Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΧΡΟΝΟΤΟΠΙΑ

Γράφει ο Γιώργος Λεκάκης

Προβλήματα στα σχολεία της ΛήμνουΤο νησί βιώνει εγκατάλειψη στην παιδεία, την υγεία, τις συγκοινωνίες...

Για μία ακόμη χρονιά το ΕΠΑΛ Μούδρου ευρίσκεται υπό κατάληψιν από τους μαθητάς, καθώς δεν έχουν καλυφθεί θέσεις βασικών ειδικοτήτων, μ' αποτέλεσμα ουσιαστικά το σχολείο να μη μπορεί να λειτουργήσει...
Οι ελλείψεις ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχουν σαν αποτέλεσμα να υπολειτουργούν τα ολοήμερα σχολεία και να μην έχουν στελεχωθεί το ΚΕΔΥ και το ειδικό σχολείο.

Το πανεπιστημιακό τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής παρά την εξαιρετική αξιολόγηση για την ακαδημαϊκή του επάρκεια, παραμένει χωρίς καθηγητές σε βασικά μαθήματα και χωρίς διοικητικό προσωπικό! Υπονομεύεται έτσι μία προσπάθεια του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της τοπικής κοινωνίας που μέχρι σήμερα είχε δώσει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Ο Δήμαρχος Λήμνου, κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής, εδήλωσε σχετικώς: «Καλούμε το αρμόδιο υπουργείο να ασχοληθεί με τα ουσιαστικά ζητήματα της εκπαίδευσης παίρνοντας επί τέλους άμεσα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Η εγκατάλειψη που βιώνει η Λήμνος σε όλους τους τομείς και ιδίως στην παιδεία, την υγεία και τις συγκοινωνίες δεν μπορεί να συνεχισθεί»...


Ένας μικρός βοτανικός κήπος γεννιέται στην Λήμνο...
Το πανεπιστημιακό τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, σε συνεργασία με τον Δήμο Λήμνου, θα προχωρήσει στον σχεδιασμό και την δημιουργία ενός μικρού Βοτανικού Κήπου στον χώρο όπισθεν του Παντελίδειου στον Ρωμέικο Γυαλό.

Προσφάτως μετέβη στην ακριτική νήσο η δρ. βιολογίας, συστηματικός βοτανικός - φυτοκοινωνιολόγος, κα Ειρήνη Βαλλιανάτου, η οποία είναι προϊσταμένη του Βοτανικού Κήπου Διομήδους, του Πανεπιστημίου Αθηνών, και η οποία έδωσε τις κατευθύνσεις για την δημιουργία ενός βιώσιμου βοτανικού κήπου στην Λήμνο.

Στον βοτανικό κήπο θα φυτευτούν είδη φαρμακευτικών - αρωματικών φυτών, εδώδιμα φυτά που καλλιεργούνται χρόνια στο νησί, αλλά και εδώδιμα άγρια φυτά της Λήμνου. Τα δένδρα θα προσφερθούν από κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής.

Την συντήρηση, περιποίηση και προστασία του βοτανικού κήπου έχουν αναλάβει εθελοντικά, ομάδα φοιτητών του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Λήμνου.
Ο Κήπος θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι επισκέψιμος για τους κατοίκους και επισκέπτες της Λήμνου. 

Το Πανεπιστήμιο, η τοπική κοινωνία και ο Δήμος ξεκινούν ακόμα μια πρωτοβουλία παράδειγμα καλής συνεργασίας του τόπου μας με κοινό στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.


www.xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: