Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Η περίπτωση του Ντερτιλή


Ο πολίτης-κρατούμενος του Ντερτιλή  Π. Λ. Παπαγαρυφάλλου
επειδή αρνήθηκε τη «δήλωση»
Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων

Ο φυλακισμένος συνταγματάρχης Ντερτιλής: Τριάντα οκτώ χρόνια βρίσκεται στη φυλακή ο αιωνόβιος αξιωματικός του ελληνικού στρατού που έχει παράσημα ανδρείας, για όσα έπραξε στα πεδία των μαχών και την εθνική του προσφορά στην Κύπρο.
Καταδικάστηκε για αμφισβητούμενο φόνο που έκανε το 1973 στην «εξέγερση» του Πολυτεχνείου και μάλιστα από δικαστές που υπηρέτησαν το στρατιωτικό καθεστώς και δεν παραιτήθηκαν και ίσως προήχθησαν στη διάρκεια της εφταετίας!
Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της Επαναστάσεως της 21ης Απριλίου 1967, όπως χαρακτήρισε την επέμβαση του στρατού το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η ελληνική «δημοκρατία» του ζητά «Δήλωση Νομιμοφροσύνης», όπως παλιά το απαιτούσε από μας τους κομμουνιστές.
Τότε, για μας, η «δήλωση» αποτελούσε σοβαρό πλήγμα της ανθρώπινης προσω­πι­κότητας και μειωτική πράξη και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο χιλιάδες κομμουνιστές οδηγηθήκαμε στις φυλακές, στις εξορίες,  στην ανεργία και τα εκτελεστικά αποσπά­σματα. Μια δήλωση σου χάριζε τη ζωή, αλλά πολλοί κομμουνιστές την αρνήθηκαν. Οι κομμουνιστές που έζησαν αυτά τα γεγονότα θα έπρεπε να ζητήσουν την αποφυλάκιση του αξιωματικού ΧΩΡΙΣ ΔΗΛΩΣΗ.
Κρατείται ο Ντερτιλής για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, ενώ η «δημοκρατία» δίνει άδειες και αποφυλακίζει εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου καταδικασμένους με δικαστικές αποφάσεις.
Πρόκειται για εντελώς  άνιση και άδικη μεταχείριση, η οποία προδήλως φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της εκδίκησης.
Ο Ντερτιλής θα πεθάνει όρθιος στη φυλακή, όπως όρθιοι πήγαιναν οι κομμουνιστές στα εκτελεστικά αποσπάσματα για μια «Δήλωση» που όταν την έκαναν έπεφταν στην ανυποληψία του κόμματος.
Είναι προφανές ότι αυτή την ατομική αξιοπρέπεια, διαθέτει με μεγάλο πείσμα και ο οδεύων στα εκατό έγκλειστος χουντικός –το Συμβούλιο της Επικρατείας αναγνώρισε τη χούντα ως επανάσταση- αρνούμενος όχι μόνο να προβεί σε σχετική «δήλωση» αλλά και να αναγνωρίσει ότι έκανε λάθος και μετανόησε.
Αυτό προκύπτει από τη συζήτηση που είχε μαζί του ο υπουργός Δικαιοσύνης, όταν επισκέφτηκε τις φυλακές.
Αντιγράφω τη σχετική στιχομυθία από την «Εφημερίδα του Κέντρου Σοσιαλιστι­κών Μελετών» (Αυγούστου 2012, σελ. 20): «Όταν ο υπουργός ρώτησε τον Ντερτιλή γιατί με βάση την ηλικία του δεν ζητά να του απονεμηθεί χάρη, όπως έκαναν άλλοι υπερήλικες και αποφυλακίστηκαν- αυτός απάντησε, ότι δεν θέλει να φανεί ότι μετανόησε».
Η εφημερίδα σχολιάζει προσθέτοντας:
«Ο κ. Ρουπακιώτης μπορεί χάριν του ανθρωπισμού να παρακάμψει το κώλυμα με νομοθετικό μέτρο και ν’ αφήσει τον αμετανόητο γέρο των 91 ετών να πάει να πεθάνει στο σπίτι του».
Έτσι θεωρούσε και το μετεμφυλιακό κράτος τους κομμουνιστές. «Αμετανόητους» κι’ αυτό σήμαινε εξορία, φυλακή και  εκτέλεση. Για χιλιάδες «αμετανόητους» η «δήλωση» αποτελούσε ατομική ταπείνωση. Ο γράφων έχει οδυνηρές εμπειρίες από τη διαβόητη «δήλωση»!
Ο «δηλωσίας έφερε το «στίγμα» σ’ όλη του τη ζωή και στο κόμμα αντιμετωπιζόταν με... υποψία. Έτσι, λοιπόν, οι «αντιστασιακοί» των Ευρωπαϊκών πρωτευουσών και της επταετούς λούφας θέλουν να καταντήσουν τον πολεμιστή Ντερτιλή, τον οποίο αντιμετωπίζουν πολύ χειρότερα από έναν έμπορα ναρκωτικών και ειδεχθή εγκληματία λαθρομετανάστη που αποφυλακίζονται μετά από μερικά  χρόνια χωρίς καμμία δήλωση και δέσμευση.
Πρόκειται για συμπεριφορά που υποδηλώνει έλλειψη ανδρισμού και παλληκαριάς, για να μην πω και ανύπαρκτο μεγαλείο ψυχής, που επέδειξε ο Μ. Αλέξανδρος, ο οποίος όταν είδε σκοτωμένο τον μεγάλο αντίπαλό του, τον βασιλιά  Δαρείο της Περσίας, που έπεσε στη μάχη, έκανε τούτη την πράξη:
Έβγαλε την Πορφύρα του και σκέπασε τον νεκρό αντίπαλό του δίνοντας εντολή να ταφεί με όλες τις τιμές που πρέπουν στον βασιλιά.
Μικρόψυχα ανθρωπάκια που παριστάνουν τον παλλικαρά στον αλυσοδεμένο αιωνόβιο Ντερτιλή, από τον οποίο δεν κινδυνεύει η «δημοκρατία» τους και η ερζάτς ελευθερία των Ελλήνων, τους οποίους παρέδωσαν δέσμιους στην Τρόικα υποθηκεύο­ντας την Ελλάδα στους ξένους τοκογλύφους, Κοντά σ’ όλα αυτά ευθύνονται και για τις 3.000 αυτοκτονίες λόγω Τρόικας. Είναι ηθικού αυτουργοί και άμεσοι συνεργοί του ανασκολοπισμού των Ελλήνων!
Είναι η ώρα ν’ αντικαταστήσουν τον Ντερτιλή στο κελί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: