Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

υπουργείο Εξωφρενικών

Τι ακριβώς είπαν για την υφαλοκρηπίδα, την ΑΟΖ, το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών; Κανείς δεν γνωρίζει, καθώς η συζήτηση έγινε κατ’ ιδίαν και για την πραγματοποίησή της ειδοποιήθηκαν, όπως φάνηκε, οι έλληνες δημοσιογράφοι αφού ο κ. Νταβούτογλου είχε φύγει και έτσι δεν υπήρχε δυνατότητα επίσημης διαβεβαίωσης ότι υπήρξε αυτή η συνομιλία όπως την παρουσίασαν μάλιστα, περιγράφοντάς την σχεδόν ως εθνική επιτυχία…

Η αλήθεια είναι ότι –αρκετά διακριτικά– δύο ημέρες μετά την επίσκεψη και αφού είχαν υπάρξει τα διθυραμβικά σχόλια μερίδας του ελληνικού Τύποι για την «επιτυχία» Βενιζέλου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια όχι και τόσο συνηθισμένη κίνηση, εξέδωσε ανακοίνωση με την «περίληψη» των θεμάτων που συζήτησε ο κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα. Όπως το καταλάβατε, απουσίαζε παντελώς το θέμα της «συμφωνίας» για την ΑΟΖ…

Αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι έτριβαν τα... μάτια τους όταν διάβασαν για την «επιτυχία» του εταίρου και υπουργού Εξωτερικών, καθώς δεν είχαν ιδέα για τις «διπλωματικές πρωτοβουλίες» του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, που όπως και άλλοι, τις απέδιδαν μάλλον στην αμηχανία από τις αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Πέραν όμως της ανάγκης του υπουργού Εξωτερικών να δείξει σημαντικό έργο, οι δηλώσεις αυτές εφόσον γίνονται αποσπασματικά και με εμπνεύσεις της στιγμής, μπορεί να επιφέρουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Εάν πρόκειται να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την ΑΟΖ, ας μην την ξεκινήσει ο κ. Βενιζέλος από το Καστελλόριζο και την Ανατολική Μεσόγειο όπως επιθυμεί η Τουρκία, αλλά ας την ξεκινήσει από το Αιγαίο, όπου η Τουρκία επιμένει στην οριοθέτηση μόνο υφαλοκρηπίδας.

Και φυσικά σε όλη τη συζήτηση –όπως θα προχωρά προς τα νότια– να δούμε εάν πράγματι υπάρχει αυτό το «νέο κλίμα» και εάν η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τις θεωρίες της για τις γκρίζες ζώνες και το casus belli.

Διαφορετικά, με τις «πρωτοβουλίες του ποδαριού» απλώς εξωραΐζεται η εικόνα της Τουρκίας. Γιατί δεν μπορεί να κατηγορείς και να καταγγέλλεις κάποιον στον ΟΗΕ ή στην ΕΕ, όταν βρίσκεσαι σε συνομιλίες (σε φιλικό μάλιστα κλίμα) μαζί του…

Είπαμε να αποφύγουμε να πληρώσουμε με εθνικό αντάλλαγμα την οικονομική κρίση, είναι όμως εντελώς άδικο το κόστος από την κρίση ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ να το πληρώσει η… ΑΟΖ.

Πάντως, επειδή δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο και προφανέστατα δεν ελέγχουμε τις απανταχού κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ, ας είναι προσεκτικοί εκεί στη Β. Σοφίας με τις επιλεκτικές διαρροές στα φιλικά ΜΜΕ. Πριν από τον κ. Νταβούτογλου ήταν ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τ. Κέρι. Στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ μέσα στα πολλά, υπήρξε και ένα δημοσίευμα που αποκάλυπτε τη… συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του Ευ. Βενιζέλου με τον Τ. Κέρι με τον οποίο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συζήτησαν για το Σκοπιανό, όπου ο έλληνας υπουργός ανέλυσε την ελληνική θέση. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς άλλος δεν πήρε χαμπάρι τη συνάντηση, μάλλον ούτε ο ίδιος ο κ. Κέρι. Τα σκοπιανά ΜΜΕ πάντως έκαναν πανηγύρι αφού δημοσίευσαν διαψεύσεις τόσο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και από τον πρεσβευτή στα Σκόπια για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης…

****

Μέγα λάθος… 

Έχει αναλογιστεί κανείς τι έχουμε κερδίσει ως χώρα από τη σπουδή να κλείσουμε τη συριακή πρεσβεία στην Αθήνα και βάζοντας λουκέτο στην ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό; Η συριακή πρεσβεία έχει μεταφερθεί στη Σόφια, όπου και σημαντική διπλωματική δραστηριότητα έχει προσφέροντας δυνατότητες και στη βουλγαρική κυβέρνηση να είναι παρούσα στην κρίση. Κυρίως, όμως, δίνονται δυνατότητες για σοβαρές οικονομικές δοσοληψίες, γιατί η Συρία και το καθεστώς Άσαντ μπορεί να είναι σε πόλεμο, αλλά χρήματα για την εισαγωγή προϊόντων πρώτης ανάγκης από τη Ρωσία και το Ιράν υπάρχουν σχετικά άφθονα. Άραγε ασχολείται με το ζήτημα αυτό το ελληνικό ΥΠΕΞ;

— Και αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι τι κερδίζουμε ως χώρα, εγκαταλείποντας έναν χώρο στον όποιο παραδοσιακά και ιστορικά έχουμε σχέσεις και συμφέροντα, ενώ στη Δαμασκό έχουν παραμείνει έστω και με ένα άτομο προσωπικό ευρωπαϊκές πρεσβείες ανοιχτές… Καλύτερα να μη θυμηθούμε και τη βιασύνη που είχε δείξει η Αθήνα να συμπαραταχτεί με εκείνους που ήθελαν επίθεση εναντίον της Συρίας…

— Διαβάσαμε με πολύ ενδιαφέρον ότι το βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας στην ΕΕ δεν το έβαλε η Αθήνα, αλλά η Ολλανδία. Οι λόγοι που οι Ολλανδοί έκλεισαν τον δρόμο της Αλβανίας –πέραν της ενίσχυσης των ρατσιστικών αισθημάτων στην Ολλανδία και της ξενοφοβίας– είναι η πολύ μεγάλη καθυστέρηση για εφαρμογή στη γειτονική χώρα βασικών αρχών σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Η απορία μας είναι εάν φροντίσαμε σε αυτό το κλίμα να εμπλακούμε εποικοδομητικά και να θέσουμε ακόμη πιο συγκεκριμένους όρους τόσο για την ελληνική μειονότητα όσο και για την ανάγκη σεβασμού των συμφωνιών που έχει υπογράψει η Αλβανία με χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα…

— Το περίφημο υπηρεσιακό έγινε τελικά και αποφάσισε την προαγωγή Συμβούλων Πρεσβείας Α΄ στον βαθμό του Πρέσβη Β΄ των: Κόικα Αικατερίνης, Πατακιά Νικολάου, Μπορνόβα Βασίλειου, Μοάτσου Κωνσταντίνου, Σαράντη Μαρίας, Γιαννάκου Ελευθερίας, Δικοπούλου Βασιλικής, Καλαμβρέζου Διονύσιου, Ευθυμιάδη Ευθυμίου, Παπακωνσταντίνου Ανδρέα, Ορφανίδη Κωνσταντίνου, Δημητριάδη Γεωργίου, Καρνούτσου Μαρίας, Δογορίτη Γεωργίου και Σιμοπούλου Αικατερίνης.

Να ευχηθούμε σε όλους σιδεροκέφαλοι και καλή θητεία…
— Διαβάσαμε την ανακοίνωση της λεγόμενης Συμβουλευτικής Επιτροπής «Τούρκων Δ. Θράκης» για τους 240 ιεροδιδασκάλους που έχει αναλάβει να διορίσει η Ελληνική Πολιτεία και αναρωτηθήκαμε πως είναι δυνατόν να συμμετέχουν σε αυτό το συνονθύλευμα που ελέγχεται από ψευτομουφτήδες και προξενείο, και έλληνες μουσουλμάνοι πολιτικοί και βουλευτές…

— Η ανακοίνωση της Συμβουλευτικής επικαλείται συμφωνίες από το Πρωτόκολλο του Λονδίνου (1830) και τις Συνθήκες της Κωνσταντινούπολης (1881) και Αθηνών (1913) μέχρι και τη Λωζάννη (1923) για να πουν με λίγα λόγια ότι η Ελλάδα έχει «αναθέσει τη διοίκηση των τζαμιών ως χώρων λατρείας και των εκπαιδευτικών φορέων των μουσουλμάνων στη διοίκηση της μουσουλμανικής μειονότητας».

— Μάλλον δεν διαβάζουν σωστά όμως ούτε τις συνθήκες ούτε τις συμφωνίες για τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα. Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα, ούτε ακόμη και στην ίδια την Τουρκία, η εκπαίδευση δεν εγκαταλείπεται στα χέρια ιδιωτών, φορέων, συλλόγων η έστω και εκπροσώπων των μειονοτήτων, αλλά αποτελεί πεδίο που τη βασική ευθύνη έχει το κράτος. Όσο για τους θρησκευτικούς λειτουργούς φυσικά και κάθε θρησκευτική ομάδα μπορεί να επιλέξει με τον τρόπο που επιθυμεί την ηγεσία και τους λειτουργούς της, με τη διαφορά όμως ότι αυτοί δεν μπορούν να ασκούν άλλες αρμοδιότητες πέραν των αυστηρά θρησκευτικών αρμοδιοτήτων. Εκτός εάν φυσικά η Συμβουλευτική προτείνει την κατάργηση της αναχρονιστικής σαρίας… 


www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: