Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Το Διπλό Παιχνίδι της Σερβίας με την Ελλάδα


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Τηλεγράφημα του ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ στο διαδικτυακό τόπο της δημόσιας ρ/τ RTS παραθέτει δηλώσεις του σέρβου προέδρου, μετά από τη συνάντηση με τον ομόλογο του, Γκιόργκι Ιβάνοβ στα Σκόπια. Σε κοινή συν/ξη τύπου, οι δύο πρόεδροι διεμήνυσαν από κοινού ότι «οι δύο χώρες έχουν μεν διαφορετικές στάσεις σε ορισμένα ζητήματα, όμως αυτό δεν τους εμποδίζει να ατενίζουν το μέλλον».
Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη συν/ξή του στον τ/ς Σίτελ, ο πρόεδρος Νίκολιτς, δήλωσε ότι «μίλησε ειλικρινά για τη διαμάχη που υπάρχει μεταξύ πΓΔΜ και Ελλάδας», τόνισε ότι «και οι δύο χώρες είναι φιλικές για τη Σερβία» και ότι «όπως ανησυχεί για τη Σερβία, αν θα ενταχθεί κάποτε στην ΕΕ, έτσι ανησυχεί και για την πΓΔΜ», προσθέτοντας ότι «είπε συγκεκριμένα πως σε αυτή τη διαμάχη βλέπει την υπερηφάνεια στην οποία επιμένει η πΓΔΜ και την υπερηφάνεια στην οποία επιμένει η Ελλάδα». Ο Νίκολιτς τόνισε επίσης ότι στην εν λόγω συν/ξη αναφέρθηκε στην ανάγκη διαλόγου μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας για την διαμάχη, δεδομένου ότι «χωρίς τις συνομιλίες δεν μπορεί να λυθεί τίποτα», ενώ υπογράμμισε ότι «και τώρα νομίζει το ίδιο».
Ερωτηθείς εάν παραμένει στη θέση του, την οποία διατύπωσε όταν η ΠΓΔΜ αναγνώρισε το Κόσσοβο και ο ίδιος ήταν μέλος της αντιπολίτευσης, ότι η Σερβία πρέπει να αλλάξει τη στάση της έναντι της διαμάχης για την ονομασία της, ο Νίκολιτς απάντησε ότι «αυτή ήταν μια συναισθηματική αντίδραση στην αναγνώριση του Κοσσόβου».
«Η Σερβία δεν σκέφτεται να αλλάξει τη θέση της έναντι της ονομασίας της πΓΔΜ. Εγώ σήμερα δεν είμαι στην αντιπολίτευση, αλλά πρόεδρος του κράτους και για πολλά θέματα πρέπει να σκέφτομαι κατά τρόπο που να έχω υπόψη μου το πώς θα επηρεάσουν το μέλλον του κράτους και του λαού», δήλωσε ο σέρβος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας ότι η αντίδρασή του τότε ήταν συναισθηματική, ενώ υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι η Σερβία στη συνέχεια στέρησε φιλοξενίας τον πρέσβη της ΠΓΔΜ «είναι ντροπή».
Αλλαγή στάσης εκατόν ογδόντα μοιρών για τον Νίκολιτς στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. Το διπλό παιχνίδι του Νίκολιτς και της Σερβίας με την Ελλάδα δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε.

www.drougos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: