια και εθνική κυριαρχία της Ελλάδος διατυπώνει στη συνέντευξη του στο περιοδικό Der Spiegel ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Αναφέρεται στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες και υποστηρίζει ότι θα πρέπει << να δημιουργηθεί ένας οργανισμός ανάπτυξης, όπου Ευρωπαίοι και Έλληνες πολιτικοί θα εντοπίζουν έργα άξια να τύχουν υποστήριξης και θα ελέγχουν την εισροή των σχετικών κονδυλίων>> Οι δηλώσεις του είναι σαφείς και δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το τι σκοπεύουν να κάνουν με τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) που θέλουν να εγκαταστήσουν στην Ελλάδα .

Τι είναι όμως η Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) που αρχίζει όλο και πιο συχνά να χρησιμοποιείται στο καθημερινό μας λεξιλόγιο ;

Για τους ειδικούς είναι μια γεωγραφική περιοχή στην οποία ισχύει ένα εντελώς ιδιαίτερο νομοθετικό οικονομικό και διοικητικό καθεστώς. Δηλαδή σε μια ΕΟΖτο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας δεν είναι εκείνο το οποίο ισχύει για την υπόλοιπη εθνική επικράτεια.

Για τον εργαζόμενο που θα αποφασίσει να εργαστεί το καθεστώς είναι δυσμενές και το σίγουρο είναι ότι θα περιλαμβάνει εξαήμερο και δεκάωρη εργασία.

Δεν επιτρέπεται η λειτουργία εργατικών σωματείων και η εργατική νομοθεσία, που ισχύει στην υπόλοιπη εθνική επικράτεια αναστέλλεται. Οι συνθήκες εργασίας είναι δύσκολες οι αμοιβές κυμαίνονται χαμηλά και συχνά προσφέρεται κατάλυμα, εντός ή κοντά στον χώρο εργασίας, στους εργαζόμενους που έρχονται να εργαστούν από άλλες χώρες ή περιοχές.

Στις ΕΟΖ δεν απασχολούνται μόνο ντόπιοι αλλά και μετανάστες και για να εισέλθει κάποιος απαιτείται ειδικό πάσο ως είδος διαβατηρίου διότι η περιοχή φυλάσσεται ακόμα και ενόπλως από ιδιωτικές εταιρίες.

Ο λόγος που στις ΕΟΖ προτιμώνται κυρίως ως εργαζόμενοι οι μετανάστες είναι ότι είναι πιο υπάκουοι και πολύ δύσκολα οργανώνονται για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Σήμερα υπάρχουν τρεις χιλιάδες περίπου ΕΟΖ με διαφορετικές συνθήκες εργασίας και στην περιοχή μας υπάρχουν στα Σκόπια στην Τουρκία και στην Πολωνία.

Στην χώρα μας πρόσφατα συζητήθηκε στη Βουλή το θέμα της εγκατάστασης ΕΟΖ στη Θράκη όπου αποκαλύφθηκε όχι απλώς η μεθόδευση αλλά και η έκταση του κινδύνου για την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας στην στρατηγικής αξίας και πλούσια σε μεταλλεύματα περιοχή. Πουθενά αλλού εκτός από την Θράκη οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν την δυνατοτητα αξιολογης κατακτησης εδαφών οσοδήποτε περιορισμένη κι αν κρίνει κανείς αυτή την δυνατότητα.

Εξετάζοντας προσεκτικά τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται από τους τεχνοκράτες της τρόικας στην χώρα μας στα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά αντιλαμβανόμαστε ότι προετοιμάζεται το σκηνικό της δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης. Οι πρώτες μελέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά και το γόνιμο έδαφος από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συνδρομή του αρμόδιου Επιτρόπου, Όλι Ρεν καταγράφουν την προσπάθεια για δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Ήδη η περιφέρεια ολοκλήρωσε μελέτη την οποία εκπόνησε ιδιωτική εταιρεία όπου καταγράφονται όλα τα πιθανά σενάρια ανάπτυξης ΕΟΖ στην Θράκη και περιγράφονται τα πιθανά κίνητρα τα οποία μπορούν να δοθούν στις υπό εγκατάσταση επιχειρήσεις.

Υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες δείχνουν ήδη ενδιαφέρον για εγκατάσταση εντός μίας δυνητικής ΕΟΖστην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη τονίζει η κ. Κατερίνα Καραγιάννη, η οποία δημιούργησε το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης, που προώθησε την ιδέα δημιουργίας της ΕΟΖ. Αυτοί είναι και οι λόγοι που βλέπουμε τον τουρκικό εθνικισμό να έχει ενεργοποιηθεί σε τέτοιον βαθμό το τελευταίο διάστημα. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινήσεις αυτές παίζει το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και κάποιοι βουλευτές της εκεί μειονότητας.

Ο επικεφαλής του τουρκικού προξενείου είναι παρών στις συναντήσεις στελεχών της Deutsche Bank με έλληνες Υπουργούς. Και φυσικά η περιοχή έχει δεχθεί εκτός από τις πάμπολλες επισκέψεις τούρκων επιχειρηματιών και την επίσκεψη του κ. Γιούνκερ. Αυτό που γίνεται στην Θράκη είναι ότι συνεργάζονται επιχειρηματικά συμφέροντα και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου με υψηλή γερμανική οικονομική εποπτεία ενώ παράλληλα ο τουρκικός εθνικισμός προετοιμάζει το έδαφος για τα συμφέροντα της Τουρκίας Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και κινδυνεύει η ελληνική εθνική κυριαρχία επί της περιοχής καθώς και το μέλλον της σε σχέση με την Ελλάδα δεν υπάρχει καμία αντίδραση για υπεράσπιση των ελληνικών γεωπολιτικών συμφερόντων στη Θράκη.


www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: