Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Μετεξεταστέα για τον Ιούνιο η Αλβανία - Πρέπει να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά

Μετεξεταστέα για τον Ιούνιο η Αλβανία - Πρέπει να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά
"Αναγνωρίζουμε την ευρωπαϊκή διαδικασία της Αλβανίας. Η χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ στην Αλβανία είναι ζήτημα χρόνου. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό τον Ιούνιο. Αναμένουμε από την Αλβανία να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά".
Αυτά είναι τα βασικά σημεία της απόφασης του Συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι εξέτασαν χθες, στις Βρυξέλλες, την πρόοδο των υποψήφιων προς ένταξη χωρών ή των χωρών που επιδιώκουν την απόκτηση υποψηφιότητας.
"Αναμένουμε από την Αλβανία να εργαστεί καλά. Από τη χώρα εξαρτάται αν θα λάβει το καθεστώς τον Ιούνιο" ανέφερε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ.
Ο κ. Φούλε εξήρε την πρόοδο της Αλβανίας στην πορεία προς την ένταξη, καθώς και τη συναίνεση που επιτεύχθηκε από την πολιτική τάξη. 
Η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ισλανδία, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Τουρκία είναι υποψήφιες χώρες ή πιθανές υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ.
Η πρόοδος στην ενταξιακή πορεία συνεπάγεται υλοποίηση ευρύτερων μεταρρυθμίσεων και δημοκρατικών αλλαγών.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, η Σερβία ανταμείφθηκε για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο.
Η Αλβανία, εν τω μεταξύ, βρέθηκε αντιμέτωπη με πιέσεις για τα θέματα της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, με την ΕΕ να προειδοποιεί επανειλημμένως ότι χρειάζεται περισσότερη πρόοδος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να χορηγηθεί στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, αλλά κάποιοι υπουργοί ανέφεραν χθες ότι οι χώρες τους δεν είναι έτοιμες για να κάνουν αυτό το βήμα.
Οι αποφάσεις που αφορούν τη διεύρυνση της ΕΕ λαμβάνονται ομόφωνα.
"Υπήρξε πρόοδος, αλλά χρειαζόμαστε μεγαλύτερο ιστορικό, προτού χορηγήσουμε το καθεστώς υποψηφιότητας" είπε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανίας, Νικ Χάκερουπ σημειώνοντας ότι την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Ολλανδία.
Μεταξύ των χωρών που στήριξαν την Αλβανία ήταν το νέο μέλος της ΕΕ, η Κροατία. Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Βέσνα Πούσιτς υπενθύμισε ότι ένας αριθμός χωρών απέστειλε επιστολή στήριξης για να αποκτήσει η Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.
"Η Αλβανία έχει κάνει ό,τι είναι απαραίτητο. Η Κροατία ανέλαβε την πρωτοβουλία της σύναξης επιστολής στήριξης της χώρας. Την επιστολή υπέγραψαν αρκετές χώρες" είπε η κ. Πούσιτς. 
"Στηρίζουμε την υποψηφιότητα της Αλβανίας, επειδή νομίζουμε ότι έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Καρλ Έριαβετς, ο οποίος υπέγραψε την επιστολή στήριξης.
"Πάντα υπάρχουν πράγματα που απομένουν να γίνουν στην Αλβανία. Αλλά το γεγονός ότι έκαναν τα πράγματα καλύτερα απ΄ ό,τι περιμέναμε όσον αφορά τις εκλογές και ότι η νέα κυβέρνηση άρχισε το έργο, νομίζω ότι είναι σημαντικό για να υπάρξει ανταμοιβή" είπε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ.

www.aftonomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: