Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Με 24 ώρες καθυστέρηση αντέδρασε η Αθήνα στην πρόκληση της Αγκυρας εναντίον της Κύπρου

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, αναφερόμενος στη δήλωση που προέβη το Τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε τα εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία και με την οποία υπέγραψε πριν λίγες ημέρες συμφωνία επανεισδοχής, έχει 28 θεσμικά ισότιμα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ανήκει επιπλέον και στη ζώνη του ευρώ.
Αν αυτό το απλό και θεμελιώδες δεδομένο δεν γίνει αντιληπτό και παραδεκτό από την Τουρκία, δεν έχει πρακτικό νόημα οποιαδήποτε επιμέρους συζήτηση για την Ευρωπαϊκή προοπτική της».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συλλογική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νέα πρόκληση της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζήτησε η Λευκωσία.
Η Άγκυρα διαμήνυσε στις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη συμφωνία για επανεισδοχή παράνομων μεταναστών στην περίπτωση της Κύπρου, περιλαμβανομένων των κατεχόμενων περιοχών.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης προειδοποίησε την Άγκυρα ότι με τη στάση της κρατά παγωμένο το κεφάλαιο 24 του ενταξιακού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφορά θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας.
Εξήγησε ότι βασική προϋπόθεση για άνοιγμα του συγκεκριμένου κεφαλαίου αποτελεί η εφαρμογή της συμφωνίας και με τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μηδενός εξαιρουμένου.
Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε επίσης ότι η Λευκωσία ζήτησε συμβουλή από τη Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη στάση της Άγκυρας.
ΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Την έντονη αντίδραση πολιτικών κομμάτων έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για επανεισδοχή παράνομων μεταναστών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα απέστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημερώνοντας την ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει την συμφωνία με την Κύπρο.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, χαρακτήρισε «αφόρητη πρόκληση, όχι μόνο προς την Κύπρο, αλλά κυρίως προς την Ευρωπαϊκή  Ένωση και τα ευρωπαϊκά συλλογικά και θεσμικά όργανα, την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών με όλα τα κράτη μέλη πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο κ. Ομήρου κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να κοινοποιήσει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα, ή το κλείσιμο οποιουδήποτε κεφαλαίου της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε άλλη ανοχή προς αυτές τις συμπεριφορές της Άγκυρας προσβάλλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και ισοδυναμούν με συνενοχή».
Τόνισε επίσης, ότι  αποτελεί καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποχρεώσει την Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία και με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Συμμαχία Πολιτών εκτιμά ότι η επιμονή της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία φανερώνει ξεκάθαρα και τη μορφή λύσης, που επιδιώκει στο Κυπριακό.
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, διερωτήθηκε, «εάν είναι με αυτή την Τουρκία, που ο πρόεδρος Αναστασιάδης και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αναμένουν να επιδείξει πνεύμα συναίνεσης για κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν και επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα παγώσει όλα τα εναπομείναντα ανοικτά κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, εάν η ΆγκυΥΘΕΡΟΥρα δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της.
Οι Οικολόγοι καλούν την Κυβέρνηση να αντιδράσει δυναμικά και να ζητήσει την αναστολή της συμφωνίας Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης για επανεισδοχή παράνομων μεταναστών.
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ
“Πολιτική βόμβα» στα θεμέλια της Συμφωνίας Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών με την Ε.Ε., τοποθέτησε η Άγκυρα καθώς όπως πληροφορείται ο «Φ», κατέστησε σαφές προς τις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να την εφαρμόσει με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εμμένοντας στις πρακτικές της αθέτησης ευρωπαϊκών δεσμεύσεων και των δυσμενών διακρίσεων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση Ερντογάν απέστειλε επιστολή προς την Κομισιόν, γνωστοποιώντας τις θέσεις της σε σχέση με τη Συμφωνία Επανεισδοχής.
Στο πλαίσιο της επιστολής αυτής, η Άγκυρα φρόντισε να περιλάβει και μια παράγραφο που αφορά στην Κύπρο, καθιστώντας σαφές ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι θέσεις που είχε διατυπώσει την 1η Μαΐου 2004 (ένταξη Κύπρου) και την 29η Ιουλίου 2005 (υπογραφή Πρωτοκόλλου). Με την αναφορά της αυτή και πριν καν στεγνώσει η μελάνη των υπογραφών της Συμφωνίας Επανεισδοχής (16 Δεκεμβρίου), η Τουρκία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να την εφαρμόσει με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Το γεγονός, σήμανε συναγερμό στη Λευκωσία και όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η κυπριακή Κυβέρνηση προέβη σε δύο κινήσεις:
1. Ζήτησε γνωμάτευση από τη νομική υπηρεσία του Συμβουλίου για τις ενδεχόμενες νομικές προεκτάσεις που έχει η δήλωση της Τουρκίας, στο πλαίσιο της επιστολής που αποστάληκε. Η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου φέρεται να θεωρεί ότι η δήλωση της Τουρκίας είναι μονομερής και δεν έχει καμιά επίπτωση επί της υποχρέωσής της να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών, καθώς δεν επισυνάφθηκε στο κείμενο που υπογράφηκε στις 16 Δεκεμβρίου. Όπως μας αναφέρθηκε, σε αντίθεση με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, όταν η Τουρκία είχε επισυνάψει τη θέση της έναντι της Κύπρου, στην προκειμένη περίπτωση της Συμφωνίας Επανεισδοχής, επέλεξε χαμηλότερους τόνους, προβαίνοντας σε μια «πολιτική δήλωση» διά της επιστολής που απέστειλε. Σε κάθε πάντως περίπτωση, με νομική πράξη ή με απλή πολιτική δήλωση, η Τουρκία εξήγγειλε αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Επανεισδοχής, την αθέτηση της υποχρέωσής της να την εφαρμόσει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας…
2. Ζήτησε από την Κομισιόν, ως αποδέκτη της επιστολής και ως το θεσμικό όργανο που αρμοδίως διαχειρίστηκε και υπέγραψε διά της Επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ τη Συμφωνία Επανεισδοχής, να απαντήσει ανάλογα προς την Άγκυρα. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», επίσημος της διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων γνωστοποίησε προς την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων COREPER την ύπαρξη της τουρκικής επιστολής και διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν, σε συνεννόηση και με τη Λευκωσία, θα απαντήσει ανάλογα προς την Άγκυρα. 
Σημειώνεται ότι τα πρόσφατα Συμπεράσματα που εγκρίθηκαν για την Τουρκία (17 Δεκεμβρίου) καθιστούν σαφές ότι η Άγκυρα οφείλει να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής με «όλα τα κράτη-μέλη» της Ε.Ε.
ΠΗΓΗ: Ανακοίνωση ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Ανακοινώσεις κυπριακών κομμάτων, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ANA-MPA

Δεν υπάρχουν σχόλια: