Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Πολιτικό Κόμμα Σκοπίων: Ενδέχεται να χάσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ


 "Μπορεί να χάσουμε το καθεστώς της υποψηφιότητας"

Δεκέμβριος 23, 2013.
Οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο, δήλωσε ο Λιούπτσο  Ζίκοφ, πρόεδρος του κόμματος «Συμμαχία για τη θετική Μακεδονία», σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
«Τώρα, μπορούμε να πούμε ότι απειλείται η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο κατά το οποίο προεδρεύει η Ελλάδα.
Φοβόμαστε ότι η πΓΔΜ θα χάσει σύντομα την υποψηφιότητά της για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για πέμπτη φορά δεν σέβεται τη δική του σύσταση ότι τα Σκόπια είναι έτοιμα για διαπραγματεύσεις, οι οποίες πρέπει να ξεκινήσουν. Αυτό επιβεβαιώνει ότι τα Σκόπια έχουν αποκλεισθεί από την Ελλάδα για πολιτικούς λόγους και ότι η χρήση της αρχής της συναίνεσης στη λήψη των αποφάσεων στην ΕΕ, στο ζήτημα της ονομασίας από ένα διμερές πρόβλημα μεταμορφώνεται σε ένα πολυδιάστατο πρόβλημα.
Επιπρόσθετα, η ίδια η Αθήνα, λέει ότι το πρόβλημα είναι πολυμερές», δήλωσε ο Ζίκοφ.
Ο Λιούπτσο  Ζίκοφ τόνισε ότι η κοινωνία της χώρας βρίσκεται σε βαθιά απομόνωση από την άποψη των ευρωπαϊκών τάσεων και ότι στο νοτιοσλαβικό κράτος υπάρχει βαθιά κρίση στο κράτος δικαίου, στην έλλειψη μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα, στην ελευθερία της έκφρασης, στην πίεση που υπάρχει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στη μη λειτουργική οικονομία της αγοράς και της καλής γειτονίας και συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη.
Ως συνέπεια – σημειώνει το δημοσίευμα της Nova Makedonija- ο Ζίκοφ ζήτησε από την κυβέρνηση να προβεί σε μεταρρυθμίσεις με περισσότερη ταχύτητα για να καλυφθεί η διαφορά στην διαπραγματευτική διαδικασία.
«Τώρα είναι η ώρα για τις μεγάλες αποφάσεις, εάν πραγματικά η χώρα μας θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ζίκοφ.
Ο ίδιος προέβη στο ερώτημα εάν είναι καιρός η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, να επιδιώξουν σθεναρά να λύσουν αυτό το πρόβλημα με την Ελλάδα, αφού βλέπου ότι οι δύο κυβερνήσεις των Αθηνών και των Σκοπίων δεν προτίθεται να επιλύσουν το πρόβλημα, κρατώντας σε ομηρία του πολίτες του νοτιοσλαβικού κράτους.

Σκόπια: Συναντήσεις Αχμέτι με Πρέσβειρα Γερμανίας και εκπρόσωπο ΟΗΕ


Δεκέμβριος 23, 2013.

Ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων, DUI, συναντήθηκε σήμερα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Τέτοβο, με τη Γερμανίδα πρέσβειρα στα Σκόπια, Gudrun Steinacker και τον Peter Dewey, ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση»-DUI,  ο Αχμέτι συζήτησε τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, με έμφαση στην ευρω—ατλαντική ενσωμάτωση.
Επαίνεσε τη γερμανική συμμετοχή στη διαφωνία του ονόματος, ιδίως με τη συνάντηση που είχε η Μέρκελ με το διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς καθώς και τις δηλώσεις για τη χώρα του από τους στενούς συνεργάτες της και τους Γερμανούς βουλευτές.
Ο Αχμέτι συνεχάρη επίσης την εκλογή της νέας γερμανικής κυβέρνησης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση θα συμβάλει στην επιτυχή έκβαση του θέματος της ονομασίας με το νότιο γείτονα της χώρας.
«Η Γερμανία, παραμένει μια χώρα που υποστηρίζει την FYROM στο δρόμο προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, επίσης, ενθαρρύνει για μια λύση στη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα. Για να καταλήξουν τα δύο μέρη σε κάποια απόφαση, πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να καταλήξουν σε συμβιβασμό πάνω στην τελευταία πρόταση Νίμιτς, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη διεθνή μεσολάβηση», αναφέρει η δήλωση.
Με τον Peter Dewey, ο αρχηγός του DUI, συζήτησε την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, τις σχέσεις καλής γειτονίας, την ανάγκη για διεθνή συμφιλίωση και την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ο Αχμέτι τόνισε το σημαντικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, τη συμβολή στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη χώρα και την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Μια τέτοια συμβολή ήταν  η συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, η οποία επιτεύχθηκε με τη άμεση μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με την κομματική ανακοίνωση.Τα λείψανα του τσάρου Σαμουήλ θα μεταφερθούν προσωρινά από την Ελλάδα στη ΒουλγαρίαΔεκέμβριος 23, 2013.

Η ιδέα να αφεθούν σε λατρεία τα οστά  του τσάρου των Βουλγάρων Σαμουήλ, που βρίσκονταν στην εκκλησία του Αγίου Αχίλλειου στο μικρό νησί της λίμνης των Πρεσπών, στην εκκλησία της βουλγαρικής πρωτεύουσας  ‘Αγία Σοφία’, για την επέτειο των χιλίων ετών από την επέτειο της μάχης της Μπελασίτσας, δημοσιεύεται σήμερα στο βουλγαρικό ‘Πρες’.
«Έτσι κάθε Βούλγαρος θα μπορέσει να τιμήσει το βασιλιά, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή, όταν αντίκρυσε τους 15.000 άνδρες του στρατού του, τυφλούς από τον αυτοκράτορα Βασίλειο της Κωνσταντινούπολης ( τον βουλγαροκτόνο)», είπε ο Ljudmil Vagalinski διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Τα λείψανα του Σαμουήλ βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.
Η βουλγαρική εφημερίδα ανέφερε ότι ο εορτασμός της μάχης θα γίνει το φθινόπωρο του επόμενου έτους και η Ελλάδα θα παραχωρήσει στη Βουλγαρία το μανδύα του τσάρου Σαμουήλ που είναι φτιαγμένο από μετάξι, το μοναδικό που σώζεται, αναφέρει το σκοπιανό Κανάλ 5.
[ Τον τσάρο Σαμουήλ διεκδικούν οι Σκοπιανοί ως πρόγονό τους ως «βασιλιά των Μακεδόνων»!!!]Δεν υπάρχουν σχόλια: