Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Σκόπια: Το 2014 θα εξετασθεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων


‘συμπεράσματα από το Συμβούλιο γενικών υποθέσεων’

Δεκέμβριος 18, 2013.

Βρυξέλλες.
Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GAC), εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το Συμβούλιο, μετά από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ, και συμπερασματικά ανακοινώθηκε ότι «τα κράτη μέλη θα επανέλθουν στο θέμα αυτό το 2014», σημειώνει η εφημερίδαDnevnik των Σκοπίων.

Έλλειψη συναίνεσης

Όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του νοτιοσλαβικού κράτους, ο 
Επίτροπος της Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Linas Linkevichius, σε συνέντευξη Τύπου που έγινε μετά  τη λήξη της συνεδρίασης, επιβεβαίωσαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στα Σκόπια, αλλά αναγνωρίζουν ότι η έλλειψη συναίνεσης εντός της ΕΕ, εξαιτίας της οποίας δεν μπορεί να αποδοθεί καμία ημερομηνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Το 2014 με επίλυση της ονομασίας

«Το Συμβούλιο συμμερίζεται απόλυτα την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι τα πολιτικά κριτήρια εξακολουθούν να ανταποκρίνονται επαρκώς  και επισημαίνει τη σύσταση της Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τηνFYROM

Για πιθανή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα το 2014, με βάση την ενημέρωση της Επιτροπής για την περαιτέρω εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο προσιτό για διάλογο υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της πολιτικής συμφωνίας της 1ης Μαρτίου και συγκεκριμένα μέτρα για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και να επιτευχθεί μια φιλική και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της χώρας», αναφέρει συμπερασματικά το Συμβούλιο για τη χώρας μας, σημειώνει η Dnevnik.
Το Συμβούλιο, εξάλλου, σημειώνει ότι η πολιτική κρίση που ακολούθησε τα γεγονότα στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, στα τέλη του περασμένου έτους, προκάλεσε έντονες διαφορές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και έχει επηρεασθεί η λειτουργία του Κοινοβουλίου, η οποία κατέδειξε την ανάγκη για μια εποικοδομητική πολιτική για το εθνικό συμφέρον.

 Βασικά θέματα: ‘Κράτος Δικαίου- Δικαιοσύνη- ελευθερία έκφρασης- Συμφωνία Οχρίδας’

Επίσης επισημαίνει ότι:
«Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο κράτος δικαίου, όπως είναι η ανεξαρτησία στη Δικαιοσύνη και η επίτευξη περαιτέρω αποτελεσμάτων στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.
Η ελευθερία της έκφρασης και η γενική κατάσταση των μέσων ενημέρωσης παραμένουν, επίσης, ζητήματα που προκαλούν ανησυχία.
 Η αναθεώρηση της συμφωνίας – πλαισίου της Οχρίδας, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων και πρέπει να ολοκληρωθούν και να εφαρμοστούν οι διατάξεις της. Μια στρατηγική για τους Ρομά θα πρέπει να εφαρμοσθεί προληπτικά.
 Πρέπει να καταργηθεί η διάκριση του κράτους για τα κόμματα και τα προβλήματα να επιλυθούν, όπως επισημάνθηκε από το εκλογικό πλαίσιο του ΟΑΣΕ, και να γίνει περαιτέρω έλεγχος στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

Ο Βενιζέλος επανέλαβε ότι το θέμα των Σκοπίων δεν είναι ‘διμερές πρόβλημα’

Το θέμα που υπάρχει με τα Σκόπια δεν είναι διμερές ή ένα θέμα που σχετίζεται με το όνομα, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.
«Είναι ένα πολύ βαθύτερο ζήτημα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου σε διεθνές επίπεδο και αποτελεί βαθύτερο ζήτημα στο πλαίσιο του ΟΗΕ,τα κριτήρια της Κοπεγχάγης πρέπει να πληρούν όλες οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην ΕΕ, τόνισε ο Βενιζέλος.
Είπε, ακόμη, ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της FYROM, εάν η χώρα μας ‘δείξει καλή πίστη και συμμόρφωση προς τις ευρωπαϊκές αρχές’, σημειώνει η σλαβική των Σκοπίων Dnevnik.

ΕΕ: Η Ελλάδα και Κύπρος ψήφισαν «κατά»- η Βουλγαρία δήλωσε «αποχή» για τα Σκόπια


Δεκέμβριος 17, 2013.

Σκόπια.
Η Ελλάδα και η Κύπρος ψήφισαν «κατά» και η Βουλγαρία δήλωσε «αποχή», για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταδίδει η σλαβική των Σκοπίων TV Σίτελ.
Τα υπόλοιπα 25 κράτη μέλη έχουν επικυρώσει την έναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία.
Σύμφωνα με την Σίτελ, «η ψήφος της Βουλγαρίας αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για τα Σκόπια, παρά τις προσδοκίες και τη συμπεριφορά της διπλωματίας και του Βούλγαρου υπουργού Βιγκένιν.
Το ελληνικό βέτο, που υποστηρίχτηκε από την Κύπρο, οφείλεται στην εκκρεμή διαφορά του ονόματος των Σκοπίων και στην «αποτυχία των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, στην υλοποίηση της Συμφωνίας Πλαισίου της Οχρίδας και στην εφαρμογή του νόμου», σημειώνει το δημοσίευμα.

Ευθεία επίθεση Γκρούεφσκι σε Σαμαρά


Γκρούεφσκι στην εφημερίδα της Βιέννης ‘ Die Presse’: Ο Σαμαράς  τορπίλισε την προσέγγιση μας στην ΕΕ

  Δεκέμβριος 17, 2013.
Ο πρωθυπουργός του νοτιοσλαβικού κράτους που έχει πρωτεύουσα τα Σκόπια, ο Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε σε συνέντευξή του  στην εφημερίδα της Βιέννης, “Die Presse”, όπως δημοσιεύουν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης (και αναμεταδίδονται στα Σκόπια) ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έπαιξε εθνικιστικό χαρτί και προσπάθησε να τορπιλίσει  την προσέγγιση του νοτιοσλαβικού κράτους –που επιδιώκει να έχει την ονομασία Μακεδονία- στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, όπως δημοσιεύεται στη σκοπιανή ‘24 Βέστι’ είπε:
«Είναι (ο Σαμαράς) ο δημιουργός των προβλημάτων. Από το 1991, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε θέσει επί τάπητος ότι δεν υπήρχε  καμία διαφωνία με το όνομα (Μακεδονία). Από τότε ο Σαμαράς όλη την καριέρα του την έχτισε επάνω σε μια εθνικιστική ρητορική με συγκρούσεις προς τα Σκόπα», είπε ο Γκρούεφσκι επικρίνοντας τον Έλληνα ομόλογό του στη συνέντευξη του στη βιεννέζικη «Die Presse».
 Ο Γκρούεφσκι ανέφερε ότι ο Σαμαράς, ως Υπουργός Πολιτισμού το 2008, μιλώντας για την εθνική στρατηγική εξήγησε με έναν τρόπο που η Αθήνα οφείλει να αναβάλει την επίλυση  του προβλήματός με τα Σκόπια και να απορροφηθεί το κρατίδιο αυτό από τα γειτονικά κράτη.
Σήμερα, σύμφωνα με τον Γκρούεφσκι, ο Σαμαράς χρησιμοποιεί διαφορετικό λεξιλόγιο, αλλά οι απόψεις τους παραμένουν αμετάβλητες.
Ερωτηθείς, εάν αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει συμβιβασμός μέχρι ο Σαμαρά να είναι στην εξουσία (της Ελλάδας), ο Γκρούεφσκι στη συνέντευξή του, απάντησε ότι  η περίπτωση να αποδεχθούν τα Σκόπια όλες τις ελληνικές διεκδικήσεις, δεν αποτελούν συμβιβασμό.


www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: