Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Σκόπια-Δημοσκόπηση: Πιο εχθρική χώρα η Ελλάδα, πιο φιλική η Σερβία...



Οι καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες είναι σημαντικό στοιχείο για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του νοτιοσλαβικού κράτους, ήτοι για το 93,2 τοις εκατό του ερωτηθέντων.
Από τις πέντε γειτονικές χώρες, οι πολίτες βλέπουν τη Σερβία ως πιο φιλικό γείτονα με ποσοστό 42,5  % και ακολουθεί η Αλβανία με 18,5%.
Η πιο εχθρική γειτονική χώρα είναι η Ελλάδα σε ποσοστό 81,2% , ενώ ένας στους πέντε πολίτες (ποσοστό 22,8%) πιστεύει ότι η κάθε γειτονική χώρα θέλει να αποκτήσει το μεγαλύτερο μέρος του νοτιοσλαβικού κράτους.
Αυτή η μελέτη δείχνει τις απόψεις των πολιτών σχετικά με τις σχέσεις της χώρας τους με τις γειτονικές χώρες και εκπονήθηκε από το Κέντρο Διεθνούς Συνεργασίας και το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία.
Οι σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης έγινε τη χρονική περίοδο από τις 15 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1000 πολιτών με περιθώριο λάθους +/-,  3%.
Στην ερώτηση για φιλική ή ουδέτερη συμπεριφορά των γειτονικών χωρών, οι πολίτες του νοτιοσλαβικού κράτους- διαφόρων εθνοτήτων- αξιολόγησαν τη Σερβία με 87,1%, την Αλβανία με 71,3% , το Κοσσυφοπέδιο με 64,4%, τη Βουλγαρία με 53,4% και την Ελλάδα με 7,95%.
Οι δύο κύριες εθνικότητες του νοτιοσλαβικού κράτους, οι Αλβανοί και οι Σλάβοι έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις με τις γειτονικές χώρες.
Έτσι, οι  πλειοψηφία των Σλάβων, γνωρίζει την ιστορία και τον πολιτισμό  της Σερβίας σε ποσοστό 51,9%, έχουν την καλύτερη προσωπική εμπειρία από τη χώρα αυτή σε ποσοστό 52% και την καλύτερη γνώμη σε ποσοστό 63,7%.
Οι Αλβανοί έχουν τις καλύτερες προσωπικές εμπειρίες με την Αλβανία (44,3%), οι περισσότεροι είναι γνώστες της ιστορίας και του πολιτισμού της (64,8%) και έχουν την καλύτερη γνώμη για αυτήν (71,9%), γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: